Валенсия – град на светлината

Валенсия е третият по големина испански град, столица на автономната област Валенсия. Единствено столицата на Испания Мадрид и столицата на автономна област Каталуния Барселона са по-големи като население от Валенсия. По последно преброяване населението на Валенсия е около 800 000 души, като заедно с тези, живеещи в предградията, цифрата нараства до почти 2 млн. души. Разположението на града на крайбрежието на Средиземно море допринася за доброто икономическо състояние на Валенсия, както и за факта градът да бъде един от големите притегателни центрове за всички туристи, посещаващи Испания.

Валенсия

На снимката: Изглед от високо към Валенсия;

Историята на града ни пренася далеч в древността. Валенсия възниква като населено място през 138 година преди Христа, като е основан като римска колония. В основата на възникването на града стоят именно римски войници, които са се сражавали в този исторически период срещу местен бунтовник на име Вириато. Оригиналното латинско име на града е било Валентия, като през вековете то търпи промяна, най-вече благодарение на честите промени на владенията на Иберийския полуостров. Така например по време на управлението на мюсюлманите в Испания, градът се е казвал Медина- Ат Тураб или „Град на пясъците“, като това до голяма степен се е дължало и на разположението на селището.

Валенсия

На снимката: Катедралата на Валенсия;

В края на 20-ти век започва бързото развитие на града като туристически център. До 1990г. Валенсия е предимно индустриален град, но местното население решава, че може да използва доста по-добре разположението на града и неговите исторически забележителности. Благодарение на положените усилия на местната община много от тези забележителности биват реновирани, включително Кулите Серанос и Кулите Куарт. Цели участъци от стария град също търпят сериозна реновация. Отделно общината полага усилия за облагородяването на града, като по крайбрежието се изгражда голяма пешеходна алея с палми, наречена Пасео Маритимо. Когато се разхождате из Валенсия може да усетите пулса на едни изминали векове- от запазените средновековни кули до останки на сгради от римски времена. При посещението си на Валенсия непременно посетете местната катедрала, която представлява особена смесица между архитектурни стилове, защото е била изграждана и разширявана много често. Посетите ли катедралата на Валенсия няма как да не видите и Кулата Мигелете. Ако решите да изкачите някое от нейните над 200 стъпала, може да се насладите на много красиви гледки към целия град. Благодарение на бързото развитие на града, във Валенсия може да видите и много модерни сгради, които влизат в контраст със старото лице на града. Именно такава модерна и дори футуристична част на Валенсия е градът на изкуството и науката. Разположен на площ от около 350 хиляди кв.м., този комплекс от сгради заслужава да се види, още повече, че при неговото изграждане са участвали известни архитекти като Сантияго Калатрава и Феликс Кандела.

Валенсия

На снимката: Една от големите забележителности на Валенсия- градът на изкуството и науката;

Най-доброто време за посещение: 

Пролет, лято и есен. От летните месеци юли е определян за най-горещият месец във Валенсия със средна температура от 29.0 градуса и това може да възпре повечето туристи да се разходят продължително из града, но пък предполага доста приятно изкарване на някой от местните плажове. Градът се слави с меките си зими, когато средната температура е около 15.0 градуса.

Валенсия

На снимката: Плажовете на Валенсия са особено посетени през летните месеци;

Транспорт:

Повечето от забележителностите на Валенсия са разположени в историческия център на град и съответно до тях лесно може да достигнете и разхождайки се пеша. Друга възможност да разглеждане на града е чрез линиите на градския транспорт, които могат да ви отведат до града на изкуството и науката, до Института за модерно изкуство /известен като IVAM/ или просто до някой от плажовете.
Валенсия разполага с надземен и подземен транспорт. Линиите на метрото работят от 5.30 часа сутрин до полунощ, като входовете на станциите са обозначени със знак „М“. Една от най-предпочитаните линии на метрото от страна на туристите е линия номер 4, която преминава под основните централни улици на града и стига до пристанището и известния плаж Ла Малвароса /La Malvarrosa/. Може също да използвате и автобус от градския транспорт. Те се движат между 4.30 часа сутрин до 22.30 часа вечер., като все пак има различния в зависимост от това за коя линия става дума. През лятото се осигуряват допълнителни линии към плажовете на Валенсия. Както повечето европейски градове, така и във Валенсия има нощен градски транспорт. Автобусите през нощта тръгват от сградата на кметството на Валенсия. Обозначени са със знак „N” през самия номер, като се движат в часовия интервал между 22.30 часа и 2.30 часа. / единствено в петък и по време на официални празници работят до 3.30 часа сутрин/.

Доста хора предпочитат да се придвижват в града с такси. Такситата във Валенсия са бели на цвят и има специални регистрационни табели с герба на града. Могат да бъдат намерени на специални стоянки из целия град. Тарифата на таксито е обявена на табела на колата, като са посочени таксите на километър изминато разстояние, такса престой, такса за нощен превоз и др.

Търсите хотел във Валенсия?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Най-добрата опция за придвижване в града зависи от продължителността на вашия престой и от броя на планираните пътувания. Във Валенсия може да си закупите билети за многократни пътувания с градския транспорт, които предлагат значително по-добри условия от гледна точка на цената в сравнение с билетите за еднократни пътувания. Билети като „Бонометро“, „Бонобус“ и „Боно Трансборд БТ“ не са ограничени времево и могат да се използват от различни хора, т.е. те не са персонифицирани. Еднократните билети за пътуване с автобус и метро в града са на стойност 1.50 Евро, като могат да се закупят и двупосочни билети на цена 2.90 Евро и валидност 24 часа от закупуването им. Билетът „Бонометро“ включва възможност за 10 пътувания и е на цена 7.20 Евро. Може да бъде закупен от специални автомати на спирките на градския транспорт. Билетът или картата „Бонобус“ също е валидна за 10 пътувания, като е на цена 8.00 Евро. Отделно от това има билети, които са валидни за метро и автобус, като такива са картите Т-1, Т-2 и Т-3, които предлагат неограничен брой пътувания за един човек за един, два или три дни. Цената на тези карти варира между 4.00 Евро и 9.70 Евро.

Във Валенсия може да си закупите и Валенсия Кард, която предлага възможност за безплатно ползване на градския транспорт. Картата предлага също отстъпки от входните такси на музеи и други атракции. Цената на картата варира между 15.00 Евро и 25.00 Евро в зависимост от това дали се закупува за един, два или три дни.

В случай че искате да се насладите само на историческата част на града, то може да направите това най-лесно с туристическия автобус. Цената на услугата е между 17.00 Евро и 19.00 Евро.

Повече информация за транспорта във Валенсия може да откриете на: www. emtvalencia.com.

Храна и напитки:

Кухнята във Валенсия е средиземноморска. В основата на предлаганите тук ястия стоят зеленчуците, морските деликатеси и месото. Валенсия е известна със своите ястия с ориз, както и с паелята, на която градът е „роден дом“. Кухнята на Валенсия е доста повлияна и от близко разположените региони и най-вече каталунската кухня, арагонеската кухня и така нататък, но все пак трябва да се отбележи, че този процес на влияние е двупосочен, а не едностранен.

Най-известното ястие на Валенсия е паелята. Независимо, че доста места в Испания претендират, че са „родно място“ на паелята, приема се, че ястието идва от региона Рибера, разположен близо до Валенсия. Паелята, която се предлага във Валенсия, може да бъде намерена в две разновидности- с морски дарове или с месо от заек и пиле.

Друго известно ястие във Валенсия е „Арос Негре“ /Arros Negre/. В основата на ястието стои прочутият местен ориз, както и месо от змийорка и сос от змийорка. „Арос ал Форн“ /Arros al Forn/ e друго много известно местно ястие, представляващо ориз с наденици, приготвени на фурна и примесени с множество местни подправки. Любителите на юфката могат да потърсят в местните заведения „Фидеуа“ /Fideua/, представляващо ястие, в основата на което стоят морски деликатеси и макарони/юфка. По подобие на цяла централна и южна Испания, във Валенсия също може да намерите Гаспачо- известната испанска супа, която е особено популярна през летните месеци.

Любителите на сладките изкушения също има какво да видят и опитат във Валенсия.  Тук може да видите известното „Кока“ /Coca/, представляващо нещо като вид пица или пай, който може да се опита както със сладък, така и със солен пълнеж. Обикновено бива пълнен с ябълка, лимон или тиква /за сладките „Кока“/, или с туна, бекон или наденички /за солените „Кока“/. Валенсия е известна с това, че някои от предлаганите тук сладки неща са останали още от времето на арабите. Така е и при „Буниолите“ /Bunyols/, наподобяващи понички, които се запържват и се покриват с пудра захар.

Валенсия

На снимката: Известният сладкиш „Кока“;

Районът на Валенсия е известен със своите вина. Тук се произвеждат вина под три защитени марки- Аликанте, Валенсия и Утиел-Рекиена.

Знаете ли, че:

Именно до Валенсия испанският герой „Ел Сид“ се е бил с маврите. Родриго Вивас де Вивар, както е истинското му име, успява да нанесе на арабите тежко поражение в равнините на Каурте, близо до Валенсия. След неговата смърт през 1099г. неговата съпруга Химена Диаз го наследява начело на Валенсия, но нейното управление трае едва три години- до 1102 година, когато Валенсия попада под контрола на Алморавидите.

По-долу ще видите списък с основните забележителности на града, които не трябва да пропускате. Натискайки върху името на съответната забележителност ще се отвори допълнителна страница с подробна информация за въпросния обект- историческа информация, местоположение, както и практична информация за посещение на този обект:

1/ Катедралата на Валенсия;

2/ Градът на изкуството и науката;

3/ Биопарк Валенсия;

4/ Копринената борса;

Допълнителна информация за Валенсия може да откриете на следния уебсайт: www.visitvalencia.com .

Важно: Страницата разглежда подробно испанския град Валенсия –  историческа справка, най-доброто време за посещение на Валенсия, транспорт в града, традиционни храни и напитки, забележителности на Валенсия. Статията е последно обновена от нашия екип на 28 Юни 2018г.

Валенсия

В случай че търсите хотел във Валенсия, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Валенсия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: