Църквата "Свети Матияш" – град Будапеща, Унгария

Официално носеща името „Църквата на Дева Мария”, църквата „Свети Матияш“ е символ на района на дворцовия хълм в Буда. Името „Свети Матияш” се свърза с един от обичаните ренесансови крале от 15-ти век, който е бил основен дарител на сградата и който се бил женил два пъти на това място. Постройката, която била издигната тук и се е намирала на това място, датира от средата на 13-ти век.

Църквата "Свети Матияш"

На снимката: Църковната сграда отвън;

По подобие на други стари църкви в Будапеща, църквата „Свети Матияш” също има интересна история, свързана с разрушаване и възстановяване, като много често е била преправяна в съответствие с архитектурния стил, който е бил популярен в различните исторически периоди. Последните двама унгарски крале, представители на Хабсбургите, били коронясани в тази църква: Франц Йосиф през 1867г. (Франц Лист пише по случая творбата си „Меса за коронацията”) и Карл IV през 1916г.

 

Интериорът на църквата е украсен с произведения на двама от най-значимите унгарски художници от 19-ти век – Карой Лоц и Берталан Шекели. Органни концерти се провеждат тук всеки петък през юли и август, започвайки от 20.00 часа. Иначе в църквата се провеждат църковни служби в 8.30 часа, 12.30 часа и 18.00 часа, а в неделя месите са в същите часове, като има една служба и в 9.30 часа.

 

 

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Szentharomsag tér 2, Будапеща, Унгария;

Телефон: +36 1 4887716;

Работно време:

От понеделник до петък, от 9.00 часа до 17.00 часа;

Събота, от 9.00 часа до 12.00 часа;

Неделя, от 13:00 часа до 17.00 часа;

Цени на входни билети за църквата:

Билет за възрастен – 1500.00 HUF;

Билет за студенти и пенсионери – 1000.00 HUF;

Семеен билет /2-ма възрастни и 1 дете/ – 3500.00 HUF

Билет за допълнително дете /ако е на повече от 6 години/ – 200.00 HUF;

Същите цени важат за посещение на кулата на църквата;

Цена на билети за турове с екскурзовод:

За групи от 1-5 души – 2500.00 HUF;

За групи от 6-45 души – 6000.00 HUF;

Църквата „Свети Матияш“

Важно: Статията предоставя информация относно църквата „Свети Матияш“ – град Будапеща, Унгария. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, как да стигнете до църквата, както и информация за работно време и цени на билети за посещение. Статията е последно обновявана от нашия екип на 08 Юли 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно църквата „Свети Матияш“ – град Будапеща, Унгария,  която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението й, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около църквата  в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: