Вила Палома, княжество Монако

Новият Национален музей на Монако /съкращаван често като NMNM/ е музей за съвременно изкуство в княжеството. Музеят е разположен на две отделни места/сгради- вила Заубер и вила Палома, като местата показва две изложби годишно.

Вила Палома

На снимката: Вила Палома – част от новия национален музей на Монако;

Ако се приеме за вярна разкритата до този момент информация относно историята на Вила Палома, то трябва да се приеме, че вилата е построена от американеца Едуард Н. Дикерсън, който през 1913г. обединява шест парцела, принадлежали на различни търговци, за да си построи вила с градина. Всичко това било осъществено в квартал Ревоар, на Boulevard de l’Observatorie. Предполага се, че върху главния парцел вече е имало съществуваща постройка, когато е продаден от Южен Роган- скулптор и орнаментист. Самата вила Палома е четириетажна постройка. Някои твърдят, че архитект на вилата е известният Себастиен Марсел Биасини, но тъй като той умира през 1913г., това изглежда малко вероятно.

Вила Палома

На снимката: Вилата с част от градината към нея;

Вила Палома е продадена за първи път през 1920г., а през 1925г. е закупена от англичанина Робърт У. Хъдсън, чийто баща имал фабрика за сапун в Англия. Когато се оттегля, Робърт Хъдсън бил доста заможен, а през 1925г. закупува вилата, която след брака му през 1932г. с Беатрис Сабина Гауденио, ще се превърне във вила Палома. Предполага се, че Беатрис вече притежавала къща, носеща името „Вила Палома” на Кап д’Аил, като желаела да запази същото име и за вилата в Монако.
Робърт Хъдсън бил добре познат в Монако заради неговата голяма щедрост. През 1937г. той създава фондация, която носи неговото име, чиято цел е да насърчи изучаването на английски език в Княжеството. Вилата е силно повредена по време на Втората световна война, като именно в едно жалко състояние тя е закупена от Джоузеф Фисоре през 1950г. след смъртта на г-жа Хъдсън. Фисоре предприема основни възстановителни работи, като монтира и плувен басейн, а отделно от това възстановява изоставената градина до предишната й слава.

През 1993г. вилата е продадена от Фисоре на местна компания. Две години по-късно тя става собственост на държавата, а през 2008г. е взето решение да се предостави на Новия национален музей на Монако. .

Вила Палома

На снимката: От градината на Вила Палома се разкрива красива гледка към част от Монако;

Вила Палома е една от най-красивите резиденции в Княжество Монако. Може да не се знае точната дата на нейното построяване, но се знае, че градината към вилата е възложена на известния Октав Годар- най-талантливият от учениците на известния пейзажен художник Едуар Андре /1840- 1911г/. Годар създава една от градините в старинен стил, като това се превръща в негов „специалитет”. Прозорците на витражи в голямо антре на вилата са дело на Фаси Каде от Ница.

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: 56 Boulevard Du Jardin Exotique, 98000 Монако;

Телефон: +377 98 98 48 60;

Текущи изложби:

Дуейн Хансън- изложба, инициирана от Галериите Серпентина /до 28 Август 2016г./;

Видео стая: Оскар Мурильо, Запознайте се с мен! Г-н Супермен, 2013-2015 /до 30 май 2016г./;

Звезден Проект: Томас Деманд, колекция на NMNM/UBS /до 28 Август 2016г./;

Работно време:

Отворено всеки ден, когато има изложби:

В периода 1-ви октомври- 31-ви май, от 10.00 часа до 18.00 часа;

В периода 1-ви юни -30-ти септември, от 11.00 часа до 19.00 часа;

Затворен на 1-ви януари, 1-ви май, дните около F1 Grand Prix, 19-ти ноември и 25-ти декември;

Цени на входни билети:

Пълен билет /Вила Палома и Вила Заубер/ -6.00 Евро;

Групи – 4.00 Евро (мин. 15 души);

Комбиниран билет за музея, екзотичната градина и антропологичния музей – 10.00 Евро;

Вход свободен всяка неделя

Безплатно за лица под 26-годишна възраст, ученически групи и групи от деца;

Безплатни екскурзии се предлагат при резервация само на адрес: public@nmnm.mc;

 Как да стигнете до Вила Палома:

-С автобус /Линии 2 и 3 до спирка „Villa Paloma“; Линия 5 до спирка „Parc Princesse Аntoinette“ (достъп чрез публичен лифт)/;

-С кола /Паркинг „Jardin Exotique“, достъп през Boulevard du Jardin Exotique & Boulavard de Belgique/’

-от Гарата /Автобусна линия 2, посока Jardin Exotique до спирка „Villa Paloma“; Автобусна линия 5, посока „Хопитал” до спирка „Parc Princesse Аntoinette“ (достъп чрез публичен лифт)/;

Вила Палома

Важно: Статията предоставя информация за вила Палома, княжество Монако. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, какво може да видите във вилата, както и полезна информация за цени на входни билети и работно време. Статията е последно обновявана от нашия екип на 24 Юни 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно вила Палома, княжество Монако, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението й, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около вилата в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: