Вилите на град Комо, Италия

Ако искате да разгледате най-интересните и красиви вили, разположени в или около град Комо, то трябва да започнете своята обиколка в градската градина на Комо, разположена в близост до местния футболен стадион и в непосредствена близост до самото езеро. Тук може да се насладите още на Темпо Волтиано, а също и на военния мемориал на Терагни, изграден в знак на почит към войници от Комо, загинали по време на Първата световна война. Това е много внушителна структура, въпреки че не е толкова добре приета, когато е издигната през 1930г. Интересно е да се отбележи, че преди двеста години тази област по протежение на езерото се е намирала извън града и е била заета от пасища. След 19-ти век и с оглед нарастващата популярност на Комо, редица богати семейства – тези, които не искали да се отдалечават много далеч от град  Комо – изграждат в този район свои лични вили, шест на брой.

Вилите на град Комо

На снимката: Темпо Волтиано;

Ако след разглеждането на описаните по-горе обекти продължите с разходката си и преминете покрай местния гребен клуб и мястото за кацане на хидроплани /уникално място за Комо/, ще влезете в район, известен като Борговико. Първата забележителна вила, на която ще попаднете, е вила Муса. Тя е изградена не в нео-класически стил, а в стил арт-деко. Веднага след нея идва Вила Карминати, която пък е считана за най-добрият пример на неокласицизъм в Борговико. Архитект е Ф. Соаве. Следващата интересна вила е Вила Сапорити, известна още като Ла Ротонда. Тя има красив интериор от 19-ти век, непроменен и доста типичен за стила в Ломбардия по това време. Особено впечатляващо е стълбището, дело на Канола. Днес вилата, която е строена през 1793г., е собственост на местната власт. Тя е била домакин на множество видни гости, сред които Наполеон, който я посещава през 1797г.

Вилите на град Комо

На снимката: Вила Карминати;

Следващата вила е Вила Галия, издигната през 1615г. от Марко Галион, който бил племенник на кардинал Толомео. Вилата е всъщност построена на мястото на много по-ранна вила, както и на мястото на най-ранният музей в Комо. Понастоящем вилата е собственост на местния градски съвет, като е домакин на културни събития и изложби. Ако продължите с разходката си през едно мостче, ще стигнете до по-малката, но не по-малко елегантна вила Паравичини, а след това и до Вила Канепа. Най-интересната особеност на тази вила е, че основната част от къщата е вдигната върху кариатиди – изваяни женски фигури, които служат като опори.

Вилите на град Комо

На снимката: Вила Паравичини;

Следващата и предпоследната спирка е Вила Мондолфо- грациозна сграда в имперски стил с две крила, свързани с централната тераса.

Вилите на град Комо

На снимката: Вила Канепа;
Полезна информация за вилите около град Комо:

 1/ Вила Муса;

Адрес: Via Borgovico, Комо, Италия;

Период на изграждане: 1905-1915г.;

Статут на вилата: Частна собственост;

Автор: Чезаре Мазоки;

2/ Вила Карминати;

Адрес: Via Borgovico 140, Комо, Италия;

Период на изграждане: 1787г.;

Статут на вилата: Частна собственост;

Автор: Карло Феличе Соаве;

3/ Вила Сапорити;

Адрес: Via Borgovico 148, Комо, Италия;

Период на изграждане: 1790-93г.;

Статут на вилата: Притежавана от местната община;

Автор: Леополдо Полак;

4/ Вила Галия;

Адрес: Via Borgovico 168, Комо, Италия;

Период на изграждане: 1615г.;

Статут на вилата: Притежавана от местната община;

Вилата е отворена от 21-ви септември до 19-ти Ноември, от 10.00 часа до 12.30 часа и от 14:30 часа до 17.00 часа;

Вход свободен;

5/ Вила Паравичини;

Адрес: Via Museo Giovico 6, Комо, Италия;

Период на изграждане: 14-ти век;

Статут на вилата: Частна собственост;

Може да се посети преди през цялата година, но е необходима предварителна уговорка;

6/ Вила Канепа;

Адрес: Via Borgovico 148, Комо, Италия;

Период на изграждане: 1840-42г.;

Автор: Джакомо Тацини;

Вилите на град Комо

Важно: Статията предоставя информация за вилите на град Комо, Италия. Тук ще намерите исторически данни за красиви вили в или около град Комо, полезна информация за работно време и цени на входни билети, както и указания как да стигнете до забележителностите. Статията е последно обновявана от нашия екип на 11 Май 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно вилите на град Комо, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителностите, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: