Църквата Света Мария – град Берген,Норвегия

Църквата Света Мария се смята за най-старата сграда в Берген. Историците казват, че първата меса тук се е провела в средата на 12-ти век, което показва, че това е най-старата оцеляла сграда в Берген. Значението на църквата през първите години на нейното съществуване е било далеч по-голямо от това през последните няколко века, което се дължи главно на факта, че за известен период от време Берген е бил столица на Норвегия и църквата Света Мария /като сграда, намираща се в центъра на Берген/ играела важна роля в живота на местните хора.

Църквата Света Мария

На снимката: Църквата Света Мария отвън;

Църквата е идеален пример за романския архитектурен стил в Норвегия. Романският стил се проявява най-вече върху двете църковни кули. Църквата получила красиви оцветени стъклени прозорци по 1336г. Най-старото украшение в църквата е олтарът, но амвонът е най-богатият пример за бароковото декоративно изкуство в страната.  Амвонът е украсен с осем християнски добродетели, представени като жени с различни атрибути. Украсите на амвона са много богати и красиви и са вдъхновени от историята на църквата. Благодарение на дарения от търговци, върху амвона са направени изображения, които представят пътя от непорочността до истината. В църквата можете също така да видите петнадесет статуи в пълен размер, които символизират апостолите. Трите допълнителни фигури са тези на Йоан Кръстител, Мойсей и Павел. Статуите са изваяни от през 1643г. и са дело на Соферен Олсен.

Църквата Света Мария

На снимката: Известният и красив амвон, украсен с фигурите на 15 светци;

Църквата е била затворена в продължение на 5 години за основна реставрация. През лятото на 2015г. църквата отново беше открита за посещения, като резултатът от реставрацията в повече от впечатляващ.

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Dreggen 15, 5003 Берген, Норвегия;

Телефон: +47 55 59 32 70;

Как да стигнете до Църквата Света Мария в Берген:

-С автобус /вземе автобусни линии N9, 20, 21 или 22/;

 Цена на входните билети:

Билет за възрастен – 50.00 NOK;

Групов билет /за повече от 10 човека/: 40.00 NOK;

Влизане за деца под 15-годишна възраст е безплатно;

Работно време:

Май – 14-ти Септември, от понеделник до петък : 9.00 до 16.00 часа;

През останалото време, само във вторник и петък: 12.00 до 14.00 часа;

Важно: Групови посещения са възможни в събота и неделя, както и през септември, и са възможни само след запитване/резервация;

Важно: Статията предоставя информация за църквата Света Мария в град Берген, Норвегия. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението на църквата, как да стигнете до църквата „Св. Мария“ в Бергем, информация за работното време за посещения на църквата, както и цена на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 01 Август 2018г.

Църквата Света Мария

В случай че търсите хотел в Берген, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно църквата „Св. Мария“ в Берген, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града около църквата „Св. Мария“ в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около църквата, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути  до църквата „Св. Мария“ в Берген: