Църквата Санта Мария ди Кастело – град Генуа, Италия

Църквата Санта Мария ди Кастело се издига на мястото на римската Castrum, или крепост, около която са построени най-ранните части на града. Сред най-видните от старите генуезки църкви, тя е построена през 12-ти век на мястото на по-ранно място за поклонение и в момент, когато романски сгради са построени из целия град. В средата на 15-ти век църквата е била поверена на доминиканците, които добавят монашески сгради, включително три обители. Украсата на последните е осъществена от семейство Грималди, което превръща комплекса в отправна точка за художниците в града.

Църквата Санта Мария ди Кастело

На снимката: Църквата Санта Мария ди Кастело;

През следващите векове други аристократични семейства участват и допринасят за декорацията на страничните параклиси на църквата. Каменната фасада пък е увенчана с корниз от слепи арки. Централната вратата включва римски архитрав, а има и други римски елементи вътре: няколко от коринтски капители, които красят червените гранитни колони в храма. В Капела ди Баптисеро има саркофаг с римски произход.

Църквата Санта Мария ди Кастело

На снимката: Красиво декорираните арки, които може да се видят в църквата;

Апсидата, параклисите и купола са резултат от промените, направени от 15-ти до 18-ти век. В параклиса в левия трансепт е разположена Девата със светиите Катерина и Мария Магдалена и изображенията на Св. Доминик от Ил Грешето (1616-70г.). Големият олтар има чудесна скулптура на Успение Богородично от 17-ти век.

Църквата Санта Мария ди Кастело

На снимката: Църквата отвътре;
Сред монашеските сгради, втората обител заслужава специално внимание. Тук, по-ниската от двете лоджии, Лоджия дел Аннунциационе, разполага с интересни предмети, както и с очарователна фреска на Благовещение, дело на Джустус фон Равенсбург, подписана с датата 1451. Има и малък музей, в който са представени произведения като Рай и Кръщенето на Свети Пол от Лудовико Бреа /1513г./; „Непорочното зачатие”- дървена скулптура от Марагляно /18-ти век/; и „Мадона с детето” от Барнаба да Модена /14-ти век/.

Църквата Санта Мария ди Кастело

На снимката: Богато декорираният купол;

В непосредствена близост до църквата се намира Торе дело Ембриачи – кулата датираща от 12-ти ек, която е доказателство за средновековната сила и могъщество на фамилия Ембриачи, които са живели в тази част на Генуа.

 Практическа информация за тази забележителност:

Адрес: Salita Santa Maria di Castello 15, 16123 Генуа, Италия;

Телефон: +39 010 8603690;

Как да стигнете до църквата:

-Чрез метро /най-близката метро станция е S.Agostino/;

Работно време на църквата:

От понеделник до неделя, от 10.00 часа до 13:00 часа и от 15:00 часа до 18.00 часа;

Работно време на музея:

Зависи от религиозните церемонии в църквата;

Цени на входни билети:

Вход свободен;
Църквата Санта Мария ди Кастело

Важно: Страницата разглежда подробно информация за църквата Санта Мария ди Кастело  в Генуа, Италия – разположение на забележителността, историческа справка за църквата, как да стигнете до нея, работно време за посещения и цена на входните билети за църквата, както и информация какво може да видите вътре. Статията е последно обновена от нашия екип на 17 Септември 2018г.

В случай че търсите хотел в Генуа, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com