Веляновата къща – град Банско, България

Веляновата къща е открита за посещения през 1977 г, като е обявена е за паметник на културата с национално значение. Постройката датира от ХVІІІ век и представлява един от най-характерните образци на банска укрепена къща от епохата на Възраждането. Представлява двуетажна каменна сграда с изба /мазе/ с характерен вход и скривалище, гостна, всекидневна, женска и работна стая. Уникална е със стенописите и дърворезбованите и рисувани тавани, дело на големия зограф и резбар от Дебърската художествена школа – Велян Огнев.

Веляновата къща

На снимката: Веляновата къща;
Веляновата къща в Банско е била собственост на богато семейство, но когато заможният й стопанин бил на път, нахлули разбойници и убили жена му. Той не се върнал повече в нея и къщата останала пуста. През 1835 къщата е подарена от банскалии на Велян Огнев, поканен да участва в украсата и обзавеждането на храма „Света Троица“. Той я изографисва отвътре и отвън, превръщайки я в истинско произведение на изкуството. Голяма ценност представляват стенописната украса на „Синята стая“, изкусната дърворезба на чардака /централната розета/, както и геометричните и растителни мотиви, които мога да бъдат видени в югоизточната стая на южната фасада.

Веляновата къща

На снимката: Къщата е известна с богата си стенописна украса;

Полезна информация за забележителността:

Aдрес: гр.Банско, пл.”Никола Вапцаров” № 3

Телефон: 0749/ 831 32 ; 0749/883 03; 0749/883 04

Работно време:

Всеки ден от 09.00 – 13.00 часа и от 14.00  до 17.30 часа

Вход:

Билет за възрастни – 3.00 лева;

Билет за ученици и студенти – 1.00 лев;

За тези, които събират печати за инициативата „100-те национални туристически обекта“, моля имайте в предвид, че печатът за „Веляновата къща“ може да намерите в Къщата-музей на Никола Вапцаров.
Веляновата къща

Важно: Статията предоставя информация за Веляновата къща, гр. Банско, България. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до тази забележителност, полезна информация за работното време и цена на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 02 Септември 2018г.

В случай че търсите хотел в Банско, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com