Цюрих – бизнес столицата на Швейцария

Международен център на банковото дело и индустрията, Цюрих е столица на финансите на Швейцария и нейният най-богат град. Цюрих освен всичко друго е и един от най-оживените градове в Европа, за което допринася и богата и разнообразна култура на града. Благодарение на разположението му по брега на едноименното езеро, както и благодарение на красивите му и предпочитани за разходка кейове, Цюрих е красив град, а неговите калдаръмените улици и площадите в историческия център са заобиколени с много красиви сгради.

Цюрих

На снимката: Част от града с езерото отзад;

Столица на гъсто населения кантон със същото име, град Цюрих се намира на северния бряг на езерото Цюрих, където река Лимат се оттича на север от езерото. До 1-ви век преди Христа, градът е бил келтско селище, известно с името Турикум /Turicum/, когато животът в града се е въртял около района Линденхоф. Този хълм, намиращ се сега в сърцето на стария град, по-късно е бил служил като място, на което е издигната на римска крепост. През 9-ти век  Каролингите издигат дворец на Линденхоф, около който започва да се развива търговско селище. За кратко под контрола на династията Царинген, Цюрих преминава под контрола на Свещената Римска империя през 1218 и се присъединява към Конфедерация Швейцария през 1351. В началото на Средновековието, търговията с коприна, вълна, лен и кожа вече са донесли на Цюрих значително богатство. Независимо от голямото влияние на търговците и нарастващата им мощ, търговската класа в Цюрих била заменена от гилдии, които на свой ред, притежавали властта до края на 18-ти век. През 16-ти век, най-вече заради дейността на Улрих Цвингли, който проповядвал от Grossmünster, голяма катедрала на града, Цюрих прегърнал Реформацията. Градът тогава достигнал апогея си, но само за да попадне в относителна неизвестност през 17-ти и 18-ти век. През 19-ти век, Цюрих претърпява бърз индустриален растеж и благодарение на стабилността и неутралитета на Швейцария, градът не е засегнат в такава голяма степен от последиците от двете световни войни, благодарение на което възниква на картата като основен център на финансите. Цюрих се радва на престижно място в международното банково дело. Той е един от най-големите пазари на злато в света и неговата фондова борса е една от най-важните в света.

Цюрих

На снимката: Цюрих през нощта е красиво украсен. Тук може да видите един от многото красиви моста, преминаващи над река Лимат;

Осеяна с елегантни ниски мостове, река Лимат пресича града, течейки на север от Цюрих. На западния бряг е най-старата част на града (Altstadt), -средновековното сърце на града, доминирано от Фраумюнстер и Църквата „Свети Петър”. Докато Старият град в момента е търговски център на града, Банхофщрасе, която следва разположението на бившите градски стени, е неговата най-оживена търговска улица. На източния бряг, където Гросмюнстер е основната забележителност, лежат историческите квартали Ниедердорф  и Обердорф. Приятна разходка на юг по Утокей води до Цюриххорн Парк- най-голямото зелено пространство на града.

Цюрих

На снимката: Фраумюнстер;

Най-добро време за вашето посещение:

Най-доброто време на годината, през което да посетите Швейцария и Цюрих в частност, зависи от това как планирате да прекарате времето си тук. Сезонът на зимните спортове продължава от средата на декември до края на пролетта. Най-многолюдните периоди, когато цяла Швейцария е пълна с туристи, са ваканционните седмици около Коледа и Великден, както и по време на целия месец февруари.

Пролетта и есента са като цяло хладни месеци и  понякога с големи разлики между топли и студени дни, дори по време на една и съща година. Пролетните месеци са приятно топли, със средни температури около 24-25 градуса. Интересно е да се отбележи, че средно на всеки трети ден вие ще се сблъскате с валежи в Цюрих, което всъщност е валидно за цялата държава. Летните месеци са също известни с по-силни валежи от гледна точка на количество дъжд, което се измерва.

Транспорт:

 Общественият транспорт в Цюрих е добре организиран и много от местните жители предпочитат използването на обществения транспорт, отколкото да се придвижват със собствените си превозни средства. Според изчисленията повече от 50% от посетителите на града използват превозните средства на обществения транспорт на града и около половината от пътуванията на територията на общината се извършват с градския транспорт. Общественият транспорт включва S-Bahn (местни влакове), трамваи и автобуси. В допълнение, мрежата на обществения транспорт също включва лодки по едноименното езеро и реката, фуникуляри и дори кабинкоф лифт между Adliswil и Felsenegg. Билетите, закупени за пътуване са валидни за всички средства за обществен превоз. Schifffahrtsgesellschaft (често съкратено ZSG) осъществява пътническите превози по река Лимат и езерото Цюрих, свързвайки околните градове, разположени между Цюрих и Раперсвил.

Цюрих

На снимката: Central- един от най-важните транспортни възли в Цюрих;

Що се отнася до местния обществен превоз на Цюрих, следва да се отбележи, че град  Цюрих е разделен на няколко туристически зони и цената на билетите за използване на обществения транспорт е в зависимост от крайната зона на пътуване. Цената на билета за използване на локалната мрежа възлиза на 2.60 CHF /за втори клас/ и 4.30 CHF /за първи клас/, като билетът е валиден в продължение на 30 минути. Цените на билетите варират между 4.30 CHF и 14.60 CHF, в зависимост от зоните /1-7/. Ако възнамерявате да използвате градски транспорт по няколко пъти в рамките на един ден,  препоръчително е да си закупите дневна карта, която струва между 5.20 CHF и 29.20 CHF, в зависимост от зоните на пътуване /1-7/. Общественият транспорт в Цюрих предлага също и групов билет в случай, че пътувате като част от група от най-малко 10 души, както и многократни еднодневни билети. Един от най-интересните и по-евтини варианти е билетът, валиден за използване след 9.00 часа, който може да бъде закупен, ако пътувате след 9.00 часа сутринта.  Отделно от това се предлагат месечни и годишни абонаменти. Тези карти са валидни за всички зони. За повече информация относно предлаганите билети и карти, както и за повече информация относно техните цени, моля посетете следния уеб сайт: www.stadt-zuerich.ch.

Ж.п. гарата на  Цюрих е най-големият и най-натовареният участък в Швейцария и е важен железопътен възел в Европа. Около 2900 влакове всеки ден се обслужват на тази гара. Чрез железопътна връзка Цюрих е свързан с Франция и Германия, предлагайки по този начин бързи връзки до основните градове в тези страни.

Цюрих

На снимката: Въжената линия до Фелсенег /Felsenegg/;

Международно летище на Цюрих се намира на 11 км (7 мили) на север от центъра на града и на само десет минути път с влак. Летището се обслужва от градски транспорт и разполага със собствена ж.п. гара, което позволява на посетителите бързо да се придвижат до основните забележителности на града.

Няколко магистрали минават в близост до град Цюрих. Магистрала А1 води в западна посока към Берн и Женева и на изток към Санкт Гален, докато магистралата A4 води на север Шафхаузен /Schaffhausen/ и на юг към Алтдорф /Altdorf/. Магистрала A3 пък свързва Цюрих с град Базел.

Търсите хотел в Цюрих?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Храни и напитки:

Град Цюрих, е космополитен и предлага голямо разнообразие от ресторанти, включително многобройни международни ресторанти. При посещение на ресторант в Цюрих, трябва да имате в предвид, че бакшишът е включен в сметката или е посочен в самото меню на заведението. Ако искате да оставите допълнителна сума, това не е проблем да се направи и се счита за добър жест.

Ако искате да опитате нещо традиционно, докато сте тук, то може да пробвате Zurcher Geschnetzeltes. Според оригиналната рецепта за приготвяне на това ястие, същото се приготвя с телешко месо, което се сервира със сметана, бяло вино и сос. В някои ресторанти може да опитате и някои нови и актуализирани рецепти за приготвянето му- например същото може да го видите направено с телешки бъбреци, заедно с гъби.

Ако сте фенове на сладките изкушения, тогава ви съветваме да опитате бонбоните, наречени Tirggel. Това са традиционни коледни сладкиши, които се произвеждат в Цюрих. Те са направени от брашно и мед / 29% /, захар и вода. Тъй като бисквитите са твърди и сухи, можете да ги поръчате с кафе или чай и да го използвате за топене на бисквитите. Бисквитите се произвеждат в различни форми. Друго сладко, типично за Цюрих, е Mandelfisch- сладка във формата на риба.

Цюрих

На снимката: Zurcher Geschnetzeltes;

Що се отнася до напитките, имайте предвид, че в града има много клубове, ресторанти и барове, където може да си изкарате приятно. Без значение, че повечето от швейцарските пивоварни са закрити през последните години или продадени на чуждестранни компании, швейцарците са известни с някои марки бира, които се предлагат и консумират на място. Можете да опитате следните марки: Amboss, Vollmond т.н. Има хубави местни производители на вино / особено на бели вина/, които също предлагат своята продукция на местния пазар и изнасят много малък процент от продукцията си в чужбина. Ето защо, ако искате да опитате местно вино, това е мястото.

Знаете ли, че:

Най-големият циферблат на часовник в Европа се намира в Цюрих?

По-долу ще видите списък на основните забележителности на града, които не бива да пропускате. С кликване върху името на забележителност ще отвори допълнителна страница с детайлна информация за обекта – историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещението на този обект:

1/ Фраумюнстер;

2/ Гросмюнстер;

3/ Църквата „ Свети Петър”;

4/ Предигеркирхе;

5/ Ж.п. гарата на Цюрих /Hauptbahnhoff/;

6/ Банхофщрасе и Музеят на часовника;

7/ Национален музей на Швейцария;

8/ Линденхоф;

9/ Църквата „Свети Августин”;

10/ Лиматкей;

11/ Сградата на Общината на Цюрих /Ратхаус/;

12/ Операта на Цюрих /Opernhaus/;

13/ Музеят „Белерив”;

14/ Музеят „Ритберг”;

15/ Цюрихзее /Езерото на Цюрих/;

16/ Кунстхаус /Музей на модерното изкуство/;

17/ Парк Цюриххорн;

Допълнителна информация за града може да бъде намерена на официалния туристически сайт: www.stadt-zuerich.ch.
Важно: Статията предоставя информация за швейцарския град Цюрих. Тук ще намерите полезна информация за града – история, разположение, как да стигнете до града и какво да видите в него, традиционни храни и напитки, най-добро време за посещение. Статията е последно обновявана от нашия екип на 29 Юли 2018г.

Цюрих

В случай че търсите хотел в Цюрих, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Цюрих, Швейцария, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: