Църквата на Светия кръст – град Бордо, Франция

Църквата на Светия кръст в Бордо е била църква на стар бенедиктински манастир. От 1840г. църквата е определена за културен паметник. Разположена е в югоизточната част на центъра на града, на площад Пиер Ренаудел.

Църквата на Светия кръст

На снимката: Красиво декорираната фасада на църквата;

Бенедиктинското абатство на Светия кръст е основано по времето на Меровингите, но точна година не е известна. През 730г. абатството е разрушено при нападение на сарацините, но вероятно до края на века е било възстановено. През 9-ти век в резултат на нормандско нашествие абатството отново бива унищожено. През следващите векове то отново било възстановено. Самата църква на Светия кръст е построена в римски стил. Църквата разполага с неф и четири странични крила, трансепт с абсиди от всяка страна, както и многоъгълна абсида. Нефът е с дължина от близо 40 метра, докато абсидата е висока около 15 метра.
Особено внимание вътре в църквата заслужава нейният орган, датиращ от 18-ти век. Първоначалният орган е съществувал още през 16-ти век, но през 1661г. е заменен с по-голям. През 1730г. било решено обаче да се постави още по-голям орган. За известен период от време този орган се е използвал и в Катедралата на Бордо „Свети Андре“, където остава до 1970г., преди отново да бъде върнат в църквата на Светия кръст. Инструментът разполага с 45 регистри и педал.

Църквата на Светия кръст

На снимката: Органът на църквата;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Place Pierre Renaudel, 33800 Бордо, Франция;

Телефон: +33 5 5694 3050;

Работно време: Всеки ден от 10.00ч. до 18.00ч;

Вход: Свободен;

Църквата на Светия кръст

Важно: Страницата разглежда подробно информация за църквата на Светия кръст, една от забележителностите на френския град Бордо – историческа информация, адрес на забележителността, работно време на църквата на Светия кръст в Бордо. Статията е последно обновена от нашия екип на 04 Юли 2018г.

В случай че търсите хотел в Бордо, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно църквата на Светия кръст в Бордо, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: