Църквата Света Мария Магдалена – град Париж, Франция

Църквата Света Мария Магдалена е разположена на площад „Плас дъо ла Мадлен“, недалече от площад „Конкорд“ и площад „Вандом“. Църквата е построена в неокласически архитектурен стил. Историята на църквата е доста интересна, като дълго време не е било решено за какво точно ще бъде използвана тази сграда. Първоначалната идея била тук да бъде издигната сграда в прослава на армията на Наполеон, като именно с тази идея започва и самото строителство през 1806г. През 1837г. обаче предназначението на сградата бива променено, като е предложено това да бъде гара. Едва 8 години по-късно се решава това да бъде католически храм.

Църквата Света Мария Магдалена

На снимката: Църквата Света Мария Магдалена,  погледната откъм централния й вход;
Като модел при изграждането на постройката е послужила Ле Мезон Каре- известна квадратна къща, разположена в южния френски град Ним. Строежът на църквата продължава близо един век, като причина за това е голямата политическа и икономическа несигурност във Франция през този период. При завършването на строежа църквата е с дължина 108 метра и широчина около 40 метра.

Църквата Света Мария Магдалена

На снимката: Фигурата на Мария Магдалена, повдигната от ангелите;

Вътре в църквата може да видите огромен брой коринтски колони, всяка с височина от близо 20 метра. Скулптурата на фронтона представя „Последното Пришествие“ на Лемар, а върху бронзовите врати на храма могат да се видят елементи, представящи 10-те Божи заповеди. Църквата е еднокорабна, с три купола, поддържани от множество арки, които са богато декорирани в ренесансов стил. Над главния олтар на църквата може да се види и статуя, която представя Мария Магдалена, повдигната от ангели. Отгоре над олтара има полу-купол, върху който с красиви фрески е изобразена историята на Християнството, показващи основните фигури, свързани с християнската религия.

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Place de la Madeleine, Париж, Франция;

Работно време:

От понеделник до неделя, от 7.30ч. до 19.00ч.;

Вход: Безплатен;

Как да стигнете до църквата?

Чрез метро:

Линии 8, 12 и 14 /слезте на станция Madeleine/;

Важно: Страницата разглежда подробно информация за църквата Света Мария Магдалена, една от забележителностите на френския град Париж – историческа информация за църквата, информация за разположение на църквата и как да стигнете до забележителността, работно време за посещения и цена на входните билети. Статията е последно обновена от нашия екип на 29 Юни 2018г.

Църквата Света Мария Магдалена

В случай че търсите хотел в Париж, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно църквата Света Мария Магдалена в Париж, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: