Вила Сербелони – град Беладжио, Италия

Има много разнообразни начини да се достигне до Беладжио и вила Сербелони, но може би най-приятният от тях е с ферибот от разположения на срещуположния бряг град Менаджио. Лодките между Менаджио и Беладжио се движат на къси интервали и позволяват лесен достъп на туристите между двата бряга на езерото. Освен с вила Мелци, Беладжио се слави и с още една красива вила- вила Сербелони. И двете разполагат с чудесни градини, които се поддържат в това състояние не и без помощта на чудесния местен климат. Днес вила Сербелони е собственост на фондация Рокфелер, като вилата се извисява високо над Беладжио, на мястото, където в миналото се е намирала лятна вила на Плиний Младия. Впечатляващата вила, датираща от 16-ти век, е затворена за посещение от туристи, с изключение на градините- великолепен сбор от рододендрони, магнолии и палми, влизащ в контраст с добре подрязаните храсти и огради в близост до самата вила.

Вила Сербелони

На снимката: Вила Сербелони с част от терасовидния парк;

Вилата е построена за Марчесино Станга. През 16-ти век тя е променена от семейство Сфондрати, за да премине през 18-ти век в ръцете на херцозите на Сербелони. Последните не променят сградата по никакъв начин, но разширяват значително границите на градините. Гледката към езерото надолу оправдава пътуването до мястото. Вилата разполага с 50 акра парк и, както вече отбелязахме, предлага чудесна гледа към езерото Комо и към планините отвъд.

Вила Сербелони

На снимката: Част от градините на вилата;

Както голяма част от местните вили, така и вила Сербелони е била „домакин” на множество видни личности- Леонардо да Винчи, император Максимилиан I, Силвио Пелико, кралица Виктория, Манцони и Парини, който прекарва голяма част от времето си тук като учител на синовете на херцога. Днес вила Сербелони принадлежи на фондация Рокфелер и предлага гостоприемство за хората на изкуството и учени от цял свят.

Вила Сербелони

На снимката: От вила Сербелони се разкриват чудни гледки към Беладжио и езерото Комо;
Полезна информация за вила Сербелони:

 Адрес: Пиаца дела Киеза 14, Беладжио, Италия;

Телефон: +39 031 951 955;

Работно време на градините:

Градината е отворена от 13-ти март до 2-ри ноември, всеки ден без понеделник (отворени са в понеделник на следните дати-28 март, 25 април, 16 май, 15 август и 31 октомври);

Обиколки на градините се провеждат два пъти на ден: в 11.00 часа и в 15.30 часа, като обиколките са за групи от минимум 6 човека до максимум 30 души;

В периодите от 13-ти март до 26-ти март и от 29-ти октомври до 2-ри ноември от съображения за сигурност обиколката започва следобед в 14.30 часа;

В случай на лошо време, екскурзиите се отменят;

 Продължителност на посещенията:

Посещението трае около 1 час и 30 минути и може да бъде доста трудно, тъй като през първия час на обиколата се катери предимно нагоре по неравен терен.

Тъй като трасето за спускане е различно от това при изкачване, няма как да се оставят посетители, които да изчакват групата да се върне обратно. Затова се препоръчва на хора, които имат или може да имат проблеми с катеренето и ходенето по неравен терен да обмислят добре дали да посетят мястото.

Цени на входни билети:

Билет за възрастни- 9.00 Евро;

Групов билет- 7.00 Евро на човек;

Билет за студенти и за деца между 7 и 13 години-5.00 Евро;

Деца до 7 години ползват безплатен вход.

Къде започват обиколките на градините:

Сборният пункт е при старата средновековна каменна кула на централния площад (в близост до църквата на Св. Джакомо) в горната част на историческия център на Беладжио. За да стигнете до мястото от пристанището на Беладжио ще са ви нужни 10 минути, а от паркинга за автомобили/автобуси разстоянието се взема за около 20 минути.

Важно:

Групи не се приемат в неделя или на италианските национални празници. (Великден, 25-ти април, 1 –ви Май, 2-ри юни, 15-ти август)

Ако посещавате мястото като част от група, трябва да сте си направили резервация предварително и да потвърдите на предния ден точният номер на посетителите, ако е различен от този, заявен в резервацията. Резервации се приемат само по факс или електронна поща.

Вила Сербелони

Важно: Статията предоставя информация за вила Сербелони в град Беладжио, Италия. Тук ще намерите исторически данни за известната вила, полезна информация за работно време и цени на входни билети, както и указания как да стигнете до забележителността. Статията е последно обновявана от нашия екип на 13 Май 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно вила Сербелони в град Беладжио, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около вилата в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около нея, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: