Църквата Свети Казимир – град Вилнюс, Литва

Църквата Свети Казимир (Sv . Kazimiero bažnyčia)  във Вилнюс се отличава със своята розавееща фасада, която е разделена от вертикални кремавеещи ивици. Създадена за йезуитите в началото на седемнадесети век, църквата е превърната в склад за зърно от Наполеоновите войници. След това е трансформирана в православен храм от царска Русия, като е предадена на лутеранското общество от германците през Първата световна война и се използва за разполагането на музей на атеизма от руснаците след Втората световна война. Най-накрая сградата е превърната в  католическата църква през 1987г.

Църквата Свети Казимир

На снимката: Църквата Свети Казимир;

Най-впечатляващият елемент от външността на църквата е сложната корона и кръст на централния купол. Короната представя короната на херцога на Великото литовско княжество, като е поставена тук през 1942г., за да символизира литовския суверенитет над града Вилнюс, който в него момент е под нацистка окупация. Кулите, които са част от конструкцията на църквата, разполага със серия от камбани, чийто звън може да се чуе понякога дори и механизмът да не е работи.

Църквата Свети КазимирНа снимката: Интериорът на църквата;

 

Не е изненадващо, като се има в предвид сложната история на църквата, че интериорът на църквата Свети Казимир е доста блед и постен. Изключение правят няколко възстановени олтари от 18-ти век, с техните позлатени капители. Органът е един от най-добрите в града, като тук често се провеждат концерти през уикендите.

Църквата Свети Казимир

На снимката: Красиво декорираният интериор на църквата Свети Казимир;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Didzioji 34, LT-01124 Вилнюс, Литва;

Телефон: +370 5 212 1715;

Работно време:

През делнични дни църквата е отворена от 16.30 до 18.30 часа;

В неделя, от 8.00 часа до 13.30 часа;

Цени на входни билети:

Вход свободен;Важно: Статията предоставя информация за църквата Свети Казимир – Вилнюс, Литва. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, работно време за посещение, цени на билети и др. Статията е последно обновявана от нашия екип на 9 Март 2017г.

Търсите хотел във Вилнюс?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Църквата Свети Казимир

По-долу може да видите интерактивна карта относно църквата Свети Казимир във Вилнюс, Литва, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: