Улм – родното място на Алберт Айнщайн

На 138 км. западно от Мюнхен се намира градчето Улм. Причината да искате да посетите Улм е богатото архитектурно и историческо наследство на града. Улм не е известен като някаква шопинг дестинация, няма чак толкова вълнуващ нощен живот. Градът (разположен на стратегическо място на река Дунав) е малко заспал, но пък разполага с чудесни паметници на културата и историята, особено невероятно красивата му катедрала. Значението на Улм като търговско речно пристанище го направи процъфтяващ град още от Средновековието. Днес Улм е център на научните и технологични изследвания, което подобава на родно място на Алберт Анщайн, роден тук през 1879г. Старите, тесни улички на Стария град /Altstadt/ водят до модерния град, включват широки, крайбрежни алеи, бирени градини, просторни площади и пешеходни зони.

Улм

На снимката: Улм, Германия;

Как да стигнете до Улм:

Железопътната гара на Улм е разположена на пътя на няколко големи регионални железопътни линии, като има чести връзки до града от всички посоки. Така че ако сте избрали опцията да пътувате из Германия с влак, лесно ще може да стигнете и до Улм. Повече от 40 влакове на ден пристигат от Мюнхен /време за пътуване: 1.15 часа/, а влаковете от Щутгарт на ден са около 50 на брой /време за пътуване 1.10 часа/. Ежедневни влакове също пристигат от Кьолн (3 часа и 12 мин.), от Франкфурт (2 часа и 20 мин.). За информация и разписания, посетете www.bahn.de.

Ако сте решили да пътувате с кола, то достъпът до града е през магистрала А9 от изток и по магистрала А7 от север и юг. Пътуването от Мюнхен отнема около час и половина, а от Франкфурт – около 3 часа.

Улм

Улм

На снимките: Старата част на Улм с добре запазени средновековни сгради;

Туристическа информация:

Туристическият офис в Улм се намира на Марктплац 1 /Marktplatz 1/. Офисът оперира от понеделник до петък,  от 9.00 до 18.00 часа и Събота от 9.00 до 16.00 часа. От април до октомври, той е отворен и в неделя, от 11.00 часа до 15.00 часа.

Търсите хотел в град Улм?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Транспорт:

Макар и малък като размери, Улм разполага с трамваен транспорт. Единствената трамвайна линия на града го пресича от изток на запад, свързвайки крайградски конгресен център с основната ж.п. града /Hauptbahnhof/. Недалеч от тази гара се намира историческия център на града – Алтщад. Автобусни линии 3, 7 и 8 свързват гарата с предградията на Улм. Градският транспорт тук се движи на интервали от 10 до 30 минути в зависимост от частта на деня и кой ден от седмицата е. Цената на билети варира от 1.90 евро до 2.70 евро в зависимост от разстоянието на пътуването.

Разходка из забележителностите на Улм:

Ако пристигнете в града по магистралата Щутгарт-Мюнхен, просто ще пропуснете най-добрите гледки към града. Така че отделете време да прекосите Дунав и да отидете в Нойе Улм, от където да се насладите на чудесни гледки към Стария град, простиращ се на северния бряг на реката. Тук се намира Кварталът на Рибарите с неговите малки средновековни къщи и сенчести площадчета. Недалеч се намират ренесансовите къщи на по-заможните местни жители, както и готическото кметство на града.

Улм

На снимката: Кметството на Улм;

Кметството на Улм построено през 1370г. като склад, но служи именно като кметство след 1419г. Тук може да се видят няколко богати стенописи, датиращи от средата на 16-ти век. На южния фронтон на сградата може да се видят гербовете на градове и страни, с които Улм е свързан чрез търговията. На източния фронтон пък има астрономически часовник от 1520г. Над стълбището има репродукция на летящата машина на А. Л. Берблингер от 1811 г. Известен като „шивачът от Улм“, той бил един от първите хора, които направили сериозен опит за полет. Кметството се намира на Марктплац 1, а входът за него е безплатен. Може да се посети от понеделник до сряда, 9:00 – 18:00 часа; четвъртък от 9:00 до 20:00 часа; петък, от 9.00 часа до 16.00 часа и неделя, от 11.00 часа до18.00 часа. За да стигнете до тук, може да използвате местните автобуси по линиите 4, 5, 6 или 9.

Една от забележителностите на Улм, която няма как да пропуснете, е местната катедрала. Още докато приближавате града, ще забележите издигащите се над хоризонта кули на храма. Камбанарията на катедралата, извисяваща се на цели 162 метра, е най-високата в света, а иначе като размери самият храм отстъпва само на Кьолнската катедрала. Без църковните пейки, катедралата може да побере близо 20 000 души, което е повече от два пъти повече хора, отколкото е било населението на града по времето, когато е започнал строежът на храма – 1377г. Когато Улм се присъединява към протестантското движение през 1531г., работата върху сградата е спряна. Строителството не е продължило чак до 1844г., а едва през 1890г. храмът е завършен.

Улм

На снимката: Катедралата на Улм;

По чудо катедралата се е спасила от сериозни щети по време на Втората световна война. Екстериорът е почти чиста немска готика, въпреки че тухлите са били използвани повече в стените, заедно с по-характерните каменни блокове. Необичайната особеност на катедралата е, че архитектите отделят голямо значение на хоризонталните линии – точно колкото и на вертикалните такива. Преди да влезете в самия храм, отделете време да погледнете към главния вход, където има три масивни арки, водещи до врати, датиращи от 15-ти век. Тази секция датира от 14-ти и 15-ти век и съдържа богатство от статуи и релефи.

Улм

На снимката: Катедралата на Улм вътре;

Петте коридора на катедралата водят директно от коридора под кулата през нефа до източната пътека. Видимото отсъствие на трансепт увеличава акцента върху камъка, както и увеличава дължината на нефа. Всяка от петте пътеки на храма е белязана от огромни колони, приключващи в големи арки. Само нефът на катедралата е достатъчно голям, че да приеме около 11 000 души по време на служби.

Улм

На снимката: Органът на катедралата;

Най-забележителното съкровище на катедралата са седалките на хора /Chorgestuhl/, които са едни от най-добрите примери за дърворезба в Германия. Йорг Сиrлион Стария ги е създал между 1469г. и 1474 г. Той изобразява личности от Библията срещу такива от езическата епоха. Можете да се изкачите по кулата най-много до третата галерия /768 стъпала/, за да се насладите на гледки към града и околността. Посещението в самата катедрала на Улм е безплатно, а храмът се намира на Мюнстерплац 1. За да се изкачите до кулата, трябва да заплатите входна такса. Купете билети един час преди изкачването. Катедралата работи от 9.00 до 19.00 часа /април-септември/ и от 10.00 часа до 17.00 часа /октомври-март/. За да стигнете до нея може да използвате местните автобусни линии 2, 7 или 9.

Последната градска атракция, която според нас си заслужава да бъде отличена, е градският музей на Улм /Ulmer Museum/. Този музей съдържа важна колекция от изкуства, произведени в Улм и в горната част на Швабия от средновековието до наши дни. Има и изложби на древно и модерно изкуство и артефакти, вариращи от праисторически времена до 20-ти век и открити в района, както и произведения на Клее, Кандински и Пикасо. Музеят се намира на Марктплац 9 (близо до катедралата). Входната такса за възрастни е 8.00 Евро, а намаленият билет е 6.00 Евро. Музеят е отворен от 11.00 до 17.00 часа, без понеделник. За да стигнете до него може да използвате градски автобусни линии с номера 2, 5 или 6.

Улм

На снимката: Градският музей на Улм;
Важно: Статията предоставя информация за град Улм, Германия. Тук ще намерите полезна информация за града – история, разположение, транспорт, забележителности, местни фестивали. Статията е последно обновявана от нашия екип на 12 Септември 2017г.

Търсите хотел в град Улм?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на град Улм и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Улм

По-долу може да видите интерактивна карта относно град Улм, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: