Университетът на Коимбра – град Коимбра, Португалия

Университетът на Коимбра е основан през 1537г., когато по стечение на обстоятелствата Лисабонският университет /създаден в края на 13-ти век/ е преместен в Коимбра. Университетският комплекс е разположен на хълм и изглежда като надвиснал над града. Ако решите да достигнете до университета пеша от центъра, пригответе си повече сили, защото изкачването не е никак лесно. Класическият път нагоре до университета преминава през стълбището „Кебра-Костас” /Quebra-Costas/, до което може да стигнете през Арката на Алмедина – древна мавританска порта. Друга възможност за изкачване до горе е по доста по-полегатия склон на Коураса де Лисбоа /Couraca de Lisboa/. Повечето туристи избират за изкачването именно този втори път, а при слизането използват стълбището „Кебра-Костас”.

Университетът на Коимбра

На снимката: Част от университетския комплекс, заедно с основния площад;

В сърцето на университета се намира U-образна постройка, която е служила като мавританска крепост през 10-ти век. Размерите и здравината на тази сграда символизират могъществото на Кордобския халифат, който управлявал голяма част от Иберийския полуостров по това време. След като на португалския престол се възкачва Афонсу Енрикеш решил да се премести от Гимараеш в Коимбра и превърнал тази постройка в своя резиденция. През 1537г. постройката, която към него момент вече била изоставена и не се използвала за резиденция, е приобщена към университетския комплекс. Самият университет е незначително променян през годините.

Когато влезете в главния двор на университета откъм площада на желязната порта, ще се озовете точно срещу юридическия факултет, параклиса „Свети Михаил”, а в дъното отляво може да видите и къде е разположена известната библиотека „Жуанина”. От дясно може да видите галерията с колоните „Виа Латина”, която датира от 18-ти век. Галерията е построена с цел да се улесни достъпа до мануелинската церемониална зала, както и до залата за частни изпити. Залите са затворени за посетители, когато тук се извършват някакви церемонии, но иначе може да се посетят през другото време. Церемониалната зала впечатлява с красиво украсения таван, който е дело на Жасинту да Коща, както и с множество кралски портрети. От балкона на залата се откриват красиви гледки към града и цялата околност.

Университетът на Коимбра

На снимката: Интериорът на параклиса „Св. Михаил“;

Интересно е да се отбележи, че в периода между 1559г. и 1834г. Университетът на Коимбра е имал собственик сборник от закони – Академичните закони. Благодарение на това в университета е имало магистрат/съдия/, а също така и затвор. Затворът е основан през 1559г., като първоначално се състоял от две стаи, но в последствие е преместен в сградата на библиотеката. Днес академичният затвор може да се посети от туристите.

Друг от символите на университета, който заслужава да се посети, е кулата на университета. Кулата е дело на италианския архитект Антонио Каневари и е изградена за срок от 5 години между 1728г. и 1733г. С построяването на тази кула била заменена старата кула, съществувала на това място. Позволено е изкачване до върха на кулата, от където се открива красива гледка към града. По съображения за сигурност не се позволява качването на деца под 12-годишна възраст, както и на хора със сърдечни проблеми или страдащи от клаустрофобия.

Университетът на Коимбра

На снимката: Кулата на университета;

При посещението си тук не забравяйте да посетите параклиса „Свети Михаил”, както и красивата библиотека „Жуанина”, за които ще намерите повече информация в отделните теми, посветени на тези забележителности.

Университетът на Коимбра

На снимката: Главният вход на библиотека „Жуанина“;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Universidade de Coimbra, Коимбра, Португалия;

Телефон: +351 239 242 744;

Как да стигнете до университета:

GPS координати: 40º12’27″N 8º25’34″O;

В самата тема по-горе бяха описани два от начините за достигането университета пеша;

Допълнителна опция е да използвате „Елевадор до Меркадо”- лифт, тръгващ от пазара на Коимбра и стигащ до университета;

Работно време:

В периода между 5-ти Март и 28-ми Октомври посещенията са възможни между 9.00 часа и 19.00 часа;

В периода между 1-ви Ноември и 14-ти Март посещенията са възможни между 9.00 часа и 13.00 часа и 14.00 часа и 17.00 часа;

Отворената за посещение от туристи част от университета е недостъпна на следните дати: 24-ти, 25-ти и 31-ви декември, 1-ви януари и 7-ми май;

Цени на входните билети:

Пълен билет – 12.00 Евро /включва посещение на Церемониалната зала, залата за частни изпити, оръжейната, библиотеката и академичния затвор/;

Студентски билет /за лица под 26 години/- 10.00 Евро;

Билет за лица над 65 години- 10.00 Евро;

Детски билет /за лица под 13 години/- безплатно;

Билет за кулата – 2.00 Евро;

При посещение на университета се организират и турове с гид. Необходимо е да направите предварително резервация. Билет за индивидуално посещение с гид е 15.00 Евро на човек. Има намаления, ако сте част от ученическа или университетска група.

Съвет: Най-добре е да посетите университета рано сутрин към 9.00 часа, защото в по-късните часове жегата е голяма, а и се струпват повече хора;Важно: Страницата предоставя полезна информация за Университета на Коимбра, една от големите забележителности на португалския град Коимбра -историческа справка, адрес на университета, информация как да стигнете до университета на Коимбра, цена на входните билети за посещение, работно време за посещения. Статията е последно обновена от нашия екип на 20 Юли 2018г.

Университетът на Коимбра

В случай че търсите хотел в Коимбра, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно университета на Коимбра, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: