Църквата "Свети Гереон" – град Кьолн, Германия

Според средновековната легенда на Свети Гереон бил римски офицер, който умира заедно с още 318 легионери заради тяхната вяра. На мястото, където се е намирал гробът на мъченика, била построена още в древността църква с овална основа. Счита се, че това е станало около 350г. след Христа и че по този начин се поставило началото на съвременните църковни сгради.

Църквата "Свети Гереон"

На снимката: Църквата „Свети Гереон“;

Гигантската централна част е построена в четири едновременни строителни фази с добавен еднокорабен иконостас и крипта. Оригиналната църковна сграда остава в зоната на приземния етаж. Църквата „Свети Гереон” се отличава с огромната си височина и купола с десетоъгълник – истинско достижение на архитектурната мисъл, който и днес определя облика на църквата. Тази конструкция се счита за уникална на север от Алпуте, като често се сравнява със „Света София” в Истанбул и куполът на катедралата във Флоренция. Църквата има съществено значение за архитектурната история на своето време. Интеграцията на старите църковни стени в новите строителни структури се определя като работа на гений.

Църквата "Свети Гереон"На снимката: Красивият интериор на „Свети Гереон“ с органа;

 

Отделните фази от църковната история все още могат да бъдат добре идентифицирани.  Дори и днес може да проследите култа към войника-мъченик: някои от римските саркофази с останки от онова време може да се видят. Издигащият се на височина от 21 метра купол пък предоставя усещането за пространство и светлина. Прозорците в църквата и тяхното оцветяване са дело на Георг Майстерман, като е създадена ситуация, която наподобява Средновековието – колоритна и сравнително тъмна. Обърнете внимание и на куполните картини, изработени в ярко червено и със златни орнаменти.

Църквата "Свети Гереон"

На снимката: Куполът на църквата;

Полезна  информация за църквата:

Адрес: Gereonkloster 2, 50670 Кьолн, Германия;

Телефон: +49 221 47 45 070;

Работно време

Предверието на базиликата е отворено всеки ден, от 9.00 часа до 18.00 часа;

Частта за поклонение може да се посети както следва:

Понеделник – петък, от 10:00 часа до 18:00 часа

Събота, от 10 часа до 17:30 часа;

Неделя, от  13:00 часа до 18:00 часа;

Цени на входни билети:

Вход свободен;В случай че се нуждаете от хотел в Кьолн, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Църквата „Свети Гереон“

Важно: Статията предоставя информация за църквата „Свети Гереон“ в Кьолн, Германия. Тук ще намерите полезна информация за историята на църквата, както и какво интересно може да видите вътре. Статията е последно обновявана от нашия екип на 08 Ноември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно църквата „Свети Гереон“ в Кьолн, Германия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на църквата, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.