Църквата Света Катерина – град Загреб, Хърватия

Смятана за една от най-красивите религиозни сгради в Загреб,  църквата Света Катерина е била построена от йезуитите около 1630г. на мястото на стара доминиканска сграда. Бялата фасада на сградата има входна врата с четири ниши за статуи и шест видни пиластри. В една от нишите се вижда статуя на Дева Мария. Тази еднокорабна църква има една от най-забележителните барокови интериори в Хърватия.

Църквата Света Катерина

На снимката: Църквата „Света Катерина“, Загреб;

От особен интерес са релефи на циментова замазка, покриващи стените и тавана, направени от Антонио Куадрио.

Църквата Света Катерина

На снимката: Интериорът на църквата с красивия таван;
На тавана има медальон, представящ сцени от живота на Света Катерина, дело на Франц Йеловшек, докато на главния олтар, датиращ от 1762г. Света Катерина е представена сред александрийските философи и писатели, като това представяне е дело на Кристоф Андрей Йеловшек.

Църквата е била жертва на пожар на два пъти по време на своята история- през 1645г. и през 1674г.. С помощта на местни благородници, църквата е изграден отново и реставрирана. В замяна на тяхната помощ и подкрепа, те са получили правото да поставят своите гербове в църквата, а също и да бъдат погребани в църквата.

Църквата "Света Катерина"

На снимката: Поглед върху вътрешността на църквата от друг ъгъл;

След като йезуитският орден е разформирован, църквата „Света Катерина” е станала част от енорията на „Свети Марк”. Всичко това е станало в края на 18-ти ве, а през 1874г. църквата е станала университетска църква.

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Katarinin Square, Загреб 10000, Хърватия;

Телефон: +385 1 485 1950;

Работно време:

Църковни служби в църквата се провеждат както следва:

От понеделник до петък, в 18.00 часа;

Неделя, в 11.00 часа;

Цени на входни билети:

Безплатен достъп;
Църквата Света Катерина

Важно: Статията предоставя информация за църквата Света Катерина в град Загреб, Хърватия. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до тази забележителност, полезна информация за работното време и цена на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 31 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Загреб, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно църквата Света Катерина в град Загреб, Хърватия, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около забележителността в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до нея: