Цермат – на разходка до Матерхорн

Цермат е разположен на 66 км. североизточно от Сиер, 48 км. югозападно от Бриг и на 242 км. източно от Женева. Градчето се намира на 1594 метра надморска височина и в самото подножие на Матерхорн. Цермат „прави своя дебют” като туристически и ски център преди повече от 150 години, когато мястото е открито от английски туристи. Световното внимание е насочено към Матерхорн през 1860г., когато английският изследовател и планинар Едуард Уимпър прави серия от опити да изкачи върха. Приближавайки Матерхорн от италианска страна, той прави шест неуспешни опита да го изкачи. По-късно, на 14-ти юли 1865г., след промяна на стратегията и атака на върха откъм швейцарска страна /използвайки Цермат като отправна точка/, той успява да изкачи Матерхорн и става първият човек, достигнал до върха. При самото изкачване обаче, четирима души от неговия екип намират смъртта си. Само три дни по-късно, италианският водач Жан-Антоан Карел, подтикван от подвига на Уимпър, успешно изкачва върха от италианска страна. Оттогава Матерхорн все така примамва алпинисти, макар че много малка част от тях успяват да се изкачат до върха. Два от най-популярните пешеходни маршрути са свързани с изкачването на Метелхорн /3300 метра/ и достигането на хижа Матерхорн.

Цермат

На снимката: Заснеженият Цермат;

Цермат, по подобие на Гщаад, също се слави като модерен курорт, предлагащ луксозни възможности за настаняване и десетки модни бутици. От единия край на града до други ще стигнете за не повече от 15 минути. И тук не са позволени коли по местните улици. Градът обаче се обслужва от една от най-добрите мрежи от алпийски лифтове, гондоли и зъбчати железници в Швейцария. Тридесет и шест от тях работят през зимата, а 21- и през лятото. В пиковия сезон системата от лифтове е буквално претъпкана от стотици туристи.

Тъй като в Цермат пада повече сняг, отколкото в много други зимни курорти в Европа, сезонът понякога продължава и през пролетта и дори в началото на лятото и е възможно да се карат ски в по-високите части, особено около прохода Теодул. Що се отнася до карането на ски през зимата, скиорите могат да избират между широки ски писти, полегати склонове и писти с по-висока трудност. От Цермат може да се качите и да се повозите на един от най-впечатляващите като пейзаж железопътни пътувания в Европа. Известният Glacier Express (www.glacierexpress.ch) може да е един от най-бавните експресни влакове в света, изминаващ за 7.5 часа маршрута си през югоизточна Швейцария, но това е и най-панорамният. Прокарването на самата железопътна линия е истински инженерен подвиг, като влакът се движи ежедневно между Цермат и Сейнт Мориц. По пътя той пресича 291 моста и преминава през 91 тунела. Прозорците са така проектирани, че да може да се насладите на панорамната гледка. Добре е да си направите предварително резервация на телефон или през страницата www.raileurope.com.

 

Цермат

На снимката: Из улиците на Цермат;

Как да стигнете до Цермат:

 Една от опциите за достигане до Цермат е с влак. Трябва да вземете влак, който ще ви откара във Висп или Бриг, а оттам ще продължите с теснолинеен влак до Цермат. Теснолинейката пътува през целия ден на всеки 20 минути, като първото потегляне е в 6.00 часа, а последното пътуване – 23.30 часа. Ако пътувате от Женева, ще стигнете до Цермат за около 4 часа.

Наличен е и автобусен транспорт, като автобусите потеглят от Висп и Бриг до Теш на всеки час. От Теш има железница, която пътува до Цермат често. Ако се придвижвате с автомобил, то трябва да се отправите към Теш, намиращ се на около 5 км. от Цермат. Оставете автомобила си в Теш. Има осигурен транспорт от тук до Цермат, като цената на билета /отиване и връщане/ е около 20.00 Швейцарски франка.

Туристически офис в Цермат:

Туристическият офис в Цермат се намира на Bahnhofplatz (www.zermatt.ch). Отворен е от средата на юни до септември, от понеделник до събота /от 8.30 часа до 18.00 часа/ и в неделя /от 8.30 часа до 12.00 часа и от 13.30 часа до 18.00 часа/. През останалата част от годината офисът работи от понеделник до събота /8.30 часа до 12.00 часа и от 13.30 часа до 18.00 часа/ и в неделя /от 9.30 часа до 12.00 часа и от 16.00 часа до 18.00 часа/. Само някои от улиците в Цермат имат имена, като Банхофщрасе е една от тях. Разчитайте на десетките указателни табели, за да достигнете до различните хотели и ресторанти в курорта.

Разглеждане на забележителностите в Цермат:

 В Цермат ще намерите доста забавления, които ще отклонят вниманието ви – популярен кърлинг център с осем пързалки. Има и две естествени ледени пързалки за кънки, някои необичайни магазини, както и разнообразие от барове и ресторанти.

На ски в Цермат и на разходка из планината:

В Цермат ще откриете разнообразни комбинации от ски карти и карти за лифтове. Пропуск за 2 дена, обхващащ всички лифтове в района на Цермат, струва 146.00 Швейцарски франка, докато еднодневната карта струва 79.00 франка. Една от хубавите придобивки на ски картите е, че ще може да ползвате безплатно автобуса, обслужващ всички ски зони. За да се снабдите с някоя от предлаганите карти, добре е да посетите местния туристически офис.

Горнерграт:

Горнетграт е кацнал на немалката надморска височина от 3099 метра. За да стигнете до тук, вземете зъбчатата железница до крайната й спирка. Това е най-високата открита железница в Европа. По пътя влакът спира при Рифелберг, от където има панорамна гледка към Матерхорн и връх Роса. Цената на двупосочен билет от Цермат до Горнерграт през лятото е 90.00 Швейцарски франка, а през зимата – 80.00. В Горнерграт има обсерватория, от където може да разгледате ледника Гьорнер и планината Дом, която със своите 4572 метра е най-високата планина като цяло в Швейцария. От Горнерграт може да вземете кабинков лифт към други места. Чрез такъв лифт може да стигнете до горната част на Стокхорн, намиращ се на 3407 метра надморска височина. Лифтът в тази му отсечка струва допълнително 30.00 Швейцарски франка /двупосочен билет от Горнерграт/.

Цермат

На снимката: Влакът към Горнерграт;

Блаухерд-Унтер Ротхорн:

За да стигнете до Блаухерд-Унтер Ротхорн /Blauherd-Unter Rothorn/, вземете зъбчатата железница от Цермат до алпийските поляни на Сунега, а след това продължете с кабинков лифт. След смяна на лифтовете при Блаухерд /където има немалко възможности за ски и туризъм също/, може да продължите с лифт до скалистия връх на Унтер Ротхорн, където също има възможности за ски и спускания. Цената на цялото това пътуване е 44.00 Швейцарски франка в едната посока и 67.00 Швейцарски франка в двете посоки.

Цермат

На снимката: Гледка от заведението при Блаухерд;

Шварцзее- Теодул:

За да достигне до третата голяма ски зона на Цермат, вземете кабинковия лифт от Цермат до Фури-Швайгматен /на повечето места ще го видите съкратено само като Фури/. Тук ще намерите разнообразие от пешеходни пътеки /ако идвате през лятото и зимата/, възможности за ски спускания /дори и през лятото/. От Фури кабинков лифт ще ви спусне надолу към спокойните води на Schwarzsee (Черното езеро), намиращо се на 2584 метра. На езерото има хотел, където може да си починете и да презаредите силите с напитка или обяд. Отиване и връщане от Цермат до Шварцзее с изброените форми на транспорт струва 50.00 Швейцарски франка.

Цермат

На снимката: Шварцзее;

Клайн Матерхорн:

 За да се стигне до Клайн Матерхорн /или Малкият Матерхорн/, трябва да използвате два допълнителни лифта. Първият от тях ще ви отведе до Трокенерщег, преди да стигнете до лифт, който ще ви отведе до едни от най-високите планински тераси в света (3760 метра). Ако небето е ясно, ще може да видите както френските, така и италианските Алпи. Въздухът тук е разреден, така че е добре да сте подготвени. Екскурзията от Цермат до Клайн Матерхорн струва 100.00 Швейцарски франка /двупосочен билет за лифтовете/.

Цермат

Цермат

Цермат

На снимката: Клайн Матерхорн и гледка от там;

Пазаруване в Цермат:

 По отношение на пазаруването Цермат винаги е доста критикуван, защото тук акцентът е поставен върху това да се правят пари /много пари/ и да не се обръща толкова внимание и швейцарските традиции и фолклор. Както казват много хора, в Цермат се прави опит да се изкарат пари дори и от най-малката снежинка. Главната търговска улица на града е Bahnhofstrasse, като по нейното протежение може с учудване да видите магазини на марки, които бихте очаквали да видите в по-голям града, но не и точно тук. Акцентът е върху луксозните стоки, алпийски сувенири и спортни стоки. Сред магазините за спортни стоки можем да отбележим Slalom Sport, Steinmatt (www.slalom-sport.ch), намиращ се в близост до църквата на селото, както и разположените на Банхофщрасе /близо до станцията на лифта за Горнерграт/ Glacier Sport и Bayard Sport.

Ако се оглеждате за местни сувенири, то в Цермат има голямо разнообразие от стоки – от наистина много сръчно направени неща до леко кичозни стоки. Може да се разходите из магазин WEGA, намиращ се на Банхофщрасе. Швейцарски часовници и бижута може да намерите в бижутерия Шиндлер, намираща се на Банхофщрасе 5.В случай че се нуждаете от хотел в Цермат, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Цермат

Важно: Статията предоставя информация за град Цермат, Швейцария. Тук ще намерите полезна информация за града и неговите околности. Статията е последно обновявана от нашия екип на 30 Ноември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Цермат, Швейцария, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.