Цитаделата на Сигишоара – град Сигишоара, Румъния

На север от Часовниковата кула се издига манастирската църква, която се отличава със своя варосан интериор, оформен с окачени килими, подобни на тези в Черната църква в Брашов.  Църквата е създадена през 1298г., като е възстановявана периодично между 1484г. и 1680г. През лятото, всеки петък от 18.00 часа, в църквата се провежда рецитал с орган. Манастирската църква може да се посети от вторник до събота, от 10.00 часа до 17.00 часа, както и в неделя от 11.15 часа до 15.00 часа.

Цитаделата на Сигишоара

На снимката: Манастирската църква;

От Piaţa Muzeului ви отделят само няколко крачки, за да стигнете до Piaţa Cetăţii или площада на Цитаделата. Това е сърцето на Стария град, като той е особено оживен през лятото, когато тук се отварят доста заведения, а и тълпите с туристи заливат площада. Площадът е заобиколен от някои красиви, наскоро ремонтирани сгради от шестнадесети век. Сред тях трябва да се отбележи „Casa cu Cerb”, която днес е заета от пансион и ресторант, както и „Къщата на скалата” срещу нея, в която също има разположено малко кафене.

Цитаделата на Сигишоара

 

Цитаделата на Сигишоара

На снимките: Площадът на Цитаделата;

Ако тръгнете на юг от площада на цитаделата и нагоре по улица Şcolii, ще стигнете до впечатляващите стълби на учените. Това е стръмна, покрита дървена стълба, включваща 175 стъпала и 29 нива, датираща от 1642г. В горната част на стълбата може да се видят възстановените красиви стенописи и дървени балкони, дело на Бергшуле /Училището на хълма/.

Цитаделата на Сигишоара

На снимката: Стълбата на учените;

Доминираща хълма е основната саксонска църква, носеща името „Църквата на хълма” /може да се посети всеки ден между 10.00 часа и 17.00 часа/. Църквата е построена между 1345г. и 1525г., като впоследствие е прекрасно реставрирана. Иначе доста постния интериор на църквата се отличава с оцелелите стенописи и паметни плочи, както и с трите готическа олтара. Църквата се отличава с малко на брой прозорци, като е едно хладно и някак си спокойно място. Срещу църквата се намира саксонското гробище, което днес е превзето от плевели, които са се разпрострели сред полуразрушените стени на цитаделата. От първоначалните четиринадесет кули на цитаделата, всяка от която носела името на гилдиите, отговорни за тяхната издръжка, девет са оцелели до днес. Най-впечатляващ са бастионът на обущарите, бастионът на шивачите и бастионът на тенекеджиите. Последният над-добре може да се наблюдава от Църквата на хълма, като разполага с чудесна дървена галерия. По него все още личат следи от обсадата от 1704г. Фондация Михай Емикеску възстановява бастиона на кожухарите, намиращ се в западната част на цитаделата, като идеята е тук да се правят изложби на традиционни занаяти и да се излагат предмети, свързани с историята на Трансилвания.

Цитаделата на Сигишоара

На снимката: Църквата на хълма, Сигишоара;В случай че се нуждаете от хотел в Сигишоара, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Цитаделата на Сигишоара

Важно: Статията предоставя информация за цитаделата на Сигишоара, Румъния. Тук ще намерите историческа информация за забележителността, както и полезна информация за различните обекти в цитаделата, които си заслужава да бъдат посетени. Статията е последно обновявана от нашия екип на 19 Октомври 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно площада на цитаделата в Сигишоара, Румъния, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на площада, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.