Вернаца, Чинкуе Тере

Прекрасната и непокътната средновековна архитектура на Вернаца е остатък от полезната връзка на града с Генуа. По ирония на съдбата, Вернаца /за която се предполага, че е била малко селище през римско време, но без постоянно население заради честите атаки на пирати/, преди това е предизвикала гнева на Република Генуа заради набезите на своите моряци спрямо съседните градчета, както и спрямо търговски кораби на Генуа и Пиза. След като фамилията Фиеши отстъпва контрола над региона през 1276г., всички селища от Чинкуе Тере преминават под контрола на Генуа, а умението на моряците от Вернаца е прието като актив и на града са предоставени доста привилегии при търговията.

Вернаца

На снимката: Вернаца, Чинкуе Тере;
Вернаца започнала да процъфтява, като финансирала изграждането на прекрасна брегова енорийска църква и лабиринт от тесни улички, около които се издигат високите, цветни къщи, свързан със стръмни стълбища, които правят обиколката наоколо още по интригуваща. Генуа също спомогнала за изграждането и развитието на Вернаца, като предоставила средства за строежа на корабостроителница /същата вече не съществува, макар че Вернаца разполага с единственото истинско пристанище в Чинкуе Тере/, както и обширни укрепления във вътрешността и по крайбрежието. Замъкът на Дория и неговите две наблюдателни кули са почти символ на Вернаца, вероятно най-живописното селце в Петте земи.

Вернаца

На снимката: Поглед към Вернаца от една от пътеките в парка „Чинкуе Тере“;

Красотата на Вернаца е неземна и това е причината всички да искат да бъдат там. През лятото, ако решите да хапнете на площада, който гледа към морето, ще се почувствате като част от някакво голямо парти. В неактивния сезон нещата не изглеждат по този начин, като Чинкуе Тере /в това число и Вернаца/ е доста по-спокойно място за посещение. Вернаца е изключително привлекателна рано сутрин, когато рибарите изнасят улова си, а търговците започват да обикалят из улиците. Това е и времето, когато е чудно да си поръчате едно кафе в някое от местените заведения и да се насладите на спокойствието преди да са дошли отново тълпите с туристи с първите влакове.

Вернаца

На снимката: Пристанището на Вернаца;

Интересни забележителности и/или събития, които може да видите само във Вернаца:

-Пещерата на маймуната;

Намираща се между Вернаца и Монтеросо, пещерата на маймуната е естествен отвор в скалата, достигащ около 50 фута. Мястото е много популярно за всички с лодка, които отиват до нея, търсейки следи за маймуната, дала името си на пещерата. Маймуната, която била циркова горила, потърсила убежище на това място след корабокрушение, като оцеляла в продължение на години, разчитайки само на риба.

-Празник на светеца;

На 20-ти юли всяка година се провежда фестивалът на Света Маргерита- покровителка на Вернаца. Провежда се шествие от площада до началото на селото, последвано от фойерверки. В първата неделя на месец август, поклонници се събират при светилището на Вернаца да почетат Мадоната от Реджо, наречен Африкана заради черния си цвят.

Вернаца

На снимката: Кулата в градчето;

По-долу ще видите списък на основните забележителности на града, които не бива да пропускате. С кликване върху името на забележителност ще се отвори допълнителен страница с детайлна информация за обекта – историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещението на този обект:

1/ Църквата „Санта Маргерита д’Антиохия”;

2/ Защитните укрепления на Вернаца;

Ако искате да разберете повече за град Вернаца, можете да намерите информация на следния сайт: www.comune.vernazza.sp.it.

Туристически офис: Железопътната гара на Вернаца, телефон: +039 0187812533, факс 0187812546;

Вернаца

Важно: Статията предоставя информация за град Вернаца, Италия. Тук ще намерите исторически данни за града, информация за местоположението му, как да стигнете до него, полезна информация за работното време и цена на входните билети на някои от местните забележителности, опции за пешеходни разходни около града, информация за местни фестивали. Статията е последно обновявана от нашия екип на 08 Април 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно град Вернаца, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на този италиански град, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около града, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в града: