Украйна – обща информация за държавата

Украйна

Украйна

Столица: Киев;

Обща площ: 603, 550 кв.км.;

Население: 45, 59 мил.души;

Валута: Украинска гривна;

Шенгенско пространство: Не е член на Шенген;

Държавно устройство: Полу-президентска република;

Официални празници на Украйна:

9-ти май – Ден на победата. На този ден през 1945г. нацистка Германия се предава пред СССР и неговите съюзници.

28-ми юни – Ден на Конституцията.  На този ден се отбелязва годишнината от подписването на украинската конституция през 1996г.

24-ти август – Ден на независимостта. На 24 -ти август 1991г., в хода на разпадането на СССР, Украйна обявява своята независимост. Върховната Рада приема Декларация за независимостта на Украйна. На 1-ви декември тя е утвърдена от народа с референдум.

Украйна е голяма и разнообразна страна. Запомняща се е с сърдечните си хора и красиви кътчета. Столицата Киев е истинско архитектурно съкровище. Сред историческите й забележителности задължително трябва да видите църквата „Света София” и „Киевско-Печорската лавра”. Пет-корабната църквата „Света София” се състои от 13 златни кубета. Мозайките във вътрешността на храма притежават богата тоналност. Постигнати са 177 различни нюанса върху златен фон. Изключително е изображението на молещата се Божия майка. За изписването на дрехите й са използвани 21 нюанса на синьото, което им придава реализъм и дълбочина. „Киевско-Печорската лавра” е най-важният украински храм. Построен е в началото на 11-ти век., той е люлка на украинската духовност. Една от най-големи исторически забележителности на Киев е манастирът „Свети Михаил”. Златно-куполният манастир има дългогодишна история. Малко е запазено от оригиналния му вид. Голяма част от безценните му мозайки са разграбени и са изложени в Ермитража или Държавния руски музей. След като Украйна обявява независимостта си, народът се въздига срещу унищожаването на това свято място. Започват продължителни работи по реставрация. Официално новият манастир бе открит на 30 май 1999г.

На територията на страната има немалко интересни крепости, следи от различни исторически епохи. Замъкът „Лястовиче гнездо“ е удивително човешко творение. Издига се на скала над брега, близо до Ялта. Първоначално на мястото на замъка е стояла дървена къщичка, построена от войник, дошъл да се лекува след Кримската война. 24г. по-късно къщата била закупена от индустриалеца Барон фон Шейгел. На нейно място той издигнал замъка, който виждаме днес. Макар и да не впечатлява с размерите си, замъкът има неповторим чар. Панорамната му тераса разкрива живописни гледки към Черно море и крайбрежието. Част от Седемте чудеса на Украйна е замъкът „Каменец Подолски“. Разположен е върху полуостров в река Смотрич и поразително прилича на крепостта Царевец във Велико Търново. Интересна смесица от различни архитектурни стилове представлява Воронцовският дворец. В него са вплетени елементи от индийската архитектура и късната английска готика.
Украйна предлага добри условия за морски туризъм. Плажовете са обширни, а климатът топъл. По южното Черноморие са разположени известните курорти Ялта, Симеиз и Судак. Любителите на дайвинга могат да се гмурнат до няколко кораба, погълнати от морето преди години – българският „Варна”, съветският „Ураллес” и румънският „Санта Фе”. Можете да посетите някой от пещерните градове на Крим, да разгледате Ливадийския дворец или да дегустирате местно вино в някой от многобройните заводи в този регион. За тези, който желаят да се уединят, подходящо е източното крайбрежие. Бреговете на Азовско море предлагат обширни уединени пясъчни плажове. Основен пристанищен град на Украйна е Одеса. Стълбата „Потьомкин“ свързва стария град с пристанището. Тя е дълга 142 м. и се състои от 192 стъпала. Стълбата ще ви отведе и до една от най-красивите улици в града, а именно крайбрежния булевард. Социалното сърце на града е улица Дерибасовская – сборище на художници, поети, музиканти, тя е любимо място за срещи.

Докато сте в Украйна не пропускайте да опитате и някое от традиционните за страната ястия. Най-известното от тях е боршът. Боршът е супа, приготвяна от зеленчуци и месо. В украинското меню неизменно присъстват и разнообразни тестени изделия – бабки, варенки, мличинки. От алкохолните напитки най-популярни са водката и медовуха, приготвят с мед.

В случай, че желаете да научите повече информация на забележителностите на Украйна и нейните основни градове, моля обърнете внимание на информацията по-долу:

 

Важно: Страницата разглежда подробно европейската държава Украйна – информация, официални празници, транспорт, традиционни храни, обичаи, история, най-известните градове на Украйна и техните забележителности. Статията е последно обновена от нашия екип на 27 Юни 2018г.

Украйна

В случай че търсите хотел в Украйна, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Украйна, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на държавата, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: