Църквата Санта Мария деле Грацие – град Милано, Италия

Църквата Санта Мария деле Грацие е една от най-красивите църкви в Милано. Тя привлича вниманието с интересната архитектура, която представлява комбинация между Готика и Ренесанс. Църквата е построена на мястото на малък параклис по заповед на Франческо Сфорца. Неин архитект е Гуинифорте Солари. Проектирана е в късен готически стил и завършена през 1490г. Лудовико Сфорца решава да превърне църквата в семейна гробница и през 1492г. възлага на Донато Браманте да я преустрои за тази цел. Браманте построява наново абсидата и я увенчава с великолепен барабан в ренесансов стил. Съпругата на Лудовико – Беатрис, е погребана в църквата. Неговата надгробна плоча обаче е преместена в манастира Чертоза ди Павия.

На 15 август 1843г. в резултат на англо-американските бомбардировки църквата бива сериозно засегната. Покривът на трапезарията е унищожен, но купола на Браманте не е засегнат. Малко след края на войната сградата е реставрирана.

Фасадата на църквата представлява строга тухлена конструкция, която е дело на Солари. Входът и интериорът й обаче са дело на Браманте. Люнетът на фронтона е изрисуван от Ленардо да Винчи и представя Божията Майка, придружена от Лудовико Сфорца и неговата съпруга. От вътрешността най-силно впечатление оставя куполът, който е украсен с изображения на светци и гербове. Централният кораб се поддържа от островърхи арки, украсени със стенописи. На тях силно контрастира далеч по-малко декорираният олтар в ренесансов стил.

Църквата Санта Мария деле Грацие

На снимката: Църквата отвън;

До църквата има скромна сграда, построена от Солари  като столова за доминиканците. Именно в тази сграда между 1495г. и 1498г. Леонардо да Винчи рисува „Тайната вечеря”. Картината изобразява реакцията на дванадесетте апостоли в момента, в който Исус им казва, че някой от тях ще го предаде. Тя по чудо оцелява след бомбардировките. През 16 век обаче картината вече е силно увредена, а фигурите трудно се различават. През 1726г. започват първите опити за реставрацията й. Микеланджело Белоти попълва липсващите части с боя и лакира изображението. Втора реставрация е извършена скоро след това от Джуземе Маза. През 1821г. е извикан специалист по преместването на стенописи, който да премести картината на по-безопасно място. Едва тогава, и след като нанася поражения върху нея, става ясно, че това всъщност не е стенопис. Между 1978г. и 1999г.  се провеждат сериозни възстановителни дейности. След като става ясно, че картината не може да бъде преместена трапезарията, в която е нарисувана, се превръща в затворено помещение със специална климатична система. От 28 май 1999г. посетители могат да видят „Тайната вечеря” на Леонардо.

Църквата Санта Мария деле Грацие

На снимката: „Тайната вечеря“;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Piazza Santa Maria delle Grazie, Милано, Италия;

Работно време:

През делнични дни, църквата е отворена както следва: 7.00 – 12.55 часа и от 15.00 до 19.30 часа;

През уикенда, църквата е отворена: 7.30 – 12.30 и от 15.30 до 21.00 часа;

За да разгледате „Тайната вечеря” задължително трябва да направите резервация на следния телефон: 39 02 92800360. Посещението не продължава повече от 15 минути и не се допускат повече от 30 души наведнъж. Тайната вечеря не е част от църквата, но е национален музей. Може да се посети през цялата седмица /без понеделник/, от 8.15 до 18.45 часа;

Цени на входните билети за разглеждане на „Тайната вечеря“:

Редовна цена 10.00 евро (плюс 2.00 евро за резервацията)
Цена с намаление:-          Граждани на ЕС и на Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария на възраст между 18 г. и 25г.

–          Учители от ЕС и от Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария с безсрочен договор

5.00 евро (плюс 2.00 евро за резервацията)
–          Лица под 18г.-          Лица от ЕС и от Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария на възраст над 65г. Безплатно (заплаща се само резервационната такса от 2.00 евро).

Важно: Страницата предоставя полезна информация за църквата Санта Мария деле Грацие, една от забележителностите на италианския град Милано – историческа справка, адрес на църквата, работно време за посещения, цена на входните билети за посещение на църквата. Статията е последно обновена от нашия екип на 11 Юли 2018г.

Църквата Санта Мария деле Грацие

В случай че търсите хотел в Милано, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно църквата Санта Мария деле Грацие – Милано, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: