Църквата "Свети Жил" – град Прага, Чехия

Въпреки готическия портал от южната страна, църквата „Свети Жил“ е барокова по своята същност. Основана през 1371г. на мястото на романска църква, тя се превръща в хусистка енорийска църква през 1420г. След протестантското поражението през 1620г., Фердинанд II предоставя църквата на доминиканците, които изграждат голям манастир от южната страна.

Църквата "Свети Жил"

На снимката: Църквата „Свети Жил“;
Сега църквата отново е върната на доминиканците – религиозен орден, който бил премахнат от комунистите. Сводовете на църквата са украсени с фрески от художника Вацлав Вавринец Райнър, който е погребан в храма пред олтара на Свети Винсент. Основният стенопис, служещ за възхвала на доминиканците, показва Свети Доминик и неговите монасите да помагат на папата да защити католическата църква от невярващите.

Църквата "Свети Жил"

Църквата "Свети Жил"

На снимките: Елементи от интериора на църквата;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Husova 8, Прага 1, Чехия;

Телефон: +420 224 218 440;

Как да стигнете до църквата:

-Чрез метро /метро станция Narodni Trida/;

-Чрез трамвай /линии 6, 9, 17, 18 и 22/;

Работно време:

Посещение и разглеждане може да стане само зад решетка във фоайето и след меса. Ако сте голяма група, задължително се обадете на посочения телефон, за да си направите уговорка.

църквата „Свети Жил“

Важно: Статията предоставя информация относно църквата „Свети Жил“ – град Прага, Чехия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, как да стигнете до църквата, както и информация за работно време и цени на билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 01 Юли 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно църквата „Свети Жил“ – град Прага, Чехия,  която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението й, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около църквата в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: