Веве – швейцарската Ривиера

 Веве се намира на 18 км. източно от Лозана и на 6 км. северозападно от Монтрьо. Истинският „дом” на шоколада Нестле, този швейцарски курортен град е популярен сред британските туристи още от 19-ти век. Намира се в подножието на планината Пелерин, която може да бъде изкачена чрез фуникуляр. Самият град датира още от римско време, като е изграден на устието на река Вевез и днес е център на лозовите масиви Лаво. През Средновековието той е бил известен като важен търговски пункт по маршрута от Пиемонт /Италия/ до Бургундия /Франция/.

Веве

На снимката: Веве и Женевското езеро;

 

Колкото и странно да звучи, един от основните виновници  за идването на първите туристи в града бил Русо, който изразил по романтичен начин впечатленията си от това място и района. С течение на времето английски и руски аристократи избират това все още закътано място за своите дълги зимни почивки. Сред най-известните посетители на града в миналото били Едмънд Лъдлоу, френският художник Гюстав Курбе, полският пианист Игнас Падеревски и полският писател Хенрик Сенкевич. Веве е чудесно градче за разходки, особено неговия Стар град с неговите интересни ресторанти, барове и магазини. Ако изберете Веве като ваша дестинация, препоръчваме ви да посетите местния туристически офис и да се снабдите с брошура „По стъпките на Хемингуей”, чрез която ще може да посетите места, на които са стъпвали доста известни личности.

 

Веве

На снимката: Районът около Веве е пълен с терасовидни лозя, което придава още по-голяма красота на пейзажа;

Как да стигнете до Веве:

 Веве е разположен на главната железопътна връзка между Лозана и големите градове на Северна Италия. Десетки влакове спират тук всеки ден. Разстоянието с влак от Лозана до Веве се изминава за около 15 минути, а цената на билета за отиване и връщане е около 15.00 Швейцарски франка. Ако пътувате с автомобил и се намирате в Лозана, то трябва да потеглите в южна посока по протежението на път N9, а ако се намирате в Монтрьо, шофирайте в северозападна посока по същото шосе, следвайки брега на езерото.

Интересен начин за опознаване на тази част от Швейцария, особено през лятото, е като се качите на някое от корабчетата, което обикаля из Женевското езеро. Корабчета се движат от май до средата на октомври и спират в Лозана, Веве, Женева, както и в няколко други градове по протежение на пътя. Пътуването по вода от Женева до Веве е около 5 часа, а от Лозана – около час. За повече информация относно разписания и цени, препоръчваме ви да се свържете с CGN (Compagnie Générale de Navigation), 17, Av. де Rhodanie, Лозана (уебсайт: www.cgn.ch).

Веве

На снимката: Параход, обикалящ Женевското езеро през летните месеци;

Туристическа информация във Веве:

Туристическият офис във Веве се намира на Гранд Плас 29 (www.montreux-vevey.com), като е отворен от юни до средата на септември, всеки ден от 9.00 часа до 18.00 часа. През останалата част от годината офисът работи от понеделник до петък /от 9.00 часа до 12.00 часа и от 13.00 часа до 17.30 часа/, а в събота и неделя /от 10.00 часа до 15.00 часа/.

 

Веве

На снимката: Църквата „Св. Мартин“;

Забележителностите на Веве:

 Започнете разходката си из Веве от Гранд Плас /Grand-Place/. Това е големият пазарен площад на града, намиращ се в централната част на Веве и гледащ към Женевското езеро. Площадът е играл важна роля в търговията, особено с царевица, още от началото на 19-ти век. Докато се разхождате из площада или по близкия кей, ще може да се насладите на гледка към Савойските Алпи.

Ако искате да усетите местния живот, препоръчваме ви да се насочите към Café de la Clef, намиращо се на улица Rue De Conseil 25 (www.clefdesol.ch). Тук е пребивавал Жан Жак Русо през 1730г. Това е едно от легендарните кафенета във Веве, а през годините мястото е посещавано от множество известни личности като се започне от Чаплин и се стигне до Льо Корбюзие. Докато отпивате спокойно вашето питие, може да се насладите на гледката отпред, където има интересен пазар с колони. Макар обзавеждането да е старомодно, то е съобразено с вкусовете на именно тези известни личности, които са го посещавали през годините. Ако дойдете тук на обяд, може да опитате някои от местните специалитети, включително риба или фондю.

Веве

На снимката: Фуникулярът към Мон Пелерин;

Следващата интересна забележителност на Веве е църквата „Свети Мартин”, разположена на едноименния булевард в града и на място, от което се открива гледка към курорта. Църквата датира от 10-ти век, като разполага с голяма правоъгълна кула с четири по-малки кули. От кулата се открива чудесен изглед към Веве. Може да разгледате църквата отвътре, като на някои от вас интериорът може да се стори прекалено обикновен, особено в сравнение с поразителните интериори на доста други храмове, включително и такива в Швейцария. Продължете към кей Пердоне, където може да видите статуята на Чарли Чаплин, един от знаменитите жители на Веве. Чаплин идва тук от САЩ през 1952г. заедно с младата Уна О’Нийл.  С изключение на кратки паузи, той остава във Веве до смъртта си през 1977г. Статуята на Чаплин в реален размер, издигната в негова чест, го представя в типичните на него торбести панталони и гледа към любимото му Женевско езеро и Алпите в далечината. От гледна точка на прецизността, трябва да се отбележи, че всъщност Чаплин живее в близкото село Корсие. Ако имате достатъчно време, може да се разходите до Корсие и да разгледате неговата църква, в която има картини от 15-ти век. Тук има и парк, посветен на Чаплин. Самият Чаплин е погребан в гробището на Корсие, намиращо се на няколко минути пеша от центъра на селцето. От Веве до Корсие може да стигнете лесно с автомобил, както и с местни автобуси с номер 11 и 12.

Веве

На снимката: Статуята на Чаплин във Веве;

Musee de l’Alimentarium:

Основана през 1980г. със средства, получени предимно от благотворителни фондации, свързани с Нестле, този музей представя развитието на хранителните продукти по цял свят. Разположен близо до статуята на Чаплин, това е най-интерактивният музей във Веве. В музея има интересни занимания за възрастни и деца. Може да натиснете множество бутони, като след натискане се освобождават миризми на парливи храни, активират се диорами и компютъризирани изложби или просто започват видео клипове, които показват пренебрежителното отношение на хората към оцеляването на човешката раса.

Музеят е разположен на кей Пердоне /Quai Perdonnet/. Билетът струва 13.00 Швейцарски франка за възрастни и 11.00 Швейцарски франка за определени категории възрастни /намален билет/. Музеят е отворен от 10.00 часа до 17.00 часа /вторник-неделя, от октомври до март/ и от 10.00 часа до 18.00 часа през останалата част от годината.

Веве

На снимката: Алиментариум;

Исторически музей на Веве:

Историческият музей на Веве, заедно с още един музей /Музеят на винопроизводителите/ са разположени в замък, собственост на държавата. Експонатите включват антики от 18-ти век, произведения от ковано желязо, инструменти и други елементи, свързани с винени фестивали в региона. Картини от местни художници също са изложени в музея, както и интересни антични и средновековни артефакти, открити в района около Веве.

Музеят се намира на Rue Du Chateau 2. Музеят е отворен от 11.00 часа до 17.00 часа /вторник-неделя/. Посещението става след предварителна заявка.

Веве

На снимката: В историческия музей на Веве;

Швейцарски музей на фотографията:

Това е единственият по рода си музей в Швейцария. Пететажната сграда е истински празник на фотографията, като тук са изложени модели на машините, които са създавали първите снимки. Най-горният етаж е посветен на променяща се експозиция на съвременното фотографско изкуство. Истинското богатство обаче, особено за феновете на фотографията, е колекцията от фотоапарати, произведени от 1920г. до наши дни.

Музеят се намира на Grand Place 99. Отворен е вторник-неделя, от 11.00 часа до 17.30 часа. Билетът струва 9.00 Швейцарски франка за възрастни и 7.00 Швейцарски франка за определени категории възрастни /намален билет/. Лица до 18 години влизат безплатно. Ако желаете да посетите не само изложбите на музея, но и фотографската лаборатория, то се заплаща отделна такса в размер на 7.00 Швейцарски франка.

Веве

Веве

На снимките: Швейцарски музей на фотографията; 

Веве

Важно: Статията предоставя информация за град Веве, Швейцария. Тук ще намерите полезна информация за града и неговите околности. Статията е последно обновявана от нашия екип на 01 Декември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Веве, Швейцария, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.