Църковният музей на Пиенца

Подобно на много малки музеи в Южна Тоскана, музеят на църковното изкуство в Пиенца също заслужава повече внимание, отколкото получава. Основната атракция на музейната колекция е датиращият от 13-ти или 14-ти век филон /piviale/ – това е английска творба /подписана с Opus Anglicanum/ от фантастично бродирана коприна, декорирана със сцени от живота на Дева Мария и Света Екатерина Александрийска, заедно с различни светии и апостоли /първоначално филонът е бил покрит с перли и скъпоценни камъни/. Според мнения, той е бил даден на Пий от Тома Палеолог, принц на Пелопонес и брат на византийския император. Въпреки това, много по-вероятно е това произведение да произхожда от папския гардероб от времето, когато папите са пребивавали в Авиньон, където филонът се появява в списък от 1369г.

Църковният музей на Пиенца

На снимката: Църковният музей в Пиенца;

Музеят представя и колекция от великолепни гоблени, жезъли, миниатюри, осветени ръкописи, хорови книги с миниатюри на Сано ди Пиетро, ​​произведения за катедралата в Орвието, но закупени от Пий, както и цял куп от първокласен картини. Обърнете внимание по-специално на Мадона на смирението и Св.Елизабет Унгарска и Йоан Кръстител – анонимна творба, която е наречена така, защото Мадона е представена седнала върху обикновен килим, а не на обичайния си трон. Изключителна е и творбата Мадона на милостта /около 1364г./ на Бартоло ди Фреди – първата му работа с подпис и дата. Сред фигурите по яркочервената роба на Мадоната са император Карл IV (в червено наметало и корона вдясно), който посетил Сиена в 1355г. на път за Рим, заедно с папата и кралицата на Карл (вляво, с корона и в розово). Предполага се, че Съветът на дванадесетте в Сиена, е поръчал произведението, за да отбележи посещението.

Докато се разхождате из музея погледът ви може да бъде привлечен и върху прекрасна живопис от 48 панела, чиито малки анонимни миниатюри изобразяват сцени от живота на Христос. Това е една от шепата останали „преносими картини“, които са били използвани от монасите при техните проповеди из провинцията. Картината е донесена тук от замъка Спедалето във Вал д‘Орчия, заедно с друга картина, която се приема/счита за първата ренесансова картина в Сиена – полиптих на Мадоната с младенеца, Св. Василий, Флориан, Йоан Кръстите и Никола /1462г/, дело на Векиета.

 

Църковният музей на Пиенца

На снимката: Църковният музей в Пиенца;

Полезна информация за музея на църковното изкуство в Пиенца:

Адрес: Корсо Роселино 30, Пиенца, Италия;

Телефон: +39 0578 749 905;

Работно време за посещение:

След 18-ти Март /лятно работно време/, понеделник-неделя от 10.30 часа до 13.30 часа и от 14.30 часа до 18.00 часа; Затворен във вторник;

След 2-ри Ноември /зимно работно време/, събота и неделя от 10.00 часа до 16.00 часа

Цени на входните билети:

Билет за възрастни – 4.50 Евро;

Намален билет – 3.00 Евро /за групи от поне 10 души, пенсионери над 65г., студенти/;

Безплатен вход за: деца до 12г., инвалиди с придружител, туристически гидове;
Важно: Статията предоставя информация за музея на църковното изкуство в Пиенца. Тук ще намерите полезна информация за музея – история, разположение, как да стигнете до музея и какво да видите в него. Статията е последно обновявана от нашия екип на 04 Април 2017г.

 

Търсите хотел в Пиенца?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Търсите хотел в Пиенца?Резервирайте в Agoda.com чрез този бутон и вземете до 12% от стойността на резервацията си обратно

 

Църковният музей на Пиенца

По-долу може да видите интерактивна карта относно църковния музей в Пиенца, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на музея, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: