Църквата Свети Николай – град Талин, Естония

Ако тръгнете на юг от площада на кметството Raekoja по улица Kullaseppa, скоро ще стигнете до църквата Свети Николай. Представляваща трикорабна базилика, създадена чрез използването на големи блокове от варовик, тя е била първоначално изградена от търговци от Вестфалия през 13-ти век. Повечето от това, което може да видите днес тук, датира обаче от 15-ти век – особено апсидата и кулата на църквата, която била изградена с цел защита. Възстановена след съветските бомбардировки в края на Втората световна война, църквата днес е превърната в музей, в който са събрани някои от най-добрите произведения на средновековен Талин. За съжаление, немалка част от тях биват унищожени по време на протестантските бунтове през септември 1524г.

Църквата Свети Николай

На снимката: Църквата Свети Николай;

Църквата на Свети Николай бива запазена от плячкосване благодарение на бързата мисъл на нейния пазител/надзирател. Той, поне според местната легенда, налял олово в ключалките на църквата и по този начин попречил на нападателите на влязат вътре. Интериорът на църквата е пълен с чудесни произведения, сред които се отличава впечатляващ двукрил олтар, дело на майстора от Любек Херман Роде. Олтарът датира от 1481г., като на него са представени сцени от живота на Свети Николай преди всичко, макар че също така е изобразен и Свети Георги, пронизващ дракона /на един панел/ и с отрязаната му вече глава /на друг панел/. От ляво на олтара може да се види датираща от 16-ти век сцена на Разпъването, която се приписва на майстора от Брюж Адриен Айсенбрандт, в която може да видите особеният начин, по който е представен Йерусалим с неговите кули и бастиони. От дясно може да видите олтара на Черните глави, изрисуван за братството от друг майстор от Брюж, където оцелелите членове на братството са представени на колене докато се молят. В централния панел пък може да видите Богородица, представена със златиста сплетена коса, заобиколена от Свети Георги и Мавриций.

Църквата Свети НиколайНа снимката: Вътре в църквата може да се видят някои красиви произведения на изкуството;

 

В задната част на църквата може да се види чудесен фрагмент от датиращия от 15-ти век фриз „Танц на смъртта”, дело на Берндт Нотке. Това е изключителен пример за жанра, където фигури на скелети грациозно се люлеят под песента на гайда, докато примамват епископ, крал и аристократ да се присъединят към веселбата. От лявата страна на платното, проповедник се обръща към наблюдаващите за необходимостта да се покаят – думите му, почти като в комиск, са препредадени с готически букви отдолу.

Църквата Свети Николай

На снимката: „Танц на смъртта“;

По време на посещението си в църквата-музей може да видите и чудесния орган, който все още се използва по време на рецитали през уикендите. Последните започват обикновено около 16.00 или 17.00 часа, но е добре да видите за всеки случай информацията, която се обявява на входа.

Църквата Свети Николай

На снимката: Част от интериора;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Niguliste 3, 10130 Талин;

Телефон: +372 631 4330;

Работно време:

От 1-ви октомври до 30-ти април, сряда-неделя от 10.00 часа до 17.00 часа;

От 1-ви май до 30-ти септември, вторник-неделя от 10.00 часа до 17.00 часа;

Цени на входни билети:

Билет за възрастни – 6.00 Евро;

Детски билет – 5.00 Евро;

Семеен билет /2-ма възрастни и 1 дете/ – 12.00 Евро;

Безплатно посещение с Tallinn Card;

Безплатно посещение на 18-ти и 20-ти май;

Билет по 1.00 Евро се предлага при посещение в някой от следните дни- 15-ти март, 31-ви май, 6-ти септември и 29-ти ноември;

Как да стигнем до музея:

-Чрез автобус /най-близката станция е Shnelli/;

-Чрез трамвай и влак /най-близката станция е Balti Jaam/;

-Чрез тролейбус /най-близката станция е Shnelli/;

Търсите хотел в Талин?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Важно: Статията предоставя информация за църквата Свети Николай – Талин, Естония. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, работно време, цени на билети, как да стигнете до църквата.  Статията е последно обновявана от нашия екип на 13 Януари 2017г.


Църквата Свети Николай

По-долу може да видите интерактивна карта относно църквата Свети Николай – Талин, Естония, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: