Църквата Санта Луция ал Сеполкро – град Сиракуза, Италия

Църквата Санта Луция ал Сеполкро е построена на мястото, за което се вярва, че на него през 304г. след Христа Санта Луция е била измъчвана. Датираща от византийския период, църквата е била многократно променяна през 12-ти век и напълно реконструирана през 17-ти век. Под това светилище има огромен лабиринт от влажни катакомби, датиращи от 3-ти век. Повечето от тях не са проучени дори и днес и не може да се посетят.

Църквата Санта Луция ал Сеполкро

На снимката: Църквата Санта Луция ал Сеполкро;

Можете обаче да посетите светилището. Известната картина на Караваджо, изобразяваща погребението на Санта Луция, някога е висяла тук, но днес е изложена в Палацо Беломо. Всъщност, няма какво толкова да се види от тази църква, тъй като всички нейни съкровища и ценни предмети са били взети. Портата и апсидите на църквата датират от норманските дни на острова, а прекрасният розетен прозорец е от 14-ти век. Гранитна колона отдясно на презвитерия отбелязва мястото, на което според местните жители Санта Луция е била обезглавена. При управлението на Фредерик III през 16-ти век, настоящият таван е построен с боядисани греди, възпроизвеждащи гъсто съзвездие от „звезди“, редуващи се с розови листенца и малки кръстове.

Църквата Санта Луция ал СеполкроНа снимката: Статуя на Санта Луция;

 

В непосредствена близост до базиликата и свързана с нея чрез призрачна катакомба от 12-ти век е малък бароков параклис, където се намира гробът на светицата-мъченица. Тленните й останки обаче отдавна ги няма. През 1039 г. византийският генерал Георги Маниак наредил тялото да бъде изпратено в Константинопол. По време на кръстоносните походи венецианците претендирали за останките и ги изпратили във Венеция, където те остават и днес. Мраморна статуя, поставена под олтара на гроба, е особено очарователна. Очевидци твърдя, че тази статуя започнало обилно да се поти между 6-ти и 8-ми май 1735г. Светилището се намира в северния край на един от най-красивите площади в Сиракуза, Пиаца Санта Лусия, ограден от три страни от редове дървета.

Църквата Санта Луция ал Сеполкро

На снимката: Свързаният с църквата параклис;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Виа Бигнами 1, Сиракуза, Италия;

Телефон: +39 0931 67946;

Работно време за посещение:

Всеки ден, от 7.30 часа до 12.30 часа и от 16.00 часа до 19.00 часа;

Цени на входните билети:

Вход свободен;
Важно: Статията предоставя информация за църквата Санта Луция ал Сеполкро в град Сиракуза – остров Сицилия, Италия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, какво може да видите отвън  и вътре, работно време за посещение и цени на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 26 Май 2017г.

Търсите хотел в Сиракуза?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на Сиракуза и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Ако съдържанието на статията ви е харесало и бихте искали да подкрепите развитието на сайта, кликнете просто върху някоя от трите реклами на Google, които се появяват в статията /преди заглавието, по средата на темата и в нейния край/. „Градовете на Европа“ е независим туристически блог, който не рекламира програми на туристически агенции, а приходите от Google реклами са това, което помага за развитието на сайта! Благодарим ви! 

Църквата Санта Луция ал Сеполкро

По-долу може да видите интерактивна карта относно църквата Санта Луция ал Сеполкро  в Сиракуза  – Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: