Вила Грегориана – град Тиволи, Италия

 Друга основна атракция на Тиволи, която отвори врати за посетители след реставрация преди няколко години, е вила Грегориана. Това всъщност не е вила, а по-скоро една впечатляваща съвкупност от добре поддържани градини, създадени когато папа Григорий XVI дава заповед да се отклони преминаващата през града река с цел да се избегнат нови наводнения като това през 1831г. Градините на вила Грегориана са поне толкова красиви и интересни като тези на вила д’Есте, но мястото остава по-малко известно и по-малко посещавано. Растителността на парка се спуска в клисура с дълбочина 60 метра. Определено обаче тази градина може да се определи като по-труда за създаване от градините на вила д’Есте.

Вила Грегориана

Вила Грегориана

На снимките: Из парк Вила Грегориана и Голямата каскада /на втората снимка/;

В рамките на вила Грегориана има два основни водопада – по-големият носи името „Голямата каскада”, а по-малкият е по проект на  Бернини и се намира в началото на дефилето. От гледна точна на практичност на посещението, препоръчваме ви да се разходите по главната пътека из парка, но наобратно, като започнете от задния вход на вилата и спускайки се надолу към дефилето. Руините на вила от времето на римската република може да се видят в далечния край на дефилето. След като го видите, поемете дъх за т.нар. Пещера на русалката преди да стигнете до пещерата на Нептун през издълбан в скалите тунел.

Вила Грегориана

На снимката: Пещерата на Нептун;

Вила Грегориана

На снимката: Входът на пещерата на русалката;

От пещерата на Нептун пътеката ще ви отведе към изхода, но преди него ще може да видите останалите останки от древен храм на Веста, които са „кацнали” на хълма и които маркират другия вход към парка. При този вход може да си починете в приятното кафене, от където се открива страхотна гледка – може би най-добрата в Тиволи.

Вила Грегориана

На снимката: Останки от римска вила в парка;

Вила Грегориана

На снимката: Останки от храм на Веста;

Полезна информация за вила Грегориана:

 Адрес: Ларго Сант’ Анжело, Вила Грегориана, Тиволи, Италия;

Телефон: +39 7774 332 650;

Работно време:

Март: от вторник до неделя от 10:00 до 16:00 часа;
От април до септември: всеки ден от 10:00 до 18:30 часа
Октомври: от 1-ви до 15-ти октомври, от 10:00 до 18:30 часа; от 16-ти до 22-ри октомври, от 10:00 до 18:00 часа; от 22-ри до 31-ви октомври, от 10:00 до 16:00 часа;
От 1-ви ноември до 17-ти декември: от вторник до неделя от 10:00 до 16:00 часа.

Последно влизане се допуска 60 минути преди затваряне;

Цени на входни билети:

Билет за възрастни – 7.00 Евро;

Билет за деца (4-14 години):  3.00 Евро;

Билет за студенти до 26 години:  4.00 Евро;

Семеен билет – 17.00 Евро /Тази цена се прилага за семейства от двама възрастни и две деца (4 – 14 години).

Как да стигнете до вилата:

-Чрез автомобил /магистрала А24 Рим-Л’Акуила, излезте при изхода за Тиволи и Кастел Мадама; след това следвайте знаците за Тиволи и вила Грегориана/;

-Чрез влак /от гара Тибуртина в Рим до спирка Тиволи/;

-Чрез автобус: Автобусна линия COTRAL от спирка Понте Мамоло в Рим до автогарата в Тиволи;В случай че се нуждаете от хотел в Тиволи, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Вила Грегориана

Важно: Статията предоставя информация за вила Грегориана в Тиволи, Италия. Тук ще намерите полезна информация за вилата, нейните градини и фонтани, както и полезна информация за цени на входните билети, работно време за посещение и транспорт до вилата. Статията е последно обновявана от нашия екип на 12 Февруари 2018г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно вила Грегориана в Тиволи, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на  вилата, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: