Църквата Свети Августин – град Сан Джиминяно, Италия

Виа Сан Матео, водеща на север от площада на катедралата в Сан Джиминяно /Палацо дел Дуомо/, е една от най-важните и добре запазени улици в града. Улицата е прорязана от тихи, малки алеи, които биха могли да ви отведат към крепостните стени на града. Улицата завършва при Порта Сан Матео, до която се намира манастирът Свети Августин /Сант Агустино/. След Дуомото, това е най-важната църковна сграда в Сан Джиминяно. Сградата датира от 13-ти век и се отличава с няколко красиви стенописа, чудесен ренесансов олтар, както и добре възстановен цикъл от фрески, дело на Беноцо Гоцоли, посветени на живота на Св. Августин.

На снимката: Църквата Свети Августин в Сан Джиминяно;

Веднага след като влезете в църквата, отляво на вас ще се падне Параклисът  Сан Бартоло /Cappella di San Bartolo/. В този параклис се съхраняват тленните останки на Сан Бартоло /1228-1300г./, който е един от патроните-светци на Сан Джиминяно. Роден в близост до Пиза, той става францискански послушник, но на 52 години заболява от проказа и е принуден да се оттегли в колония за прокажени, където умира 20 години по-късно. Според легендата, докато той е в колонията няколко от пръстите на краката му паднали в ръцете на монахиня, която се грижела за него и го миела. Огорчен, той взел отделените пръсти и по чудодеен начин ги върнал на крака си. Това е едно от трите чудеса, изобразени по релефите около великолепния олтар, дело на Бенедето да Майано /1495г./. Трите фигури отгоре са богословски добродетели, а стенописите отляво, дело на Себастиано Майнарди, изобразяват светци Луси, Никола от Бари и Джиминяно, който държи град Сан Джиминяно в ръцете си. Отдясно има няколко поразителни стенописи, сред които Мадона и детето с осем Светии (1494г.), дело на Пиер Франческо Фиорентино, както и фигура на Христос със символите на Страстта, дело на Бартоло ди Фреди.  Впечатляващият олтар на параклиса, Рождество Богородично (1523г.), е от Винченцо Таменги (1492-1530) – малко известен местен художник.

Църквата Свети АвгустинНа снимката: Църквата отвътре;

 

Всички картини в църквата обаче бледнеят пред тези по стените около главния олтар, където има панел с цикъл от 17 фрески, посветени на живота на Свети Августин. Фреските са дело на  Беноцо Гоцоли и представляват чудесен албум за  живота в ренесансова Италия, особено за градския живот във Флоренция, която е на фона на много от сцените. Ако започнете с разглеждането на панела от фрески от ниско долу в ляво, ще видите първите панели, които изобразяват светеца – който бил роден през 354г. в земите, които днес са част от Тунис – как бива заведен на училище от родителите си, как е бичуван от своя учител по граматика в университета на Картаген и как преминава морето на път за Италия. Следват сцени, свързани с неговата академична дейност: как преподава философия и реторика в Рим и Милано. Гоцоли изобразява пътуването между градовете като изумително богато шествие. Може да се види и сцена, където Свети Августин е приет от император Теодосий. След това идва повратната точка в живота му. Свети Августин приема християнството, завръща се в Тунис, където поставя основите на монашеска общност, впоследствие става епископ на Хипо и се превръща в един от бащите на раннохристиянската църква. Гоцоли изобразява само няколко ключови сцени: Смъртта на майка му Света Моника; сцената как благославя хората в качеството си на епископ; как опровергава еретик; сцената със смъртта му, която доста се приближава до сцената със смъртта на Свети Фина, която може да се види в Дуомото на Сан Джиминяно.

Църквата Свети Августин

На снимката: Стенопис на Беноцо Гоцоли;

Когато се говори за основния олтар в църквата, трябва да се отбележи и фреската „Коронацията на Дева Мария“. Тя е дело на Пиеро дел Полайоло – брат и помощник на по-известния Антонио де Палайоло.

Църквата Свети Августин

На снимката: „Коронацията“;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Площад Сан Аугистино 10, Сан Джиминяно, Италия;

Работно време:

Януари-Март: Понеделник, от 16.00 часа до 18.00 часа; Вторник- Неделя, от 10.00 часа до 12.00 часа и от 15.00 часа до 18.00 часа;

Април – Октомври, от 10.00 часа до 12.00 часа и от 15.00 часа до 19.00 часа;

Ноември – Декември, от 10.00 часа до 12.00 часа и от 15.00 часа до 18.00 часа;

Цени на входните билети:

Вход свободен;

Важно: Статията предоставя информация за църквата Свети Августин в Сан Джиминяно. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, как да стигнете до нея и какво да видите вътре, както и данни за работното време и цени на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 22 Март 2017г.

Търсите хотел в Сан Джиминяно?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Търсите хотел в Сан Джиминяно?Резервирайте в Agoda.com чрез този бутон и вземете до 12% от стойността на резервацията си обратно

 

Църквата Свети Августин

По-долу може да видите интерактивна карта относно църквата Свети Августин в Сан Джиминяно, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: