Укрепленията на град Люксембург

Град Люксембург се е разраснал около замъка на граф Сигефроу, датиращ от 10-ти век и издигал се на Монте де Клаузен. Изборът на това място бил доста прозорлив – издигащите се на 48 метра височина скали, от които се открива гледка към долините на реките Алзет и Петрус, са били сериозни препятствия за всички нашественици. С течение на времето са изградени три пръстена от укрепления около града, включително каменни бастиони и петнадесет форта около него. Около външната стена имало още девет форта, като три от тях били издълбани направо в скалите.

Укрепленията на град Люксембург

На снимката: Укрепленията на град Люксембург;

Още по-впечатляващи от тези надземни укрепления са дългите цели 25 км. подземни тунели, които са приютявали хиляди войници, заедно с тяхната екипировка, коне, артилерия, оръжия и др. Според легендата из тези части на крепостта живее красивата девойка Мелюзин, чиито игли за плетене определяли съдбата на Люксембург.

Укрепленията на град Люксембург

На снимката: Укреплението Бок с гледка към абатството отдолу;

През вековете, бургундски, френски, испански, австрийски и германски сили са контролирали тези стратегически укрепления, като всеки от тях допринасял и добавял по нещо ново към вече страховитите укрепления. За съжаление, през 1867г. е подписан Лондонският договор, по силата  на който са разрушени тези укрепления, а това, което може да се види днес представлява едва около 10% от оригиналните укрепления.

Укрепленията на град Люксембург

На снимката: Река Петрус преминава в подножието на укрепленията;

Заслужава си да посетите впечатляващите подземни затвори, които са обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Влизането може да стане през две точки: ако влезете през входа на Монте де Клаузен, ще стигнете до подземния затвор Бок, а ако влезете през входа на площада на Конституцията, ще попаднете в подземния затвор Петрюз. В първия от двата има археологическа крипта, разполагаща с чудесна аудиовизуална презентация, която ще ви пренесе през историята на крепостта в Люксембург.

Укрепленията на град Люксембург

На снимката: Подземните затвори;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Монте де Клаузен, Люксембург;

Телефон: +352 22 28 09;

Работно време за посещение:

Февруари-ноември, всеки ден от 10.00 часа до 20.30 часа;

Затворено през останалото време на годината;

Предлагат се организирани посещения с гид в 11.00 часа; 16.00 часа и 18.00 часа;

Цени на входните билети:

Билет за възрастни – 6.00 Евро;

Билет за студенти, пенсионери – 5.00 Евро;

Билет за деца – 3.00 Евро;

Билет за възрастни /с гид/ – 12.00 Евро;

Билет за студенти, пенсионери /с гид/ – 10.00 Евро;

Билет за деца /с гид/ – 6.00 Евро;
Важно: Статията предоставя информация за укрепленията на град Люксембург, Люксембург. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, работно време за посещение, цени на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 6 Септември 2017г.

Търсите хотел в град Люксембург?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на укрепленията на град Люксембург, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Укрепленията на град Люксембург

По-долу може да видите интерактивна карта относно укрепленията на град Люксембург, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: