Въжената линия Артксанда – град Билбао, Испания

Въжената линия Артксанда свързва центъра на Билбао със зоната за отдих, разположена на върха на близката планина Артксанда, която разполага с парк, няколко ресторанта, хотел и предлага спираща дъха гледка към града.

За първи път идеята за построяването на въжена линия до върха на планината е прокарана през 1901г., но проектът не се реализира поради липсата на средства. Настоящата железница функционира от 1915г., като по времето на Испанската гражданска война е сериозно повредена от бомбардировките, но е отворена наново през 1938. След инцидент през 1976г., при който са ранени няколко души от персонала, железницата отново затваря за повече от 10 г. и заработва чак през Април 1983г.

Въжената линия Артксанда

На снимката: Участък от линията с красива гледка към Билбао;

Железницата е дълга 770м. и е висока 226 м. Вагонът има капацитет от 70 човека. Времето, за което достига върха е 3 минути, а максималната скорост, която може да развие е 18 км/ч. Всяка сутрин преди да отвори, железницата се тества чрез едно изкачване без пътници, за да се гарантира изправността на всеки един от елементите й. Мястото на тръгване е на север от моста Субисури, на десния бряг на река Нервион, на пешеходно разстояние от музея Гугенхайм.  Железницата тръгва на всеки 15 минути.

Полезна информация за забележителността: 

Адрес: Plaza de Funicular, Билбао, Испания

Как да стигнете до Plaza de Funicular?

Автобус

Номера:11, 22, 71, 72, 26

Bizkaibus

Маршрути: A3216, A3223

Работно време:

Работни дни

7.15 – 22.00

Празници и през неделите

8.15 – 22.00, като през лятото (месеците Юни, Юли, Август и Септември) работи до 23.00

Цени на билетите:

Стандартен билет

1.75 евро

Отиване и връщане

3.25 евро
Важно: Страницата разглежда подробно въжената линия Артксанда, една от забележителностите на испанския град Билбао -историческа справка, адрес на забележителността, цена на билетите, работно време на линията, информация как да стигнете до станцията на линията. Статията е последно обновена от нашия екип на 07 Юни 2018г.

В случай че търсите хотел в град Билбао и околностите, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

Въжената линия Артксанда

По-долу може да видите интерактивна карта относно въжената линия Артксанда – Билбао, Испания, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: