Църквите в централната част на Букурещ, Румъния

Скрити сред редиците от нови сгради, които изпълват центъра на Букурещ, са многобройни малки православни църкви, които за радост са съхранени и не са разрушени. Интересното в Букурещ е, че тук може да видите църкви на доста необичайни на пръв поглед места, като например в дворове на жилищни сгради. Макар и това да изглежда като решение, доколкото все пак тези църкви са били съхранени, а не са разрушени при новите строежи, все пак на моменти храмове като тези изглеждат доста нелепо и пренебрегнати. Най-ярък пример за това е църквата „Михай Вода” (Biserica Mihai Vodă), построен от Михай Смелият през 1591г.. През 1985г., с цел да се направи път за развитието на центъра на града, църквата е преместена 279 метра на изток до улица Sapienţei 4, което довело до разрушаването на средновековната обител на църквата и помощните сгради. Нещо повече, тъй като днес църквата просто стои върху бетонна площадка, очакванията са, че тя просто ще се срине при следващото по-голямо земетресение в Букурещ. Подобна съдба очаква и друга църква в центъра на Букурещ – църквата „Сф. Апостоли” (Biserica Sfinţii Apostoli). Тя се намира само на 5 минути от „Михай Вода”, на адрес улица Sf. Apostoli 33А. Сградата датира предимно от 17-ти век, като е била украсена през 1715г. с красива малка камбанария, дело на Стефано Кантакузино. Негов портрет може да се види в иначе тъмния интериор на църквата.

Църквите в централната част на Букурещ

На снимката: Църквата „Михай Вода“;

Църквите в централната част на Букурещ

На снимката: Църквата „Св. Апостоли“;

 

Намираща се в далеч по-цивилизована част на румънската столица, точно за Съдебната палата на улица Sf. Apostoli 60, e църквата „Domniţa Balasa”. Това е една от най-популярните църкви в града. Носи името на шестата дъщеря на Константин Бранковеану, Доамна, чиято статуя се намира в градинката на църквата. Настоящата сграда е третата църква на това място, като предишните две са опожарени през 18-ти век. Интериорът на църквата е един от най-богатите в града, като тук може да видите красив дървен полилей.

Църквите в централната част на Букурещ

Църквите в централната част на Букурещ

Църквите в централната част на Букурещ

На снимките: Църквата „Domniţa Balasa“ отвън и отвътре;

Откъм южната страна на булевард Унирий, на улица Антим N29, се намира манастирът „Антим”  (Manastirea Antim). Това е голям ограден комплекс, построен през 1715г. по заповед на енциклопедиста Антим Ивиреану. В центъра на комплекса се намира построената с червени тухли църква, отличаваща се с вход от превъзходен камък и изваяни дървени врати. В горната част на Aleea Dealul Mitropoliei се издига Патриаршеската катедрала (Patriarhia), построена 1655-1668г. Тя е и седалището на Румънската православна църква. Интериорът включва най-впечатляващите иконостаси на града, както и няколко изящно изваяни странични олтари. Тук се намират още Патриаршеският дворец /построен през 1875г./, както и бившият дворец на Камарата на депутатите /построен през 1907г./.

Църквите в централната част на Букурещ

Църквите в централната част на Букурещ

На снимките: Патриаршеската катедрала в Букурещ;

В случай че се нуждаете от хотел в Букурещ, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Църквите в централната част на Букурещ

Важно: Статията предоставя информация за църквите в централната част на Букурещ, Румъния. Тук ще намерите полезна информация за най-важните храмове, тяхната история, както и информация как да посетите забележителността. Статията е последно обновявана от нашия екип на 12 Октомври 2016г.По-долу може да видите интерактивна карта относно патриаршеската катедрала в  Букурещ, Румъния , която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на катедралата, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: