Църквата "Света Анна" – град Вилнюс, Литва

Точно срещу църквата „Свети Михаил“ във Вилнюс се издига един от шедьоврите на литовската столица – църквата „Света Анна“. Отличаваща се със своите приказни кули, църквата е отличен пример за готическа архитектура не само в града, но и в цяла Литва. Църквата е и една от причините целия Стар град на Вилнюс днес да е включени в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Църквата "Света Анна"

На снимката: Църквата „Света Анна“, Вилнюс;

Историята на църквата „Света Анна“ започва в началото на 15-ти век, когато на това място е изградена дървена църква. Църквата е построена в чест на Анна – Великата дукеса на Литва. Църквата трябвало да се използва само от германското католическо население на Вилнюс, както и от посещаващите града католици. Животът на постройката обаче бил кратък, защото през 1419г. тя е унищожена при пожар.

Изграждането на каменна църква на това място започнало по инициатива на краля на Полша и Велик дук на Литва Александър I, като строителството било осъществено в периода 1495-1500г. Интересно е да се отбележи, че от този момент екстериорът на църквата се е запазил непроменен почти изцяло и до днес. Малки промени са осъществени през 1582г., когато църквата е претърпяла реконструкция заради нов пожар.

 

Църквата "Света Анна"

На снимката: Интериорът на църквата:

Според легендата, френският император Наполеон бил толкова впечатлен от църквата и нейната архитектура по време на посещението си във Вилнюс, че бил казал, че желае „да отнесе църквата с ръцете си в Париж“. В периода 1902-1909г. църквата претърпяла нова реновация, когато стените й били заздравени с камък и желязо. В периода 1960-1970г. била осъществена реновация на кулите, които по това време били в много лошо състояние. Последната реновация на църквата е осъществена през 2009г. , когато е подменен покрива, а някои от фасадните елементи са заздравени.

Дизайнът на църквата „Света Анна“ се приписва или на Михаел Енкингер, който е участвал при изграждането на църквата със същото име във Варшава, или на Бенедикт Райт. За съжаление, липсват каквито и да е било писмени източници в подкрепа на една от двете версии. Църквата е част от църковен ансамбъл, който включва по-голяма готическа църква „Свети Франциск и Бернардин“, както и манастир. Несъмнено най-запомнящият се елемент от църквата е нейната фасада, изградена в готически стил. Традиционни готически елементи и форми са използвани при строежа по необикновен начин. Готическите арки са оградени от правоъгълни елементи, доминирайки над пропорционалната и симетрична фасада, създавайки усещането на динамика. Според литовския архитект и историк Влад Дрема, примери от „Колоните на Гедиминас“ са намерили приложение по фасадата на църквата.

Църквата "Света Анна"

На снимката: Олтарът на църквата;

Църквата „Света Анна“ разполага с един неф и два кули. При изграждането й са използвани 33 вида тухли, като е боядисана в червено. Интериорът на църквата също се отличава с готически стил на представяне, като това важи с пълна сила и за главния олтар.

Полезна информация за църквата:

Адрес: Maironio 8, LT-01124 Вилнюс, Литва;

Работно време:

Затворена в понеделник;

Вторник – петък, от 10.30 часа до 18:30 часа /май-септември/ и от 16.30 часа до 18.30 часа /октомври – април/;

Събота, от 10.30 часа до 18.30 часа;

Неделя, от 8.00 часа до 17.00 часа;

Цени на входни билети:

Вход свободен;
Важно: Статията предоставя информация за църквата „Света Анна“ – Вилнюс, Литва. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, работно време за посещение, цени на билети и др. Статията е последно обновявана от нашия екип на 07 Февруари 2017г.

Търсите хотел във Вилнюс?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Църквата „Света Анна“

По-долу може да видите интерактивна карта относно църквата „Света Анна“ – Вилнюс, Литва, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: