Цистерцианското абатство – град Алкобаса, Португалия

Цистерцианското абатство „Св. Богородица от Алкобаса” датира от 1153г. и е включена в списъка на ЮНЕСКО на Световното културно наследство през 1985г. Абатството е проектирано по образец на френския манастир „Клерво” и е било едно от най-влиятелните цистерциански абатства. След окончателното завършване на комплекса през 13-ти век, абатството процъфтява за период от около 6 века. Манастирският комплекс се превръща в един от най-влиятелните в цяла Португалия, което води след себе си и до значителни облаги и богатства.

Цистерцианското абатство

На снимката: Главният вход на абатството с неговите типични барокови елементи;

Днес не цялото абатство може да се посети, но дори и откритата за посещения части е достатъчна, за да ви спре дъха. Главният вход на абатството води през един готически портал в църквата, където високите сводове се простират над трикорабния неф с дължина над 100 метра. В южния трансепт може да потърсите релеф от теракот, който е посветен на живота на Св. Бернар. Този релеф е изработен от самите монаси, живели тук през 17-ти век. В църквата на комплекса може да видите и известните гробници на Педру I и неговата любовница Инес де Кастро. Върху тези гробници, които са разположени в противоположните страни на трансепта, може да видите скулптури и фризове, свързани с трагичната история на живота и любовта на двамата.

В задния край на източната част на църквата се намира сакристията в бароков стил. От нея обаче са оцелели малка част- само резбованият мануелински портал и сводестото предверие. За съжаление останалата част е засегната от земетресението от 1755г. В непосредствена близост е разположен кралският пантеон с гробницата на лейди Беатрис.

Цистерцианското абатство

На снимката: Сакристията;

В предната част на църквата е разположен един страничен вход, през който може да стигнете до обителта на мълчанието, наречена още обител на дом Динис. Тя е изградена през 14-ти век, като през 16-ти век е добавен горен етаж. Обителта е обградена от красива градина с портокалови дървета, чемшири, както и интересен осмоъгълен умивалник. От обителта ще се насочите вече към управителното тяло на манастира, където може да видите множество статуи в цял ръст. След едно обширно спално помещение, ще стигнете до кухнята, трапезарията и залата на монасите. Интересното при последната е, че тя се „спуска” надолу, за да се пригоди към неравния терен. Кухнята на абатството поразява със своите размери. Строена през 18-ти век, тя е покрита с плочки. Тук може да видите огромните пещи, както и масивните каменни маси и резервоарите с вода, които се пълнели от река Алкоа. В близко разположената трапезария заслужава да с види резбования амвон, от който един от монасите четял, докато останалите се хранели в мълчание. Днес в трапезарията е поставена и статуята на Богородица с младенеца, която е преместена тук след като преди това е стояла до олтара.

Цистерцианското абатство

На снимката: Гробницата на Педру I, която може да се види в църквата на манастира;

Полезна информация за забележителността:

Адрес:  516 Мостейро Алкобаса, Алкобаса, Португалия;

Телефон: +351 262 505 128;

Как да стигнете до абатството:

-Ако пътувате от Лисабон или Лейрия по магистрала A8, излизате на изход  Алкобаса/ Назаре/ Валадо. След това поемате по национален път EN 8-5 за Алкобаса.

-Алтернативно може да се кара по магистрала А1 до Алкобаса (ако идвате от север излизате при Лейрия, или ако идвате от Лисабон или друга южна дестинация излизате при Авейраш)  и следвате път IC2.

Работно време:

В периода от Октомври до Март абатството е отворено за посещения от 9.00 часа до 18.00 часа /последно посещение е възможно в 17.30 часа/;

В периода от Април до Септември абатството е отворено за посещения от 9.00 часа до 19.00 часа /последно посещение е възможно в 18.30 часа/;

Абатството е затворено на 25-ти декември, 1-ви януари, 20-ти август, Великден, както и на 1-ви май;

Цена на входните билети:

Билет за възрастен: 6.00 Евро;

Комбиниран билет /позволяващ посещение на абатството, както и на манастира в Баталя и Манастира на Христос/- 15.00 Евро;

Билет за посещение на сакристията: 2.00 Евро;

Намаления от цените на билетите се допускат в следните случаи:

За лица над 65 години и инвалиди- 50.00% намаление;

За семейства /2-ма възрастни и дете/- 50.00% намаление;

За студенти- 50.00% намаление;

За притежатели на младежка карта- 50.00% намаление;

При закупуване на билети за големи групи също се прилагат намаления от цените на билетите, като намаленията варират между 7.5% и 15%.

Безплатен вход до абатството в следните случаи:

-всяка първа неделя на месеца за индивидуални посещения или групи до 12 души;

-за учители и студенти в рамките на тяхното обучение;

-деца до 12 годишна възраст;

-спонсори;Важно: Страницата предоставя полезна информация за Цистерцианското абатство, една от големите забележителности на португалския град Алкобаса-историческа справка, информация как да стигнете до абатството, цена на входните билети за посещения, работно време за посещения. Статията е последно обновена от нашия екип на 23 Юли 2018г.

Цистерцианското абатствоBooking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Цистерцианското абатство в Алкобаса, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: