Църквата Свети Бартоломей – град Лиеж, Белгия

Църквата Свети Бартоломей в Лиеж е построена от наследниците на епископ Нотгер. Строителството е започнало през 11-ти век, като през следващите години са изградени нефът и напречният кораб на църквата.

Църквата Свети Бартоломей

На снимката: Църквата Свети Бартоломей отвън;

Мястото заслужава да се посети заради забележителните предмети на изкуствата, които са изложени там. Сред тях особено внимание заслужава позлатен съд за светена вода, изработен от Рение Д‘Хю и считан за едно от седемте чудеса на Белгия. Същият е бил създаден с идеята да бъде поставен в друга църква в града, която обаче била унищожена. Тя се намирала отстрани на Катедралата „Свети Ламбер“ /също унищожена/ и е била единствената църква в Лиеж, където жителите на града можели да бъдат кръстени. Предполага се, че между 1107 и 1118г. архидякон Хелин е заповядал направата на друг съд с цел да се привлекат повече поклонници. Със задачата се е заел Рение Д‘Хю, един от известните златари в града. В края на 18-ти век църквата, където се намирал съда била унищожена от френски революционери, но самият съд бил опазен. През 1804г., по време на управлението на Наполеон, съдът бил поставен в църквата Свети Бартоломей. Основната тема, която е изобразена по съда е кръщенето. Могат да бъдат видени пет отделни сцени на кръщене, между които и кръщаването на Исус Христос. Могат да бъдат видени също и много други предмети на изкуството, датиращи от 17-ти и 18-ти век.
Църквата Свети Бартоломей

На снимката: Позлатеният съд за светена вода, считан за едно от чудесата на Белгия;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Улица Свети Бартоломей 2, Лиеж, Белгия;

Телефон: +32(0) 4 223 4998;

Работно време: Понеделник-Събота 10.00-12.00 и от 14.00-17.00ч.; Неделя 14.00-17.00ч.;

Вход: 1,50 Евро/ за възрастни/, 1.00 Евро /за деца/;

Църквата Свети Бартоломей

Важно: Страницата предоставя полезна информация за църквата Свети Бартоломей  в белгийския град Лиеж-историческа справка, адрес на забележителността, работно време и входна такса в църквата. Статията е последно обновена от нашия екип на 04 Юни 2018г.

В случай че търсите хотел в град Лиеж и околностите, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно църквата Свети Бартоломей – Лиеж, Белгия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: