Унгарската държавна опера – град Будапеща, Унгария

Завършена през 1884г., сградата на унгарската държавна опера, разположена на елегантния булевард Андраши, е върховно постижение на известния унгарски архитект Миклош Ибл. Сградата на операта е най-добрата зала за представления в Будапеща, като може да се похвали с прекрасно украсен интериор. Тук личат стенописи на двамата известни унгарски художници от този период- Берталан Шекели и Карой Лоц.

Унгарската държавна опера

На снимката: Унгарската държавна опера;

Както вътре, така и извън операта, може да се видят десетки статуи на такива величия като Бетовен, Моцарт, Верди, Вагнер, Сметана, Чайковски, и Монтеверди. Дом на държавната опера, но и на държавния балет, сградата на унгарската национална опера има богата и наситена с емоции история, която може да се разгледа по време на организирани и водени от гид турове. Туровете се организират всеки ден и започват в 15.00 часа и 16.00 часа, като има и такива на английски език. Сред най-известните директори на операта личат имената на Густав Малер и Ференц Еркел.
Единственият начин да обиколите интериора на операта е чрез водена от екскурзовод обиколка. Колкото и странно да звучи, има разлика в цената на обиколката в зависимост от езика на обиколката. Тези на унгарски език са най-евтини откъм цени. Подобна практика се обяснява с необходимостта от познания на чужд език при водене на обиколки на език, различен от местния, но както може да се досетите обиколки с екскурзоводи има на много места в Европа, но там цените не варират.

Унгарската държавна опера

 

На снимката: Главната зала за представления;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: булевард Андраши 22, Будапеща, Унгария;

Телефон: +36 1 81 47 100;

Работно време:

Организирани обиколки за индивидуални туристи започват в 15.00 часа и 16.00 часа, без необходимост от предварителна регистрация. Езикът на обиколката се избира при нейното начало.

Цени на екскурзии в Унгарска национална опера:

Стандартен билет – 2990.00 HUF

Отстъпка за притежатели на Budapest Card /20%/ – 2390.00 HUF;

Студентски билет – 1990.00 HUF;

Отстъпка за студенти-притежатели на Budapest Card /20%/ – 1590.00 HUF;

Разрешение за снимки -500.00 HUF;

Как да стигнете до сградата на операта:

-Чрез метро /жълта линия до станция Опера/;

Унгарската държавна опера

Важно: Статията предоставя информация относно унгарската държавна опера – град Будапеща, Унгария. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, как да стигнете до операта, както и информация за работно време и цени на билети за посещение. Статията е последно обновявана от нашия екип на 08 Юли 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно унгарската държавна опера – град Будапеща, Унгария,  която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението й, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около операта  в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: