Църквата Сан Биаджо – град Монтепулчано, Италия

Най-голямото творение на Антонио да Сангало в Монтепулчано е сътворено през 1518г., когато той е бил поканен от местни благородници в града да изгради църквата Сан Биаджо на хълм под града. При строежа на църквата Антонио използвал плана за фасада на брат си Джулиано, който последният бил създал за фасадата на църквата Сан Лоренцо във Флоренция, която никога не е бил построена. Планът за църквата в Монтепулчано обаче бил доста по-амбициозен – единствената по-голяма църква за времето си била „Свети Петър“ в Рим. Антонио да Сангало посветил остатъка от живота си на строежа и се занимавал с изграждането на храма до смъртта си през 1534г. Църквата е открита, макар и работата по нея да продължава и след това, през 1529г., а церемонията по откриването била водена от папа Климент VII.

Църквата Сан Биаджо

На снимката: Църквата Сан Биаджо;

Църквата, построена върху по-ранен параклис в чест на Сан Биаджо, или Св. Влас, е едно от най-хармоничните ренесансови творения в Италия, конструирана отвътре и отвън от порест травертин, чиито камък с мек меден цвят идеално се съчетава с пейзажа. Основната архитектурна новост тук е използването на свободностоящи кули (само една е завършена през 1545г.), които трябвало да оградят фасадата. Обърнете внимание на подредените по кулата класически колони – дорийски, йонийски и коринтски. Интериорът се отличава с барокови характеристики. Църквата се слави с превъзходна акустика.

Църквата Сан Биаджо

 

Църквата Сан Биаджо

На снимките: Интериорът;

Ако решите да се разходите до църквата, то може да разгледате и близкото жилище на енорийския пастор /Canonica/. И тук се усеща ръката на Сангало, който е “дал“ на сградата чудесен портик и двойна лоджия.

Църквата Сан Биаджо

На снимката: Главният олтар на църквата;

Полезна информация за църквата Сан Биаджо:

Адрес: Via di S. Biagio, 14, 53045 Монтепулчано, Италия

Телефон: +39 0578 757290;

Работно време за посещение:

Всеки ден, от 9.30 часа до 17.30 часа;

Цени на входните билети:

Вход свободен;

Как да стигнете до църквата:

От Порта ди Гради, тръгнете пеша по Виа Сан Биаджо и след около 10-15 минути ще стигнете до църквата;
Важно: Статията предоставя информация за църквата Сан Биаджо в Монтепулчано. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, как да стигнете до нея и какво да видите вътре. Статията е последно обновявана от нашия екип на 06 Април 2017г.

Търсите хотел в Монтепулчано?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Търсите хотел в Монтепулчано?Резервирайте в Agoda.com чрез този бутон и вземете до 12% от стойността на резервацията си обратно

 

Църквата  Сан Биаджо

По-долу може да видите интерактивна карта относно църквата Сан Биаджо в Монтепулчано, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: