Църквата Грейфрайърс – град Единбург, Шотландия

Църквата Грейфрайърс заема ключова роля в историята на Шотландия, тъй като това е мястото, където е подписан Националният пакт през 1638г., отбелязвайки съпротивата на протестантите срещу налагането на епископалната църква от крал Чарлз I. „Грейфрайърс” по това време е сравнително нова сграда за Единбург, защото е била завършена едва през 1620г. на мястото на съществувал францискански мъжки манастир. През 17-ти век, през годините на кръвопролитията и религиозно преследване, църковният двор е бил използван като масов гроб за екзекутирани хора.

Църквата Грейфрайърс

На снимката: Църквата Грейфрайърс;

Църквата е служила също така като затвор за заловени войници след битката при Ботуел Бриг през 1679г. Паметник на мъчениците е останал като спомен, напомнящ за онези времена. Оригиналната сграда на църквата е сериозно пострадала в резултат на пожар през 1845г. и е реновирана след това.

Църквата Грейфрайърс

На снимката: Паметникът, посветен на кучето Боби;

Църквата е известна и с историята на кучето Боби, което живяло на гроба на своя господар между 1858г. и 1872г. Статуя на кучето стои в двора на църквата.

Полезна информация тази забележителност:

Адрес: Greyfriars Square, Единбург, Шотландия;

Телефон: +44 131 225 1900;

Как да стигнете до църквата Грейфрайърс:

-Пеша/ църквата е близо до моста Джордж IV и на 10 минути пеша от централната гара на Единбург/;

-Чрез автобус /редовни автобуси Lothian N2, 23, 27, 35, 41, 42, 45 и 67/;

Работно време на църквата Грейфрайърс:

Църквата е отворена в периода април-октомври, от понеделник до събота;

Зимни посещения на църквата са възможни при предварителна заявка;

Цена на входните билети:

Безплатен достъп;

Важно:

Частни посещения /между 1-9 души/ и групови посещения /над 10 души/ се организират в църквата. Ако се интересувате от такива посещения, свържете се с църковната администрация, използвайки посочения по-горе телефон;
Църквата Грейфрайърс

Важно: Статията предоставя информация за църквата Грейфрайърс в град Единбург. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до сградата, информация за работно време за посещения и за организирани турове в сградата. Статията е последно обновявана от нашия екип на 08 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Единбург, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно църквата „Грейфрайърс“ в град Единбург, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около сградата на църквата, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до църквата „Грейфрайърс“, Единбург: