Църквата Санто Томе – град Толедо, Испания

Малко на запад от катедралата на Толедо се намира църквата Санто Томе. Църквата трябва задължително да бъде посетена, защото в нея се помещава една от изключителните атракции на Толедо – шедьовърът на Ел Греко „Погребението на граф Оргас“. Произведението се помещава в малка пристройка към църквата Санто Томе и изобразява погребението на графа, на което са представени Свети Стефан и Свети Августин, които го полагат в гроба. Тук може да видите чудесно съчетание на гениалността на Ел Греко по отношение на мистиката, намираща израз в горната половина на картината, където е представено приемането на душата на графа на небето, и неговите чудесни качества на портретен художник и господар на цветовете. Самоличността на мрачните фигури, гледащи погребението, е източник на безкрайни спекулации. По отношение на две от фигурите обаче съществува сериозно съвпадение в мненията на специалистите. Според мненията Ел Греко е изобразил самия себе си като седмият човек от ляво, както и сина на графа на преден план. По-малко сигурни са самоличностите на останалите опечалени, но предположенията клонят към Фелипе II, чиято фигура е сред небесните зрители. Това е едно странно предположение обаче, особено като се има предвид, че той е бил жив към момента на рисуване на творбата.

Църквата Санто Томе

На снимката: „Погребението на граф Оргас“;

Иначе самата църква Санто Томе се предполага, че датира от 12-ти век, когато е изградена  на мястото на датираща от 11-ти век джамия. Сградата се състои от три нефа с пресичане, завършени с купол и полигонална апсида. За да се построи големият параклис в смесица от готически стил и стил мудехар, граф Оргас заповядал да се разруши горната част и да се издигне централния купол под формата на Руб ел Хизб. В църквата се намира и входът към камбанарията, до която може да се стигне по стълбище. В църквата може да видите интересни параклиси, две барокови прегради към олтара, платформа и съд за кръщене, датиращ от 16-ти век.

Църквата Санто Томе

На снимката: Интериорът на църквата Санто Томе;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Plaza del Conde 4, Толедо, Испания;

Телефон: +34 925 256 098;

Работно време за посещение:

От понеделник до неделя:

От 1-ви март до 15-ти октомври, от 10.00 до 18.45 часа;

От 16-ти октомври до 28-ми февруари, от 10.00 до 17.45 часа;

Цени на входните билети:

Нормален билет – 2.80 Евро;

Намален билет – 2.40 Евро /за групи/;

Безплатен вход за лица под 10 години;
Важно: Статията предоставя информация за църквата Санто Томе в Толедо, Испания.  Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, какво да видите вътре, как да стигнете, цени на входните билети, работно време за посещение. Статията е последно обновявана от нашия екип на 28 Ноември 2017г.

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на града и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Търсите хотел в град Толедо?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Църквата Санто Томе

По-долу може да видите интерактивна карта относно църквата Санто Томе в Толедо, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на обекта, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: