Вила Адриана – град Тиволи, Италия

Много хора считат, че с разглеждането на вила д’Есте и вила Грегориана са разгледали изцяло Тиволи – останалата част на града е приятна, но наистина има малко какво още да се види тук. За сметка на това извън града и в подножието на хълма се намира вила Адриана, която спокойно поставя в сянката си всички постижения на папи и кардинали, които може да видите в другите две вили. Вила Адриана се определя от доста специалисти за най-голямата и най-разкошната вила в Римската империя. Това е мястото, където живее император Адриан между 135г. след Христа и смъртта си три години по-късно. Вилата заема огромно пространство и трябва да си предвидите достатъчно време да я разгледате. Ако посетите мястото от средата на юни до средата на юли, трябва да знаете, че Auditorium в Рим организира поредица от открити музикални и танцови събития (фестивали) във вилата, което несъмнено ще предаде допълнителен плюс на вашето посещение тук.

Вила Адриана

На снимката: Макар и повечето открити останки при разкопките да са разположени из музеи, из вила Адриана все още може да се видят доста статуи от римско време;

Вилата е едно от най-спокойните места около Рим. Сградите на императорския дворец са едни от малкото добре запазени части на комплекса, но много други неща лесно може да се разпознаят. Император Адриан бил голям пътешественик и запален архитект, като части от вилата били вдъхновени от сгради, които бил видял по целия свят. Масивният Pecile, през който се влиза, е например репродукция на сграда от Атина. Канопис, от другата страна на вилата, е копие на  светилището на Серапис в близост до Александрия.

Вила Адриана

На снимката: Канопис;

 

Вила Адриана

На снимката: Светилището на Серапис;

В близост до Канопис има музей, където са изложени най-новите находки от продължаващите разкопки, въпреки че повечето от намерените неща са пренесени в Рим или до много музеи из Европа. Ако тръгнете от музея в посока към изхода, гледайте да посетите горния етаж на т.нар. Преторио /Pretorio/, служил като склад, както и към комплексите с бани. Недалеч има езерце с криптопортик /подземен проход/. Може да се разходите през последния и да видите към тавана, където се намират имена на художници от 17-ти и 18-ти век, които са изписани с помощта на свещи /името на Бернини е сред тях/. Може да видите и останките от апартаментите на императора. До тях се намира Театро Маритимо с езерцето в средата, за което се счита, че Адриан се оттеглял на почивка.

Вила Адриана

На снимката: Театро Маритимо;

Вила Адриана

На снимката: Езерото във вила Адриана;

Полезна информация за вила Адриана:

Адрес: Вила Адриана, Тиволи, Италия;

Телефон: +39 07744312070;

Работно време:

Вила Адриана е отворена всеки ден от седмицата, както следва:

От 2-ри Януари до 31-ви Януари, от 9.00 часа до 17.00 часа;

От 1-ви Февруари до 28-ми Февруари, от 9.00 часа до 18.00 часа;

През месец март, от 9.00 часа до 18.30 часа;

През месец април, от 9.00 часа до 19.00 часа;

От 1-ви Май до 31-ви Август, от 9.00 часа до 19.30 часа;

От 1-ви Септември до 30-ти Септември, от 9.00 часа до 19.00 часа;

През месец октомври, от 9.00 часа до 18.30 часа;

От 1-ви Ноември до 31-ви Декември, от 9.00 часа до 17.00 часа;

 Цени на входни билети:

Пълен билет: 8,00 Евро;

Намален билет:  4,00 Евро;

Цените на билетите може да варират в зависимост от изложбите, предлагани във вилата;

Безплатен вход във вилата всяка първа неделя на месеца;В случай че се нуждаете от хотел в Тиволи, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Вила Адриана

Важно: Статията предоставя информация за вила Адриана в Тиволи, Италия. Тук ще намерите полезна информация за вилата, както и полезна информация за цени на входните билети, работно време за посещение и транспорт до вилата. Статията е последно обновявана от нашия екип на 12 Февруари 2018г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно вила Адриана в Тиволи, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на  вилата, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: