Църквата "Свети Стефан" – град Будапеща, Унгария

Въпреки че не е базилика в техническия смисъл на думата, унгарците обичат да наричат църквата „Свети Стефан“ „Базиликата“ заради значителните й размери. Това е най-голямата църква в страната. Изграждането на църквата отнема повече от 50 години. Голямото забавяне се дължи на факта, че през 1868г. куполът рухва. Трима водещи унгарски архитекти водили строителните дейности, като двама от тях- Йожеф Хилд и Миклош Ибл- починали преди работата да бъде завършена.

Църквата "Свети Стефан"

На снимката: Църквата „Свети Стефан“, Будапеща;

Църквата се смятала за изключително здрава като постройка, поради което важни документи и произведения на изкуството са били съхранявани в нея по време на бомбардировките от Втората световна война. През 2003г. е завършено пълно обновяване на църквата и съседния на нея площад, като днес може да се насладите на чудната и изчистена фасада на църквата, гледаща към площад Свети Стефан, на който много от обикалящите Будапеща туристи спират за глътка въздух или кафе.

Църквата "Свети Стефан"

На снимката: Интериорът;

Бюстът над главния вход на църквата е на крал Стефан – първият християнски крал на Унгария. Вътре в църквата, в един от параклисите, може да видите една от най-тачените църковни реликви- свята реликва на унгарския католицизъм. Става дума за съхранената дясна ръка на Св. Стефан.

Църквата "Свети Стефан"

На снимката: Красиво декорираният купол на църквата;

Църквата понякога служи като място за провеждане на органни концерти, макар че поправките по орган са направили тези концерти доста редки. Църковни меси има в 7.00 часа и 8..00 часа в параклиса „Св. Якоб”, както и в 17.30 часа и 18.00 часа в базиликата. В неделя има по-често църковни меси.

Църквата "Свети Стефан"

На снимката: Реликварият, в който се съхранява свещената ръка на Св. Стефан;
Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: площад Св. Стефан 1, Будапеща 1051 Пеща, Център, Област 5;

Телефон: +36 1 311 0839;

Работно време:

Църквата: всеки ден, от 7.00 часа до 19:00 часа, с изключение по време на меси;

Съкровищница, всеки ден от 9.00 часа до 17:00 часа (от 10:00 часа до 16:00 часа през зимата);

Параклис „Св. Якоб”: понеделник-събота, от 9.00 часа до 17:00 часа (от 10.00 часа до 16:00 часа през зимата), Неделя, от 13.00 часа до 17.00 часа;

Кула на църквата: април-октомври, понеделник-събота от 10.00 часа до 18.00 часа;

Цени на входни билети:

Вход в църквата- безплатен;

Билет за кулата – 500.00 HUF;

Билет за съкровищницата- 300.00 HUF;

Обиколки на базиликата също са на разположение от понеделник до петък, между 10.00 часа и 15:00 часа, като таксата за тях е в размер на 2000.00 HUF;

Как да стигнете до църквата „Свети Стефан”:

-Чрез метро /станция Arany János utca (синя линия на метрото) или станция Bajcsy-Zsilinszky út (жълта линия на метрото)/;

Църквата „Свети Стефан“

Важно: Статията предоставя информация относно църквата „Свети Стефан“ – град Будапеща, Унгария. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, как да стигнете до църквата, както и информация за работно време и цени на билети за посещение. Статията е последно обновявана от нашия екип на 07 Юли 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно църквата „Свети Стефан“ – град Будапеща, Унгария,  която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението й, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около църквата  в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: