Унгарската национална галерия – град Будапеща, Унгария

Дом на унгарското изкуство от времето на Средновековието до 20-ти век, Унгарската национална галерия е един огромен музей, който едва ли може да се разгледа само с едно единствено посещение. Музеят е основан по време на големия период на реформи от средата на 19-ти век и се премества в сегашната си сграда в двореца на Буда през 1975г. Унгария е „родила” няколко чудесни артисти, особено в края на 19-ти век, като тази галерия е именно мястото, където може да се види тяхната работа.

Унгарската национална галерия

На снимката: Унгарската национална галерия;

Най-известните творци са брилянтният Михай Мункачи, чиито шедьоври включват „Тъкачките”, „Килията на осъдените на смърт”, „Жена, носеща дърва”; Лазло Паал- известен художник на селски пейзажи и сцени, сред чиито произведения се открояват „Селски път в Берзова”, „Път в гората при Фонтенбло”, „Дълбочината на гората”; Карой Ференци, чието овладяване на светлината се вижда в творбата му „Сутрешно сияние” и „Нощ през март”; Пал Мерсе- художник на открито, чието собствено художествено развитие върви паралелно с тези на ранните френски импресионисти /обърнете внимание на „Пикник през май”/. Други художници, за чиито произведения може да е огледате, са Гюла Бенчур, който рисува грандиозни исторически сцени; Карой Лоц, известен най-вече като художник на фрески /може да видите негови творения в Операта на Будапеща и църквата „Св. Матияш”/, като тук той е представен чрез редица голи тела и няколко фини картини на бури; Берталан Шекели- художник на исторически сцени и пейзажи. Платната на Йожеф Рипл-Ронай са чудесни примери за унгарския постимпресионизъм и арт Нуво /вижте произведения като „Баща и чичо Пиачек пият червено вино и моята баба”/. Има и интересни произведения на Тивадар Козтка, който е смятан от критиците на гений на ранното модерно изкуство.

 Унгарската национална галерия

 

Унгарската национална галерия

На снимките: Изложбени зали в галерията;
Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Унгарска национална галерия, Buda Palace Building A-B-C-D, 1014 Будапеща, Унгария;

 Телефон: +36 1 2019 082;

 Работно време:

Вторник-неделя, от 10.00 часа до 18:00 часа ; затворен в понеделник;

Влизане е разрешено до 17:00;

Изложбени зали се затварят след 17.30 часа като се започва от залите по горните етажи;

Билетна каса работи вторник-неделя, от 10.00 часа до 17.00 часа, а комбинирани билети се продават до 16.00 часа;

 Цени на входни билети:

Билет за постоянни изложби – 1800.00 HUF;

Билет за временна изложба Пикасо- Трансфигурации – 3200.00 HUF /изложбата ще бъде достъпна до края на юли/;

Билет за временна изложба Модилиани – 3200.00 HUF /изложбата ще бъде достъпна до до 2-ри октомври 2016г./;

 Как да стигнете до галерията:

-Чрез автобус /Várbusz от Moszkva tér или линия 16 от Deak tér дo Дворцовия хълм/;

-Чрез фуникуляр /От Clark Ádám tér дo Дворцовия хълм/;

Унгарската национална галерия

Важно: Статията предоставя информация относно Унгарската национална галерия – град Будапеща, Унгария. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, как да стигнете до галерията, както и информация за работно време и цени на билети за посещение. Статията е последно обновявана от нашия екип на 08 Юли 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Унгарската национална галерия – град Будапеща, Унгария,  която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението й, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около галерията  в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: