Църквата на светците Петър и Павел – град Краков, Полша

Църквата на светците Петър и Павел в Краков (Kościoł św Piotra i Pawła) е една от най-красивите ранни барокови църкви не само в самия град, но и в цяла Полша. Църквата е построена за йезуитите, скоро след тяхното пристигане в Краков. Строителните работи по изграждането на църквата започнали през 1596г., но строителни проблеми /или по-скоро цяло нещастие/ през 1605г. налагат църквата да бъде почти изцяло изградена отново. За съжаление, дори и към ден днешен не се знае името на архитекта, който е проектирал църквата.

Църквата на светците Петър и Павел

На снимката: Църквата на светците Петър и Павел, Краков;

Църквата на светците Петър и Павел

На снимката: Част от статуите на апостолите;

Църквата е оградена от парапети, върху които са разположени статуи – 12 фигури на апостолите. Фигурите са създадени в периода 1715-1722г. Интериорът на църквата е известен с красиви стенописи и мазилки, дело на Джовани Батиста Фалкони, както и с красиво бароково обзавеждане. Големият олтар на църквата и органът, проектиран от Качпар Бажанка, заслужават също да се отбележат.

Църквата на светците Петър и Павел

На снимката: Интериорът на църквата;

В църквата може да видите и редица погребални монумента. Сред тях погледът ви сигурно ще бъде привлечен от мраморната гробница от бял и черен мрамор, където е положено тялото на епископ Андржей Томички. Гробницата датира от периода 1695-1696г.

Църквата на светците Петър и Павел

На снимката: Органът на храма;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Ul. Grodzka 54, Краков, Варшава;

Телефон: +48 12 422 65 73

Как да стигнете до църквата:

-Чрез трамвай /използвайте линии 1, 6, 7, 8, 10, 12, 18/;

Работно време за посещения на църквата:

Понеделник – петък, от 9.00 часа до 19.00 часа;

Събота, от 9.00 часа до 17.30 часа;

Неделя, от 13.30 часа до 17.30 часа;

Полезно: В църквата редовно се провеждат концерти, като билетите за тях варират между 40.00 и 60.00 Полски злоти;Важно: Статията предоставя информация за църквата на светците Петър и Павел в полския град Краков. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, работно време и цени на билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 17 Март 2017г.

Търсите хотел в Краков?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Църквата на светците Петър и Павел

По-долу може да видите интерактивна карта относно църквата на светците Петър и Павел – Краков, Полша, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: