Вербания, езерото Маджоре

През 1939г. градчетата Паланца и Интра на езерото Маджоре се обединяват, за да се създаде град Вербания, който става и основен град на провинция Вербано-Кусио-Осола, създадена през 1992г. Първият от тези две градчета гледа към залива Боромео, като е седалище на общинската власт и е запазил своя средновековен облик и атмосфера. Интра от своя страна доминира нос Кастаньола и е известен със своите барокови и неокласически елементи и характеристики. Интра е и едно от главните пристанища на езерото и един от главните промишлени центрове, като през 18-ти век е бил и регионален лидер в производство на текстил.

Вербания

На снимката: Вербания е един от големите градове по бреговете на езерото Маджоре, а от снимката може да се види, че недалеч от града е Изола Мадре- един от Боромеовите острови;

Паланца е бил единственият град на езерото Маджоре, който не е попадал от управлението на Боромео, като тук са разположени и някои от най-важните забележителности около езерото въобще. Сред тях са романската църква „Свети Стефан”, църквата „Свети Леонардо”, както и датиращият от 18-ти век дворец Виани Дуняни- дом на Музео дел Пасаджио, в който има богата колекция от пейзажни картини от периода 16-ти-20-ти век, скулптури на Артуро Мартини и Джулио Бранка, както и галерия с гипсови отливки. Малкото островче Сан Джовани е било любимо място на Артуто Тосканини. В околностите на Паланца е датиращата от 16-ти век Мадона ди Кампаня, с малка романска камбанария и стенописи от Джероламо Ланино и Камило Прокачини /16-ти и 17-ти век/.

Вербания

На снимката: Част от крайбрежната алея в Паланца- едно от градчетата, станали част от Вербания;

През 1931 г. шотландски капитан на име Нийл Макийкарн създава в Паланца една от най-красивите ботанически градини в Европа, намираща се на нос Кастаньола. Водата на езерото е била използвана за напояване. В парка има малка църква, където създателят на парка е бил погребан. Използвайки особеностите на терена, Макийкарн създава терасовидни градини, зимна градина и малка блатиста градина с лилии. Той дарява градината на да италианската държава и тя е открита за обществеността през 1952г. Градината предлага богата колекция от екзотични растения, включително Виктория Амазоника в оранжериите. Азалии, далии и рододендрони (над 300 вида) изглеждат прекрасни, когато са цъфнали.

Интересни забележителности във Вербания, които си струва да се посетят:

-Вила Таранто;

Вила Таранто се намира между Паланца и Интра и е известна със своите градини, създадени през 1931г. от шотландеца Нийл Макийкарн. Повече от 20 000 сорта растения, сред които прекрасни примери на глициния, гигантски амазонски лилии, иглолистни и японски кленове, камелии и рододендрони, правят посещението на вилата задължително. Създателят на тези градини е погребан в специално построен параклис в центъра на парка през 1964г. Вилата е кръстена на предшественик на капитана, фелдмаршал Макдоналд, който е получил от Наполеон титлата херцог на Таранто.

Вербания

На снимката: Градините на вила Таранто;

Полезна информация за Вила Таранто:

Адрес: Via Vittorio Veneto 111, 28 922 Verbania Pallanza (VB);

Телефон: +39 0323 556667;

Работно време:

Всеки ден, от 8.30 часа до 18.30 часа;

През октомври и ноември, всеки ден от 9.00 часа до 16.00 часа;

Цени на входни билети за градините:

Билет за възрастни -10.00 Евро;

Детски билет /6-14 години/- 5.50 Евро;

Групи /21-100 души/ – 7.50 Евро на човек;

Групи /над 100 души/ – 6.00 Евро на човек;

Важно:

Можете да си купите билети онлайн в предварително; На място има безплатен паркинг за коли и автобуси;

-Вила Сан Ремиджио:

Вдъхновени от романтичните идеали на 19-ти век, ирландската художничка София Браун и нейният съпруг, поетът/музикант, маркиз Силви дела Вале ди Казанова възстановяват оригиналната структура на вила Сан Ремиджио и построяват градините, с италианските тераси, английският двор и затворена гради в ренесансов стил, както и естествена гориста местност. Имотът е дарен на регион Пиемонт през 1977г.

Вербания

На снимката: Част от градините на вила Ремиджио;
Полезна информация за Вила Сан Ремиджио:

Адрес: Via San Remigio, 28922 Verbania Pallanza (VB);

Телефон: +39 0323 503249;

Как да посетите вилата и градините:

Градините са отворени само с екскурзовод, като посещенията трябва да се заявят предварително; Индивидуални посещения са възможни само на определени дни, но отново с екскурзовод;

Вербания

На снимката: Част от градините на вила Ремиджио;

-Оратория Сан Ремиджио:

 В непосредствена близост до Вила Сан Ремиджио се намира ораторията Сан Ремиджио, която датира от 11-ти век и е известна с двата си симетрични нефа и апсиди. Обявена е за национален паметник през 1908г., като в нея има стенописи от 11-ти ве. Разходките из вила Сан Ремиджио понякога включват и посещение на ораторията, а отделно можете да се обадите в църквата „Свети Леонардо”, от където може да организират посещение на ораторията. Телефонът за контакт е: +39 0323 503526.

Вербания

На снимката: Ораторията „Сан Ремиджио“;

-Музео дел Пасаджио:

Музеят е дом на хубава колекция от живопис, скулптура и археология и е разположен в двореца Виани Дугани. В близкото имение Биуми-Иноченти пък има 5000 боядисани оброчни дарения (дарения и подаръци за бог).

Вербания

На снимката: Музео дел Пасаджио:

Полезна информация за музео дел Пасаджио:

Адрес: Corso Zanitello 8, Вербания, Италия;

Телефон: +39 0323 556621;

Цени на входни билети:

Билет за възрастни- 5.00 Евро;

Намален билет -3.00 Евро /за хора до 25 години и възрастни над 70/;

Работно време:

Април-Октомври, всеки ден /с изключение на понеделник/ с обедна почивка между 12.00 и 15.30 часа;

Вербания

Важно: Статията предоставя информация за град Вербания, разположен на брега на езерото Маджоре, Италия. Тук ще намерите исторически данни за града, информация за местоположението му, как да стигнете до него, полезна информация за работното време и цена на входните билети на някои от местните забележителности, опции за пешеходни разходни около града, информация за местни интересни места. Статията е последно обновявана от нашия екип на 18 Април 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно град Вербания, разположен на брега на езерото Маджоре, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на този италиански град, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около града, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в града: