Вила Медичи ди Поджо а Каяно

За да добиете най-пълна представа за това какъв е бил животът във вилите на Медичите в годините на разцвет за семейството, най-добре е да организирате пътуване до Вила Медичи ди Поджо а Каяно. Вилата е разположена на 18 км. северозападно от Флоренция, недалеч от главния път, преминаващ през селцето Поджо а Каяно.

Вила Медичи ди Поджо а Каяно

На снимката: Вила Медичи ди Поджо а Каяно;

Лоренцо ил Манифичо закупува през 1480г. къща на това място и възлага на Джулиано да Сангало да изгради на мястото класически провинциален дворец. Вилата е единственият архитектурният проект на Лоренцо, който е оцелял и до днес, а така също и първата италианска вила, която била изградена специално като място за отдих. Повдигната на нещо като подиум, вилата е най-елегантната от вилите на Медичите. Нейната красота е постигната и с последващи допълнения – входната лоджия, например, е дело на сина на Лоренцо Джовани, бъдещият папа Лъв X, а двойно  криволичещо стълбище е добавено през 18-ти век. Вилата често била използвана за посрещането на гости на властта преди да бъдат церемониално приети във Флоренция. Така например, Шарл V е нощувал във вилата, а Елеонор от Толедо е пристигнала именно в Поджо а Каяно преди да бъде представена на бъдещия си съпруг Козимо I.

Вила Медичи ди Поджо а Каяно

 

Вила Медичи ди Поджо а Каяно

На снимките: Интериорът на вилата;

Влизането във вилата става през сутерена, където залата за игри и частният театър само дават лек намек за предстоящия разкош. На горния етаж, основна фокусна точка е големият салон, който Сагало създава от двора между двата основни блока/части на вилата и за който Вазари заявява, че е „най-красивата стая в света“. Красивите стенописи, датиращи от 16-ти век, включват „Цезар получава египетски дар“, дело на Сарто, „Триумфът на Цицерон“ на Франчабиджо /тук се прави препратка към завръщането на Козимо ил Векио от изгнание/. Най-красивият от всички обаче е стенописът на Понтормо „Вертумн и Помона“, където по невероятен начин е пресъздаден слънчев тоскански следобед. На това ниво от вилата е представена и реконструкция на салона от вила Топая, построена в Кастело от Козимо III и разрушена след това. Козимо наредил десетки градинарски картини за попълване на къщата – холандските натюрморти може да се видят навсякъде, като са усърдно номерирани и етикетирани. Други подобни изображения от Ла Топая са разпръснати из основния етаж.

Много от стаите на вила Медичи ди Поджо а Каяно са били обновени през 19-ти век, като единствената, която била „пропусната“ от тези промени била стаята /или по-скоро апартаментът/ на Бианка Капело – съпруга на Франческо I и вдъхновение за много романтична приказка. Родена в по-богато венецианско семейство, тя напуснала родния си град заедно с млад мъж, който обаче бързо изоставила, за да стане любовница на Франческо. Първата съпруга на Франческо забранила на Бианка да влиза във Флоренция, като дори и след като станала официално втора съпруга на Франческо, Бианка пак била недолюбвана от голяма част от местния елит. През октомври 1587г. тя и съпругът й умират във вилата в един и същи ден, като се преполага, че са отровени или че са били жертва на особено силен вирус.

Вила Медичи ди Поджо а Каяно

На снимката: Част от парка към вилата;

По времето на Лоренцо ил Манифичо имотът към вилата бил далеч по-обширен, отколкото днес, като към него имало ферма и ловни имоти. През 18-ти век градините на вилата са трансформирани в английски стил, като днес тук може да се видят някои великолепни стари дървета.

Полезна информация за посещение на Вила Медичи ди Поджо а Каяно:

Адрес: Piazza dei Medici 14, 59016 Поджо а Каяно, Италия;

Телефон: +39 055 877 012;

Работно време за посещение:

Януари, Февруари, Ноември и Декември, от 8.15 часа до 16.30 часа;

Март, от 8.15 часа до 17.30 часа;

Април, Май, Септември, Октомври, от 8.15 часа до 18.30 часа;

Юни, Юли и Август, от 8.15 часа до 19.30 часа;

Работно време за посещение на апартаментите:

Прием на всеки час, като се започне в 8:30 часа;

Последно влизане, както следва:

В 15:30 часа през месеците януари, февруари, ноември, декември;

В 16:30 часа през месец март;

В 17:30 часа през месеците април, май, септември, октомври;

В 18:30 часа през месеците юни, юли август;

Стаите на вилата може да се посетят с придружител  от персонала на вилата. Може да посетите монументалните апартаменти или Museo della Natura Morta /Музей на натюрморта/. Може да посетите и двете части, но след като приключите с посещението на едната част, трябва да изчакате отвън за посещението на другата част.

Цени на входните билети:

Безплатен вход;

Посещението ще ви отнеме около 2.00 часа, ако посетите апартаментите и музея;
Важно: Статията предоставя информация за вила Медичи ди Поджо а Каяно – история, разположение, как да стигнете до вилата, работно време за посещение и цени на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 24 Март 2017г.

Търсите хотел във Флоренция?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Търсите хотел във Флоренция?Резервирайте в Agoda.com чрез този бутон и вземете до 12% от стойността на резервацията си обратно

 

Вила Медичи ди Поджо а Каяно

По-долу може да видите интерактивна карта относно вила Медичи ди Поджо а Каяно, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на вилата, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: