Виенската държавна опера

Виенската държавна опера е сред най-важните музикални средища е Европа. Строителството й започва през 1861г. и приключва през 1869г. Сградата е в нео-ренесансов стил и е изградена по планове на архитектите Август Зикард фон Зикардсбург и Едуард ван дер Нюл. Първоначално операта не се харесала от обществото. Според преобладаващото мнение тя не била особено величествена. Друг недостатък бил фактът, че малко след началото на строителството й, нивото на Рингшрасе било надигнато с близо метър над нивото й. Това дало основание операта да бъде сравнена с потънал сандък със съкровище. Никой от архитектите не доживял да види сградата довършена. Зикардсбург се самоубил, а малко след него Нюл починал от туберкулоза.На 25 май 1969г. виенската опера била открита с премиера на Дон Жуан от Моцарт, на която присъствали император Франц Йосиф и императрица Елизабет.

Виенската държавна опера

На снимката: Сградата на операта;

През Втората Световна Война операта претърпяла тежки поражения в резултат на американските бомбардировки. Предната й част обаче останала непокътната тъй като била предварително внимателно оградена. Главното стълбище, вестибюлът и чаената зала не били засегнат от атаките. Салонът и сцената обаче били погълнати от пламъци. След тези събития последвали дълги дебати относно това дали операта трябва да бъде реставрирана или да бъде разрушена и издиганата отново на друго място. В крайна сметка надделяла първата идея.

Виенската държавна опера

На снимката: Сградата на операта е красиво осветена нощем;

Днес виенската опера е една от най-известните сгради във Виена. Всяка година тя помещава виенския оперен бал – международно събитие, привличащо гости от цял свят.

Полезна информация за забележителността: 

Адрес : Opernring 2, Виена, Австрия;Важно: Страницата предоставя полезна информация за Виенската държавна опера – историческа справка, адрес на забележителността. Статията е последно обновена от нашия екип на 16 Юли 2018г.

Виенската държавна опера

В случай че търсите хотел във Виена, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Виенската държавна опера, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: