Църквата "Свети Марко" – град Белград, Сърбия

Завършена през 1940г., църквата „Свети Марко“  е резултат от следването на традициите на средновековните строители в Сърбия, като в основата при нейния строеж стои старата манастирска църква Грачаница в Косово, датираща от 14-ти век. Със своята група от зелени куполи и раирани в червена охра каменни зидове, църквата надминава значително оригинала, като се отличава и с ъглова модерна камбанария. Интериорът на църквата, над който е надвиснал купол с височина от 52 метра, е сравнително постен и гол, като тук може да обърнете внимание на блестящата мозайка с Тайната вечеря, намираща се в иконостаса.

Църквата "Свети Марко"

На снимката: Църквата „Свети Марко“ отвън;

Срещу южната стена на наоса се намира саркофагът на най-великият средновековен владетел на Сърбия, Цар Душан. На югоизток от църквата се простира паркът Ташмайдан (Tašmajdanski), наречен на името на стара кариера, която е била използвана тук по време на османския период. „Ташмайдан” означава „каменна кариера“ на турски език. Днес много посетители са привлечени тук от залесените пътеки. Недалеч от църквата „Свети Марко” се намира и друга интересна забележителност – сградата на парламента на Сърбия, известна най-вече с това, че беше щурмувана през 2000г. от протестиращи, които искаха да свалят тогавашния президент на Сърбия Слободан Милошевич. Входът към тази класическа сграда е очертан с впечатляващи статуи на мускулести фигури, опитващи се да укротят коня. Статуите са дело на хърватския скулптор от 19-ти век Тома Росандич.

Църквата "Свети Марко"На снимката: Интериорът на църквата „Свети Марко“;

 

Църквата "Свети Марко"

На снимката: Саркофагът на цар Душан, който може да се види в тази църква;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Булевард Крал Александър 17, Белград, Сърбия;

Телефон: +381 11 3231940;

Как да стигнете до църквата;

-Чрез местен транспорт /Линии 25, 26, 27 и 32/;В случай че се нуждаете от хотел в Белград, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Църквата „Свети Марко“

Важно: Статията предоставя информация за църквата „Свети Марко“ в Белград, Сърбия. Тук ще намерите полезна информация за църквата – нейната история, какво може да видите в църквата, както и какво може да видите около нея. Статията е последно обновявана от нашия екип на 28 Октомври 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно църквата „Свети Марко“ в Белград, Сърбия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на църквата, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.