Църква Пиеве ди Санта Мария – град Арецо, Италия

Недалеч от църквата „Сан Франческо“ в Арецо се намира една от най-красивите романски сгради в Тоскана – датиращата от 12-ти век църква Пиеве ди Санта Мария. Нейната сводеста фасада, която може да се определи като сложна и сурова, принадлежи към вид, свързан повече с Пиза и западна Тоскана. Още по-необичайното е такава фасада да се види на сграда, която гледа към сравнително тясна уличка, а не към централен градски площад. Ярките резби на месеците над портала на църквата, датиращи от началото на 13-ти век, на най-забележителните елементи от екстериора на църквата. Кампанилът, известен като „кулата на стоте дупки“, е добавен през четиринадесети век.

църква Пиеве ди Санта Мария

На снимката: Арките по фасадата на църквата са една от основните характеристики на екстериора;

църква Пиеве ди Санта Мария

На снимката: Резбите с цикъла на месеците на портала;

Най-старата част на сивия интериор е повдигнатото светилище, където се намира полиптих на Пиетро Лоренцети „Мадоната и светиите“, създаден през 1320г. Непознатият светец в левия край, който придружава Матей и Йоан, е Свети Донатий  – вторият епископ на Арецо, който е бил измъчван до смърт през 304г. Мощите му са в криптата, обвити в красив бюст от злато и сребо, изработен през 1346г. от местните златари, известни само като Пиетро и Паоло.

църква Пиеве ди Санта Мария

На снимката: Интериорът;

Срещу църквата Пиеве ди Санта Мария се намира датиращият от 14-ти век Палацо дел Капитано дел Пополо, в който днес е разположена къщата-музей на Иван Бруски. Това е човекът, който поставя основите на антикварния панаир в Арецо. Богатата колекция на Бруски от скулптури, брони, книги и различни предмети на изкуството е добре представена, макар и леко разбъркано. Независимо че е интересен, препоръчваме ви да оставите време за този музей само след като разгледате останалата част от забележителностите на града.

От едната страна на Пиеве ди Санта Мария се намира главният площад на Арецо – наклоненият Пиаца Гранде. Площадът по принцип е спокойно място, с изключение на времето, когато тук се провежда Фиера Антикуария или Джиостра дел Сарацино. Площадът е заобиколен от редица интересни сгради, сред които може да се отличат бароковият Палацо дей Трибунали и Палацето дела Фратернита дей Лайчи. Последният се отличава с ренесансов горен етаж и готически долен етаж. Горното ниво е декорирано с релеф на Състрадателната Мадона, както и със статуи в нишите, дело на Бернардо Роселино. Тук може да видите и фреска в люнета на „Пиета“, дело на Спинело Аретино и датираща от 70-те години на 14-ти век. Красивата лоджия в горната част на двореца датира от 1460г. и е дело на Джулиано да Сетиняно. Северната част на площада е оформена от арките на Лоджия ди Вазари, където може да видите множество магазини. Част от тях са запазили оригиналната си архитектура от 16-ти век.

църква Пиеве ди Санта Мария

На снимката: Палацо дей Трибунале;

църква Пиеве ди Санта Мария

На снимката: Пиаца Гранде;

Полезна информация за посещение на църквата „Пиеве ди Санта Мария“:

Адрес: Corso Italia, 7, 52100 Арецо, Италия;

Телефон: +39 0575 22629;

Работно време за посещение:

Всеки ден, от 8.00 часа до 12.00 часа и от 15.00 часа до 19.00 часа;

Цени на входните билети:

Безплатен вход;

Полезна информация за посещение на къща-музей на Иван Бруски:

Адрес: Corso Italia 14, 52100 Арецо, Италия;

Телефон: +39 0575 354126;

Работно време за посещение:

През зимните месеци, от 10.00 часа до 14.00 часа и от 14.00 часа до 18.00 часа;

През летните месеци, от 10.00 часа до 18.00 часа;

Затворен в понеделник;

Цени на входните билети:

Билет за възрастни – 5.00 Евро;

Намален билет – 3.00 Евро /студенти, лица до 18г. и лица над 65г./;

Семеен билет – 12.00 Евро /2-ма възрастни и деца между 6 и 18г./;

Ако притежавате билет за църквата „Сан Франческо“ – 1.00 Евро;

Безплатно за лица до 6 години;
Важно: Статията предоставя информация за църквата Пиеве ди Санта Мария в град Арецо. Тук ще намерите полезна информация за църквата – история, разположение, как да стигнете до църквата и какво да видите в нея. Статията е последно обновявана от нашия екип на 10 Април 2017г.

Търсите хотел в Арецо?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Търсите хотел в Арецо?Резервирайте в Agoda.com чрез този бутон и вземете до 12% от стойността на резервацията си обратно

 

Църква Пиеве ди Санта Мария

По-долу може да видите интерактивна карта относно църквата Пиеве ди Санта Мария – Арецо, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на църквата, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: