Унгария – обща информация за държавата

Унгария

Унгария

Година на присъединяване към ЕС: 2004г.;

Столица: Будапеща;

Обща площ: 93 000 кв.км.;

Население: 10 милиона души;

Валута: Унгарски форинт;

Шенгенско пространство: член на Шенген от 2007г.;

Държавно устройство: Парламентарна република;

Официални празници на Унгария:

15-ти март – Ден на революцията и борбата за свобода от 1948г.-1949г. Чества се деня на унгарската революция от 1848г., целяща да възстанови независимостта на Унгария спрямо Австрийската империя.

20-ти август – Денят на основаването на държавата. Денят се свързва с коронясването на първия унгарски цар – Ищван. Всяка година на този ден в продължение на половин час се изстрелват фойерверки над Дунав.

23-ти октомври – Ден на революцията и борбата за свобода от 1956г. На този ден се отбелязва годишнината от въстанието от 1956г., целящо да прогони съветските войски от Унгария.

Унгария заема централната част на Европа. С богата си история и удивителна природа, страната е една от най-предпочитаните туристически дестинации на Стария континент.

Столицата Будапеща, определяна като „Кралицата на Дунав”, изобилства от история и култура. Река Дунав минава през центъра й, разделяйки я на две части – Буда и Пеща. Те са свързани чрез осем моста. Най-красивият от тях е Верижният мост. Завършен през 1849г., това е първият постоянен мост, който свързва двете части на града. По средата на реката се намира остров Маргарет. Покрит с паркове и зеленина, той е предпочитано място за разходки и спорт. Един от символите на града е замъкът „Буда“. Понастоящем в него се помещават няколко музея. Недалеч от замъка се издига Рибарският бастион. Той представлява тераса със седем кули, откъдето се открива зашеметяваща панорама към целия град.  Най-голямата сграда в Будапеща, а и в цяла Унгария, е сградата на Парламента. Разположена е успоредно на река Дунав и впечатлява със симетричната си фасада, която в най-високата си точка достига цели 96м. Базиликата „Свети Стефан” е друго място, от което можете да разгледате града от високо. Тя е и третата по големина църква в Европа. Един от най-забележителните площади в Будапеща е Площадът на героите. Той е издигнат по случай 1000г. от създаването на Унгария. Състои се от фигурите на водачите на седемте племена-основателки, както и на други важни за унгарската история личности.
С тези задължителни места за посещение списъкът със забележителностите на Будапеща далеч не се изчерпва. Ако сте се уморили от културен туризъм, можете да си дадете почивка в най-големия закрит аква-парк в Централна Европа – AQUAWOLRD. Джакузита, басейни за гмуркане и водни скутери гарантират целодневно развлечение.

Една от най-известните забележителности на Унгария се разпростира далеч от столицата. Това е езерото Балатон. Тъй като в Унгария липсва море, Балатон често бива сравнявано с такова. Езерото не е дълбоко. Водите му достигат до 11 метра дълбочина. Затоплят се бързо и са подходящи за къпане и други водни забавления. Около езерото са разположени множество китни курорти, които формират един от богатите райони в страната.

Предпочитани за спокойна почивка, далеч от суетата на големия град, са градчетата Дьор и Сопрон.  В Сопрон преобладава бароковата архитектура, заради което той често е сравняван с Прага. Градът е известен и като едно от малкото места в Унгария, където се произвеждат бели и червени вина.

Унгарската кухня би се харесала дори на най-претенциозните гастрономи. Всяко едно ястие се отличава с аромат и запомняща се текстура. Разнообразието й се дължи на различните племена, населявали територията на Унгария. Безспорно най-известното унгарско ястие е гулаш. Приготвя се от говеждо месо, червени чушки, лук и черен пипер. От десертите изкусителни са палачинките „Gundel”, приготвяни с тъмен шоколад и орехи, както и тортата Добуш.

В случай, че желаете да научите повече информация на забележителностите на Унгария и нейните основни градове, моля обърнете внимание на информацията по-долу:

1/ Будапеща;

Важно: Страницата разглежда подробно европейската държава Унгария -информация, официални празници, транспорт, традиционни храни, обичаи, история, най-известните градове на Унгария и техните забележителности. Статията е последно обновена от нашия екип на 27 Юни 2018г.

Унгария

В случай че търсите хотел в Унгария, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Унгария, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на държавата, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: