Тулуза – вратата към югозападна Франция

Тулуза е френски град, разположен в югозападната част на страната. Градът се намира на почти равно разстояние от Средиземно море и Атлантическия океан, което от край време определя и важността на Тулуза за търговията на континента. Със своето население от около 1.2 милиона души градската част на Тулуза се нарежда на четвърто място по население във Франция след Париж, Лион и Марсилия.

Тулуза

На снимката: Част от Тулуза;

Районът, където днес се намира съвременният град Тулуза, е бил заселен още от древността. Историческото име на града е Толоса и за първи път това име се появява в историческите сведения през 2-ри век преди Христа. Именно през този период градът е завладян от римляните и превърнат във важна крепост за защита на римските територии. Оттук всъщност тръгвали и доста от римските походи към Галия. След завладяването на Галия, Тулуза се развива като римски град под името Галия Нарбоненсис. През 5-ти век градът попада под ударите на вестготите и е превърнат в един от основните техни градове, като за кратък период от време дори е столица на вестготстката държава. В последствие градът е завзет от франките и става част от Франкското кралство. Към края на 13-ти век /1271г./ Тулуза е официално включена в територията на френската държава. Първите години след това обаче не са никак леки за града- оттук преминават няколко чумни епидемии, а и се усеща влиянието на водената от Франция Стогодишна война. Едва през 15-ти век започват златните години за Тулуза, като това се е дължало най-вече на търговията с вино от Бордо, както и на търговията с текстил и зърнени култури. Разрастването на града и забогатяването на местното население намира своя резултат в изграждането на пищни сгради в цяла Тулуза, като една част от това историческо наследство може да се види и днес.

Тулуза

На снимката: Базиликата „Свети Сернен“;

Много хора определят Тулуза като задължително място за посещение. Градът предлага невероятно съчетание от богато историческо наследство и съвременни постижения. Една от емблемите на Тулуза е сградата на местната общинска администрация, или така нареченият Капитол. Издигната през 18-ти век в нео-класически стил, сградата впечатлява със своята красива архитектура. Особеното за тази сграда, както и за повечето от сградите в Тулуза, е розовият цвят за фасадите. Това се дължи на особения цвят тухли, които са използвани при строежа на голяма част от сградите в града през 18-ти и 19-ти век. Именно този розов оттенък на постройките карат много хора да нарекат Тулуза „Розовият град“. Тулуза впечатлява също и с красивите църковни сгради. Катедралата на Тулуза е едно от най-посещаваните места в града. Същото се отнася и за Базиликата „Свети Сернин“, посветена на мъченика-епископ Сернин. Сградата е изградена през 13-ти век и все още пази ценни църковни реликви. Друг исторически паметник на Тулуза, който заслужава да бъде посетен е „Новият мост“. Отделно от това Тулуза се слави и като дом на многобройни музеи- Музей на съвременните изкуства, Музей на Августините и др.

Тулуза

На снимката: „Новият мост“ на Тулуза;

Ако желаете да си починете от трескавото разглеждане на многобройните исторически забележителности, то винаги може да направите това като просто се разходите или седнете някъде покрай бреговете на река Гарона, която преминава през Тулуза. През летните месеци бреговете на реката се превръщат в малки плажове, където местни и туристи търсят прохлада. Градският парк „Jardin des Plantes” предоставя възможност да потънете в зеленина. Тук може да разгледате и красивата ботаническа градина, която е част от този парк.

Най-добро време за посещение:

Климатът в Тулуза е умерен. Най-слънчевите месеци в града са летните месеци юни, юли, август. Именно тогава и температурите са най-високи, като понякога достигат и до 40 градуса. Точно поради тази причина някои хора предпочитат посещения тук през пролетта или есента, защото температурите са по-поносими. Имайте в предвид обаче, че през пролетта в Тулуза падат и най-много дъждове, което не е никак приятно, особено ако искате да се разходите спокойно из града. Зимните месеци са сравнително меки, като средната температура тогава е около 8-9 градуса. Разбира се, че има и периоди, когато през зимата температурите падат и под нулата, но това все пак е нормално за тази част на Европа през зимата.

Търсите хотел в Тулуза?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Транспорт:

Тулуза, както и повечето френски градове, предлага доста добра система на градски транспорт. Благодарение на това, всеки един турист или жител на Тулуза може лесно да достигне до желаната дестинация. Ако не желаете да се разходите пеша из Тулуза, то винаги може да разчитате на богатите опции за градски транспорт, предлаган тук. Автобусната мрежа на градския транспорт на Тулуза осигурява превоз до почти всички части на града. Автобусите се движат по 81 направления. Линиите функционират от рано сутрин до късно вечер, като точните часове варират в зависимост от съответната линия. Ако се интересувате от повече информация относно конкретна линия на автобусния транспорт, то винаги може да потърсите тази информация на официалния сайт на местния превозвач „Tisseo”. Като допълнение към автобусните линии, в Тулуза функционира още метро и трамвай. Метро линиите в града с две на брой и разполагат общи с близо 40 станции. Двете линии на метрото са свързани чрез станция „Jean Jaures”. Влаковете на метрото се движат всеки ден от 5.15ч. до полунощ, като в петък и събота работата им се удължава до 01.00ч. след полунощ. През града преминава и трамвайната линия Т1, по протежението на която са разположени 18 станции. Пътуването от първата до последната спирка на трамвая отнема около половин час.

Тулуза

На снимката: Модерните трамваи са част от градския транспорт на града;

Освен гореизброените видове транспорт, Тулуза предлага и някой други доста интересни опции за придвижване с градския транспорт. Първата такава опция е „автобус по поръчка“. Тази опция се предлага за 12 линии, функциониращи предимно в периферията на Тулуза, като за да се възползвате от тази услуга трябва да направите резервация поне 2 часа предварително. Резервацията се прави на телефон 0800 929 929 в часовия интервал между 6.30ч. и 22.30ч. Друг интересен вид транспорт е нощният транспорт на Тулуза. Всеки петък и събота нощни автобуси се движат от 21.30ч. до 01.00ч. след полунощ, а през останалата част от седмицата автобусите се движат между 21.30ч. и полунощ. Автобусните линии работещи в този времеви интервал са: 2S, 10S, 12S, 16S, 22S, 38S, 78S, 79S, 81S и 88S. Нощен транспорт, обслужващ основните университетски части на града функционира между 01.00ч. и 05.00ч. всеки четвъртък, петък и събота. Ако желаете да разгледате централната историческа част на града, но не ви се ходи пеша, винаги може да се възползвате и от електрическото автобусче, което преминава покрай основни забележителности на Тулуза. То оперира от понеделник до събота, между 9.00ч. и 19.00ч.

Билети за използването на градския транспорт на Тулуза може да се закупят в самите превозни средства или от специални машини, разположени на станциите на градския транспорт. При качване в автобус, метро или трамвай винаги трябва да валидирате своя билет. Билетът предоставя възможност да смените до 3 вида транспорт по различни линии в рамките на 1 час. Билет за еднократно пътуване в превозните средства на градския транспорт на Тулуза е на стойност от 1.60 Евро. Предлага се и билет за две пътувания в рамките на един ден, като цената му е 2.90 Евро. В случай, че ще използвате градския транспорт по-често е добре да си закупите билети за многократни пътувания или дневни карти. Билет за 10 пътувания струва 12.90 Евро, докато цената на дневните карти варира между 5.50 Евро и 10.50 Евро в зависимост дали картата се издава за 1, 2 или 3 дни. Билет за нощния транспорт струва 2.70 Евро, като той може да се използва само след 19.00ч. и ви предоставя възможност за многократно използване на градския транспорт до края на деня. Ако посещавате Тулуза с цел туризъм и искате да разгледате повече забележителности и за тази цел ще ви трябва градски транспорт, то може да си закупите и карта „Travel and Tourism”, която осигурява безплатно използване на градския транспорт и намаления при посещение на определени обекти. Картите за 1, 2 и 3 дни са на цени съответно от 18.00 Евро, 25.00 Евро и 32.00 Евро. Същите могат да се закупят от всички офиси на местния превозвач „Tisseo”, както и от туристическото бюро на Тулуза.

Търсите хотел в Тулуза?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Храна и напитки:

Районът на Тулуза е известен с голямото разнообразие от кулинарни специалитети. Ако сте от почитателите на местните специалитети, то би трябвало да опитате традиционната наденица от Тулуза, както и ястието „Касулет“ /Cassoulet/. Последното представлява месна яхния, при която месото се сервира с боб. Отделно от това особено популярни в Тулуза са ястията с пилешко месо и по-точно- ястия с гъше и патешко месо. Опитайте ястието „Конфит“ /Confit/, при което патешки или гъши крак се приготвят в собствена мазнина. В много от местните ресторанти може да видите и да опитате различни ястия от патешки гърди. Несъмнено обаче най-популярното подобно ястие е „Фой грас“ /Foie gras/, в което основната съставка е черен дроб на патица или гъска.

Тулуза

На снимката: Местното ястие „Касулет“ /Cassoulet/;

Тулуза е известна също и с разнообразието от сирена, които може да опитате. Освен традиционното сирене „Рокфор“ /Roquefort/, приготвено от овче мляко, тук може да опитате още известни сирена, като например „Лагуйол“ /Laguiole/ и „Блъо дес Косес“ /Bleu des Causses/, в основата на които стои краве мляко. Козето мляко пък се прилага в друго известно местно сирене- „Рокамадор“ /Rocamadour/.
Почитателите на сладките специалитети също няма да останат разочаровани. Тук се предлагат доста сладки вкусотии, като без значение дали са изцяло местни или рецептите са просто взети от другаде, предложенията могат да заситят всеки вкус. „Фенетра“ /Fenetra/ e местен сладкиш с печени разбити белтъци със захар и марципан, овкусен с лимон и овалян в мармалад от кайсия. Любимите на шоколада също имат богат избор- шоколадови бонбони от тъмен шоколад „Паве дъю Капитол“ /Pave du Capitol/, малките бисквитки с шоколад и зелен фондан „Карак“ /Caraque/ или пък прочутите „Качу Лажуни“ /Cachou Lajaunie/, чиято рецепта обаче се пази в дълбока тайна.

Тулуза

На снимката: Традиционният сладкиш „Фенетра“;

Не се учудвайте, ако при запознанството си с местната кухня видите, че местните използват и прилагат на много места цветето теменуга. То се предлага и се яде в различни варианти- има го под формата на оцет, придаващ особен вкус на салатата, използва се също при приготвянето на сладки, мед и различни сиропи.

Като град, който е разположен сравнително близо до Бордо, Тулуза също се слави с голямото разнообразие от вина, които може да опитате тук. Отделно от това има множество заведения, където се предлага голямо разнообразие от местна и чуждестранна бира, така че ако сте любител на това пиво, има къде да го намерите.

Знаете ли, че:

известният самолет „Конкорд“ е построен именно в Тулуза?

По-долу ще видите списък с основните забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практична информация за посещение на този обект:

1/ Капитолът;

2/ Площад „Капитол“;

3/ Операта „Капитол“;

4/ Катедралата „Свети Етиен“;

5/ Базиликата „Свети Сернен“;

6/ Базиликата „Нотр Дам де ла Дорад“;

7/ Новият мост;

8/ Тематичен парк „Космическият град“;

Допълнителна информация за Тулуза може да откриете на официалния сайт на града: https://www.toulouse-tourisme.com.

Тулуза

Важно: Страницата разглежда подробно информация за френския град Тулуза – историческа информация за града, най-добро време за посещение, транспорт в Тулуза, традиционни храни и напитки в Тулуза, малко известни факти за града, забележителности на Тулуза. Статията е последно обновена от нашия екип на 05 Юли 2018г.

В случай че търсите хотел в Тулуза, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Тулуза, Франция, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: