Ватиканските музеи, Ватикана

Ватиканските музеи са обществени музеи, разположени във Ватикана, и всяка година приемат милиони посетители. Началото на музеите е поставено в началото на 16-ти век. На 14-ти януари 1506г. в лозе в Рим е открита интересна находка- скулптурата Лакоон и синовете му. Според историческите данни Лакоон бил именно онзи човек, който по време на Троянската война се опитва да убеди своите съграждани троянци да не приемат Троянския кон в града. След откритието, Папа Юлий II изпраща Микеланджело да удостовери автентичността на откритието. След като се уверяват в ценността на откритието, папата по препоръка на Микеланджело закупува скулптурата и в последствия я излага пред публика. Днес комплексът включва изключително богати колекции, разпределени в 5 галерии и 11 музея. Общият брой на залите е 1400.

Ватиканските музеи

На снимката: Ватиканските музеи привличат всяка година милиони туристи, като разминаването в залите е доста трудно;

Ако решите да посетите Ватиканските музеи, „пригответе” си поне няколко свободни часа. Върволицата от зали, където има всичко от картини до скулптури и различни предмети и пособия от древността, е толкова голяма, че накрая може да ви се завие свят и да искате просто да излезете. Разбира се, не е възможно всичко да бъде видяно и запомнено. Затова много от посетителите обръщат внимание на определени части от музея, които се определят като „най-ценните и съществени”. Може да започнете своето посещение от Пинакотеката, или картинната галерия. Тук са изложени творби на Микеланджело, Рафаело, Фра Анджелико и др. Заслужава да се види и Пий-Климентовия музей, основан от папа Климент XIV през 18-ти век. Тук са изложени множество римски, гръцки и други антични предмети. Най-съществените галерии от този музей са Залата на Гръцкия кръст, където са изложени саркофазите на Константина и Света Елена- дъщерята и майката на император Константин, Залата на бюстовете, Залата на статуите, Залата с животните и Залата с маските. Важна част от Ватиканските музеи са етруските галерии, където са изложени множество предмети с етруски произход, както и египетския музей, където може от близост да видите добре запазени мумии и папируси, а така също и известната Книга на мъртвите.

Ватиканските музеи

На снимката: Мумия, изложена в египетския музей;

Несъмнено най-съществената и ценна част от Ватиканските музеи и една от причините те да бъдат посещавани толкова много е Сикстинската капела. Капелата е известна със своите фрески, които са дело на Микеланджело, Ботичели, Перуджино, Пинтурикио и др. Най-съществен е трудът на Микеланджело, който е изрисувал целия таван на Сикстинската капела, заедно със сцената на Страшния съд. По стените на капелата може да се видят фрески, изобразяващи живота на Мойсей и живота на Христос. Въпросните фрески са дело на Перуджио, Ботичели и Гирландайо и са извършени по поръчение на папа Сикст IV, на когото реално е кръстена и капелата. Сикстинската капела е отворена за туристи, независимо че тук все още се състоят конклави. Размерите на тази зала не са случайни /40.93 метра дължина, 13.41 метра ширина и 20.70 метра височина/. Според Стария завет такива са били размерите на храма на Соломон, известен още като Първия храм и изграден около 10-ти век преди Христа. Две са фреските, на които трябва да обърнете внимание тук- „Христос дава ключовете на Свети Петър” и „Наказанието на Кора”. Първата от тези фрески е разположена на северната страна на капелата. Изобразява даването на ключовете от Исус на Свети Петър, заобиколени от апостолите. Сред тях се вижда и Юда. На заден план, между две триумфални арки, е разположен и храмът на Соломон. Втората фреска „Наказанието на Кора” включва в едно три епизода- бунтът на евреите срещу Мойсей и Арон, наказанието на подстрекателите, а в най-лявата част е представено наказанието на бунтовниците, които биват погълнати от земята.

Ватиканските музеи

На снимката: Сикстинската капела;

Ватиканските музеи

На снимката: Една от стените в капелата;

Освен красивите фрески по стените, трябва да обърнете внимание и на тавана на Сикстинската капела. Същият е дело на Микеланджело, който е нает от папа Юлий II. Интересно е да се отбележи, че Микеланджело бил нает да нарисува само 12 фигури- тези на апостолите, но в края на неговата работа по тавана имало над 300 фигури. В най-ниската част на тавана са изобразени предшествениците на Исус, след тях са разположени различни пророци, за да се стигне до 9-те истории от книгата Битие.

Наред с тавана, Микеланджело работи няколко години и по друга важна част от капелата – стената зад олтара, където е изрисувана сцената на Страшния съд. Работата тук продължава цели шест години. Представено е второто пришествие на Исус и Апокалипсиса, като за разлика от другите фрески в капелата, тук всички лица са измъчен и страдащи.

Както отбелязахме по-горе, Сикстинката капела все още функционира като конклав, т.е. място, където се провежда избор за нов папа. Коминът, от който излиза белият дим при избор на нов папа, е разположен точно над капелата.

Ватиканските музеи

На снимката: Залата с картите;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Виале Ватикано /Viale Vaticano/, Ватикана;

Телефон: +39 06 69884676;

Как да стигнете до Ватикана /и базиликата/:

 -Чрез метро- линия А /червена линия/ на римското метро има близка спирка /Отавиано-Свети Петър-Ватикански музеи/ или слезте на спирка Чипро;

-Чрез трамвай- линия 19, като трябва да слезете на Piazza delo Risorgimento;

-Чрез автобус- линия 49 /спира точно срещу входа на музеите/; линии 31, 82, 982 /спират на Piazza delo Risorgimento/, линии 492 и 990 /спират на Via Leone IV/;

Цена на входните билети:

-Пълен билет /билет за възрастни/- 17.00 Евро;

-Намален билет- 8.00 Евро;

Намаленият билет се издава на: Деца и младежи на възраст между 6 и 18 години; Студенти до 25 години след представяне на съответен документ; Свещеници и мисионери след представяне на съответен документ;

-Ученически билет- 4.00 Евро;

Ученическия билет се издава за начални и средни училища, като следва да се представи документ от съответното училище на бланка на училището и подпис на директора му;

Безплатен вход при следните условия:

-Последната неделя на всеки месец;

-27-ми Септември /Световен ден на туризма/;

-Деца под 6 години;

-Инвалиди със степен на инвалидност над 74%;

-Директори на училища;

-Университетски професори;

Важно: При посещението си във Ватиканските музеи може да направите онлайн резервация на вашите билети и по този начин да избегнете чакането на опашката. Резервацията е валидна за конкретен час и ден /избран от вас/ и оскъпява стойността на билета с 4.00 Евро на човек.

Работно време:

Касите на Ватиканските музеи са отворени от понеделник до събота, от 9.00 часа до 16.00 часа. Музеите затварят в 18.00 часа.

Музеите са затворени в:  неделя, с изключение на последната неделя на месеца; 1-ви и 6-ти Януари; 11-ти Февруари; 19-ти Март; 5-ти и 6-ти Април; 1-ви Май; 29-ти Юни; 15-ти Август и 8-ми, 25-ти и 26-ти Декември;

От 21-ви Април до 27-ми Октомври, всеки петък Ватиканските музеи ще работят и нощно от 19.00 до 23.00 часа. Последен вход се допуска в 21.30 часа, като резервацията на билет е задължителна.

Ватиканските музеи

Важно: Страницата разглежда подробно – историческа информация, разположение на забележителността, цена на входните билети, как да стигнете до тях, работно време на музеите. Статията е последно обновена от нашия екип на 24 Юли 018г.

В случай че търсите хотел в Рим или района около Ватикана, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Ватиканските музеи, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: